Jak zrobić grecki sos tzatziki? (PRZEPIS + FILM)

przez Zuzanna
jak zrobić grecki sos tzatziki
Dziś chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na klasyczny sos tzatziki. Ten sławny grecki sos na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje także tak po prostu, na przystawkę razem z chlebkiem pita, jak podawano nam go w Grecji. Porządnie schłodzony sos tzatziki wspaniale smakuje w gorący, letni dzień!

 

Idealny grecki sos tzatziki – o czym należy pamiętać?

Prawdziwy sos tzatziki ma gęstą, kremową konsystencję. Aby ją uzyskać, pamiętaj o poniższych zasadach:

1. Wybierz tłusty jogurt grecki

Do tzatziki używamy gęstego jogurtu typu greckiego. To on odpowiada za wspaniały smak i konsystencję sosu. Im gęstszy i tłustszy jogurt tym lepiej. Jeżeli zależy Wam na szczególnie gęstej konsystencji lub jeśli używacie zwykłego jogurtu naturalnego, możecie go odcedzić w kawałku podwójnie złożonej gazy przez kilka godzin w lodówce (np. przez noc).

2. Koniecznie odciśnij ogórek!

Jeżeli ogórek ma dużo pestek, należy je z niego wykroić. Następnie ścieramy ogórka na tarce o dużych oczkach, solimy i pozostawiamy na 10 minut. Sól wyciągnie z ogórka nadmiar wilgoci. Po tym czasie należy go jak najlepiej odcisnąć, można przez kawałek gazy, ja to robię ręcznie.

grecki sos tzatziki - składniki

grecki sos tzatziki – składniki

Grecki sos tzatziki – najczęściej popełniane błędy:

  1. Robienie sosu tzatziki na bazie zwykłego jogurtu naturalnego, w szczególności 0% tłuszczu, który da rzadką konsystencję. Prawdziwe tzatziki jest bogate i kremowe za sprawą tłustego i bardzo gęstego jogurtu typu greckiego.
  2. Dodawanie do sosu tzatziki majonezu lub śmietany
  3. Dodawanie do sosu tzatziki suszonego czosnku zamiast świeżego, gotowej mieszanki przypraw „tzatziki” lub dodanie małej ilości czosnku (sos tzatziki powinien być mocno czosnkowy).

 

Do czego wykorzystać grecki sos tzatziki?

grecki sos tzatziki - przygotowanie

grecki sos tzatziki – przygotowanie

Zobacz przepisy z sosem tzatziki:

 

Grecki sos tzatziki – jak urozmaicić klasyczny przepis?

  • do sosu możesz dodać dowolne świeże zioła, takie jak natka pietruszki, oregano, tymianek czy szczypiorek, nadaje się także suszona mięta
  • jeżeli lubisz pikantne smaki, dodaj do tzatziki posiekaną papryczkę chilli, jak w tym przepisie
  • ciekawym dodatkiem są nasiona czarnuszki, jak w tzatziki, które podałam z pieczonym bakłażanem
  • zamiast startego na tarce ogórka, do tzatziki możesz dodać inne warzywa, np. startego na tarce buraka lub cukinię

 

Jak zrobić grecki sos tzatziki? – Przepis w wersji filmowej

 

Jak zrobić grecki sos tzatziki? – Przepis

Grecki sos tzatziki – Składniki:

  • duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 duży lub 2 mniejsze ogórki sałatkowe, wykrojone gniazda nasienne
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine, np. Bios Monini
  • świeża mięta oraz koperek (czasem zamiast świeżej mięty daję miętę suszoną)
  • opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, ja ten składnik pomijam
  • sól do smaku

 

Grecki sos tzatziki – Przygotowanie:

  1. Ogórek zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na 10 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij go z wydzielonego soku. Miąższ ogórka umieść z powrotem w misce.
  2. Do ogórka dodaj jogurt typu greckiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet lub sok z cytryny jeżeli używasz, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła.
  3. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły a sos schłodził. Sos tzatziki możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni.
Wpis zawiera link sponsorowany.

Podobne wpisy