Powiem Wam, że nie mogłam doczekać się świeżego bobu! W zeszłym roku akurat w sezonie na te pyszne zielone ziarenka karmiłam piersią mojego nowo-narodzonego, więc bób przeszedł mi koło nosa. Oj, w tym sezonie na pewno odbiję sobie tę stratę w dwójnasób :P A zaczynam już dziś tym pysznym letnim obiadem.
Aromatyczne młode ziemniaczki polane sosem z jogurtu naturalnego i harissy, a do tego bób podsmażony na oliwie z czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny. Dwa proste przepisy, które możecie stosować razem lub osobno. Pomysł, aby ziemniaki podać z sosem z jogurtu naturalnego i harissy podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym, podobno wywodzi się z kuchni arabskiej. To tylko trzy składniki, a uwierzcie mi – zwykłe ziemniaki przemieniają się w coś przepysznego!
Jeżeli chcecie wzbogacić danie, podajcie je z jajkiem sadzonym lub posypcie serem feta. Ziemniaczki zresztą możecie serwować jako dodatek do wielu potraw, np. grillowanej ryby, z kolei cytrynowy bób potraktować jako sałatkę czy przystawkę.
Dzisiejsze danie przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania młodych ziemniaków razem z Anią, Emilią, Mopsem i Panną Malwinną.
Składniki / na 4 porcje:
- 1 kg bobu
- 1-1,2 kg młodych ziemniaków
- sól
- 6 czubatych łyżek jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki pasty harissa domowej lub kupnej (ilość zależy od ostrości pasty i od preferencji)
- garść świeżej natki pietruszki
- oliwa lub olej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok i skórka z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Bób gotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Zdejmij z bobu skórki – ja nacinam ziarenka małym nożykiem, ściskam i ziarenka bobu same wyskakują.
- Młode ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Nie obieraj ich. Większe sztuki pokrój na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedź i odparuj.
- Gdy ziemniaki się gotują, przygotuj sos mieszając jogurt naturalny z harrisą. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Ugotowane gorące ziemniaki możesz od razu wymieszać z sosem, ale ja lubię jeszcze podsmażyć ziemniaki na oliwie lub oleju i wymieszaj z sosem na patelni. Na koniec posyp ziemniaki posiekaną pietruszką.
- Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na zimną oliwę. Gdy oliwa się podgrzeje, wrzuć na nią bób i podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż bób będzie miękki. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem, a także skórką i sokiem z cytryny.
- Cytrynowy bób podawaj z ziemniaczkami w sosie jogurtowym z harissą. Możesz także podać więcej sosu w miseczce.