Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem

przez Zuzanna
Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem

Powiem Wam, że nie mogłam doczekać się świeżego bobu! W zeszłym roku akurat w sezonie na te pyszne zielone ziarenka karmiłam piersią mojego nowo-narodzonego, więc bób przeszedł mi koło nosa. Oj, w tym sezonie na pewno odbiję sobie tę stratę w dwójnasób :P A zaczynam już dziś tym pysznym letnim obiadem. 

Aromatyczne młode ziemniaczki polane sosem z jogurtu naturalnego i harissy, a do tego bób podsmażony na oliwie z czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny. Dwa proste przepisy, które możecie stosować razem lub osobno. Pomysł, aby ziemniaki podać z sosem z jogurtu naturalnego i harissy podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym, podobno wywodzi się z kuchni arabskiej. To tylko trzy składniki, a uwierzcie mi – zwykłe ziemniaki przemieniają się w coś przepysznego!

Jeżeli chcecie wzbogacić danie, podajcie je z jajkiem sadzonym lub posypcie serem feta. Ziemniaczki zresztą możecie serwować jako dodatek do wielu potraw, np. grillowanej ryby, z kolei cytrynowy bób potraktować jako sałatkę czy przystawkę.

Dzisiejsze danie przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania młodych ziemniaków razem z Anią, Emilią, Mopsem i Panną Malwinną.

Młode ziemniaki w sosie jogurtowym z harissą i cytrynowy bób

 

Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem – Przepis

 


Składniki / na 4 porcje:

  • 1 kg bobu
  • 1-1,2 kg młodych ziemniaków
  • sól
  • 6 czubatych łyżek jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki pasty harissa domowej lub kupnej (ilość zależy od ostrości pasty i od preferencji)
  • garść świeżej natki pietruszki
  • oliwa lub olej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok i skórka z 1/2 cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Bób gotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Zdejmij z bobu skórki – ja nacinam ziarenka małym nożykiem, ściskam i ziarenka bobu same wyskakują.
  2. Młode ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Nie obieraj ich. Większe sztuki pokrój na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedź i odparuj.
  3. Gdy ziemniaki się gotują, przygotuj sos mieszając jogurt naturalny z harrisą. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Ugotowane gorące ziemniaki możesz od razu wymieszać z sosem, ale ja lubię jeszcze podsmażyć ziemniaki na oliwie lub oleju i wymieszaj z sosem na patelni. Na koniec posyp ziemniaki posiekaną pietruszką.
  4. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na zimną oliwę. Gdy oliwa się podgrzeje, wrzuć na nią bób i podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż bób będzie miękki. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem, a także skórką i sokiem z cytryny.
  5. Cytrynowy bób podawaj z ziemniaczkami w sosie jogurtowym z harissą. Możesz także podać więcej sosu w miseczce.
Młode ziemniaki w sosie jogurtowym z harissą i cytrynowy bób

 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy