Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa

przez Zuzanna
Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa
Czyżby to lato znowu miało nam zafundować temperatury rodem z najcieplejszych zakątków świata? Jedno wiem na pewno – w ten weekend uciekam na wieś i chłodzę się na wszelkie możliwie sposoby. Chłodnik gazpacho, cytrynowa sałatka z kuskusem czy sałatka z arbuza, fety i mięty to tylko kilka z moich sprawdzonych przepisów na upały. A do picia hiszpańska sangria – orzeźwiający napój złożony z wina i owoców. 

Tym razem przygotowałam sezonową wersję z arbuzem, truskawkami i winem rose. Czy ten różowy kolor nie jest po prostu fantastyczny?! Sangrię bez dodatku kawałków owoców mam zamiar przelać do butelki i zabrać ze sobą na wieś. Będziemy tam siedzieć z grupą znajomych. Myślę, że sangria umili nam nie jeden upalny wieczór :)

Jeżeli szukacie przepisów na sangrię, być może zainteresuje Was moja wersja jesienna – sangria na białym piwie, z gruszką i winogronami.

d3917 sangria arbuz truskawka 4
784d7 sangria arbuz truskawka 1

 

Sangria truskawkowo-arbuzowa

 

Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji:

 

  • 600 g miąższu arbuza
  • 500 g truskawek
  • 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z ok. 2 pomarańczy lub dobrej jakości kupnego)
  • 0,5 l różowego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 250 ml wódki lub wody
  • do dekoracji: 1 pomarańcza pokrojona na plasterki, a następnie na ćwiartki oraz garść truskawek pokrojonych na połówki
  • kostki lodu

Przygotowanie sangrii:

  1. Z arbuza odkrój skórkę i wyjmij pestki. Z truskawek usuń szypułki. Na dno blendera wlej sok pomarańczowy, następnie umieść w nim arbuza i truskawki i zmiksuj na gładkie puree. Przecedź je przez sitko o drobnych oczkach do dużej miski lub dzbanka. Chodzi o to, aby pozbyć się pesteczek truskawek oraz nieusuniętych wcześniej pestek arbuza.
  2. Do owocowego puree wlej wino oraz wodę lub wódkę i wymieszaj. Dodaj kawałki pomarańczy. Wstaw sangrię do lodówki do schłodzenia przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Przed podaniem dodaj truskawki oraz lód.

Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami.

54166 sangria arbuz truskawka 5

 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy