Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały


Dzień dobry,

Dziś przygotowałam dla was przepis na letnią sałatkę z kuskusem - cytrusową w smaku, doskonałą na upały dzięki chłodzącemu działaniu ogórka i mięty. Coś w sam raz na lekki lunch lub przyjęcie!

Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki "Łatwa kuchnia Śródziemnomorska" Claudii Roden. Sałatka przypomina libańskie tabbouleh - mamy tu drobną kaszę, cytrynowy sos, świeże zioła i warzywa, takie jak ogórek i pomidory. Jednak tabbouleh to zupełnie inne danie - używa się do niego kaszy bulgur, zaś dominującym składnikiem sałatki nie jest kasza, a natka pietruszki, doskonale oczyszczająca kubki smakowe pomiędzy próbowaniem kolejnych libańskich meze. Z kolei kuskus jest kaszą typową dla krajów północnej Afryki - Maroko, Tunezji, Algierii i Libii. Bardzo lubię go używać - jest łatwo dostępny (w przeciwieństwie do bulguru) i szybki w przygotowaniu. Dzisiejsza sałatka zawiera sporo tej kaszy, dlatego jest treściwa i można się nią najeść. Bardzo polecam wam taką sałatkę latem - nie obciąża żołądka i chłodzi. W końcu mieszkańcy Maghrebu wiedzą co jeść w upał;) Sałatka w smaku jest ziołowo - cytrynowa, opcjonalnie można zrezygnować z cytrynowej skórki.

P.s. Niedawno kupiłam bulgur w sklepie arabskim, więc wkrótce na blogu pojawi się jakiś fajny przepis.

Uwagi do przepisu

Na pewno zwrócicie uwagę na sposób przygotowania kuskusu. W przepisie nie zalewamy go wrzątkiem jak zazwyczaj, tylko moczymy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy sosem i czekamy aż zostanie wchłonięty. Taki sposób jest trochę czasochłonny, ale nadaje niesamowity aromat kaszy, której każde ziarenko jest nasiąknięte cytrusowym smakiem. Nie wymaga to od was żadnego wysiłku, zawsze możecie zalać kuskus i pójść poczytać książkę;) Alternatywnie, w błyskawicznej wersji, możecie przygotować kuskus zalewając go wrzątkiem i pozostawiając aż wchłonie wodę (5 minut), po czym wymieszać z sosem. 

Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały


przepis na 6-8 porcji

Składniki:
  • 250 g kuskusu
  • 300 ml zimnej wody
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 ogórek pokrojony w kostkę
  • 8 cebulek dymek, drobno pokrojonych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 1/2 pęczka świeżej mięty, posiekanej
  • 12 czarnych lub zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych
  • sól, pieprz

 Przygotowanie:
  1. Do miski wsyp kuskus i dolej wodę. Zmieszaj i pozostaw na 20 minut, aż kasza wchłonie wodę. Następnie rozdziel bryłki kuskusu palcami.
  2. Przygotuj sos - wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Całość wlej do kuskusu i pozostaw na 30 minut, aż kasza wchłonie sos.
  3. Do kuskusu dodaj warzywa i zioła, wymieszaj i podawaj. Smacznego!
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

9 komentarzy:

  1. O, fajna sałatka, łatwa w przygotowaniu, chyba wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wizytę na moim blogu. Mam nadzieję, że sałatka posmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam tę sałatkę na imprezę rodzinną. Rzeczywiście bardzo orzeźwiająca i doskonała na upał :) jest tylko jeden problem (no, dwa): po pierwsze ma ona szczególny smak, dla mnie bardzo dobry (zajadam się z ogromną przyjemnością), ale nie trafia do ludzi o bardziej tradycyjnych gustach (wiem, każdemu nie dogodzisz), więc sporo mi jej zostało, rodzina się nie zajadała szczególnie. Drugi problem to proporcje: chciałam zrobić podwójną ilość, ale np. kuskusa okazało się wówczas za dużo, soku z cytryny jakoś mało... Jakoś się te proporcje zmienia w zależności od podwajania ilości czy coś? Tak czy inaczej załatkę bardzo polecam, naprawdę świetna rzecz w gorące dni: pożywna, zdrowa i chłodząca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że sałatką Tobie smakowała. Wiadomo gusta gustami, mój Tata też by takiej sałatki nie zjadł:) Zastanawiam się, czym był spowodowany ten problem z proporcjami... być może chodzi tu o wielkość cytryn, wiadomo, są mniejsze i większe, niektóre dają więcej, a niektóre mniej soku:) U mnie 1 była wystarczająca, Claudia Roden podaje w przepisie "1-1,5 cytryny, do smaku" i być może "do smaku" to najlepsza wskazówka:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna rada z tym niezalewaniem kuskusu wrzątkiem, chyba już wiem dlaczego moje tabbouleh nigdy nie smakowało tak, jak powinno :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj ją zrobiłem na obiad - fenomenalny przepis! Dzięki wielkie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na bloga:

    http://ekonomiaisrodowisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuskus z cytrusami... tego jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię dokładnie taka samą sałatkę! Z tym ze nie dawalam nigdy dymki A do sosu tylko odrobinkę soku z cytryny i chili. Dzięki temu nabiera lekko pikantnego smaku. Jutro wyprubuje Pani wersje☺ Sałatka tak czy inaczej jest obledna i do zrobienia w 10 minut. Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Ja z kolei muszę spróbować wersji z chilli :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.