Dip z pieczonych pomidorów. Do wszystkiego.

przez admin

Dzień dobry,
Niektóre potrawy po prostu nie są tak smaczne bez dodatku dipu…

Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo smakowity dip z pieczonych pomidorów. Słodko-kwaśno-pikantny, niebanalny w smaku dzięki dodatkowi octu balsamicznego. Dzięki niemu codzienne dania staną się bardziej interesujące. 
To bardzo uniwersalny sos, który możecie podać z praktycznie każdą potrawą – zastąpcie nim ketchup (np. do grzanek) i zaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do \”cygar\” z ciasta filo nadziewanych serem feta (Sigara Böreği, przepis wkrótce). 
Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane – pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko.
Zapraszam:)


Do czego można wykorzystać dip z pieczonych pomidorów?

  • do wszystkiego!:) naturalnie świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków grissini, krakersów i sucharków,
  • generalnie możecie zastąpić nim ketchup,
  • myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek,
  • pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem,
  • jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii.

Dip z pieczonych pomidorów

na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaic
czas przygotowania: 45 min. (w tym 30 min. pieczenie)

Składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory pokrojone na plasterki
  • 1 mała cebula lub pół większej, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • szczypta płatków chilli lub ostrej papryki (według preferencji)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
dodatkowo: nieduże naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidory, cebulę i czosnek. Polej oliwą, octem, dopraw cukrem, solą i ostrą papryką. Wymieszaj i przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Przemieszaj składniki w połowie pieczenia.
  2. Wyjmij warzywa z piekarnika, odkryj folię i odstaw na 5-10 minut, aby przestygły. Przełóż do naczynia blendera, dodaj przecier pomidorowy i zmiksuj pulsacyjnie do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj od razu, ale sos będzie jeszcze pyszniejszy, gdy postoi w lodówce przez godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. Podawaj do chipsów, pizzy, grzanek, nachosów i innych przekąsek. 

Podobne wpisy