Idealny sos tzatziki – o czym należy pamiętać?
Prawdziwy sos tzatziki ma gęstą, kremową konsystencję. Aby ją uzyskać, pamiętaj o poniższych zasadach:
➤ DOBRY JOGURT GRECKI: Do tzatziki używamy gęstego jogurtu typu greckiego. To on odpowiada za wspaniały smak i konsystencję sosu. Im gęstszy i tłustszy jogurt tym lepiej. Jeżeli zależy Wam na szczególnie gęstej konsystencji lub jeśli używacie zwykłego jogurtu naturalnego, możecie go odcedzić w kawałku podwójnie złożonej gazy przez kilka godzin w lodówce (np. przez noc).
➤ODCIŚNIĘTY OGÓREK: Jeżeli ogórek ma dużo pestek, należy je z niego wykroić. Następnie ścieramy ogórka na tarce o dużych oczkach, solimy i pozostawiamy na 10 minut. Sól wyciągnie z ogórka nadmiar wilgoci. Po tym czasie należy go jak najlepiej odcisnąć, można przez kawałek gazy, ja to robię ręcznie.
Sos tzatziki – najczęściej popełniane błędy:
- Robienie tzatziki na bazie zwykłego jogurtu naturalnego, w szczególności 0% tłuszczu, który da rzadką konsystencję. Prawdziwe tzatziki jest bogate i kremowe za sprawą tłustego i bardzo gęstego jogurtu typu greckiego.
- dodawanie do tzatziki majonezu lub śmietany
- dodawanie do tzatziki suszonego czosnku zamiast świeżego, gotowej mieszanki przypraw \”tzatziki\” lub dodanie małej ilości czosnku (tzatziki powinien być mocno czosnkowy).
Do czego wykorzystać sos tzatziki?
- jako dip do krakersów, chlebków pita (przepis na chlebki pita), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw
- jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków, lub greckich klopsików keftedakia
- wegetarianom polecam szaszłyki z sera halloumi i warzyw oraz keftedakia z halloumi i kaszy jaglanej, które też świetnie połączą się z sosem
- jako sos do hamburgerów
➤ ZOBACZ PRZEPISY Z SOSEM TZATZIKI:
- pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki
- burgery z bakłażana w orzechowej panierce
- pieczone bakłażany z sosem tzatziki
- placuszki z cukinii i fety
- tradycyjne falafele
- falafele buraczane
- wegańskie kofty z cukinii i ciecierzycy
Sos tzatziki – sposoby na urozmaicenie przepisu:
- do sosu możesz dodać dowolne świeże zioła, takie jak natka pietruszki, oregano, tymianek czy szczypiorek, nadaje się także suszona mięta
- jeżeli lubisz pikantne smaki, dodaj do tzatziki posiekaną papryczkę chilli, jak w tym przepisie
- ciekawym dodatkiem są nasiona czarnuszki, jak w tzatziki, które podałam z pieczonym bakłażanem
- zamiast startego na tarce ogórka, do tzatziki możesz dodać inne warzywa, np. startego na tarce buraka lub cukinię
Jak zrobić grecki sos tzatziki? – FILM
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=r50B3XBWzsY]
Jak zrobić klasyczny sos tzatziki? – Przepis
Składniki:
- duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 duży lub 2 mniejsze ogórki sałatkowe, wykrojone gniazda nasienne
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine, np. Bios Monini
- świeża mięta oraz koperek (czasem zamiast świeżej mięty daję miętę suszoną)
- opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, ja ten składnik pomijam
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ogórek zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na 10 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij go z wydzielonego soku. Miąższ ogórka umieść z powrotem w misce.
- Do ogórka dodaj jogurt typu greckiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet lub sok z cytryny jeżeli używasz, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła.
- Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły a sos schłodził. Sos tzatziki możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni.