Dzień dobry,
Dziś mam dla Was przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki, na który przepis podałam Wam w sobotę.
Dziś mam dla Was przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki, na który przepis podałam Wam w sobotę.
Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują!
Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie. Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku.
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki
przepis własny
Składniki:
na bakłażany w orzechowej panierce:
- 1 bakłażan
- 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin)
- 20 g parmezanu
- 50 g bułki tartej
- 3 jajka
- mąka do obtoczenia bakłażanów
- oliwa lub olej do smażenia
- sól, pieprz
na burgery (4 sztuki):
- ok. 12 plastrów bakłażanów w orzechowej panierce
- 4 bułki
- 1 duży pomidor
- kilka liści sałaty
- sos tzatziki
- świeże liście mięty
Przygotowanie:
- Bakłażana pokrój w plastry, umieść je w durszlaku, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie spłucz sól pod bieżącą wodą, osusz plastry ręcznikiem papierowym, dopraw je solą i pieprzem.
- Orzechy włoskie rozdrobnij w moździerzu lub przy pomocy robota kuchennego, wymieszaj w miseczce z parmezanem i bułką tartą. Do drugiej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej wbij jajka, które następnie rozbełtaj.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Plastry bakłażana obtaczaj najpierw w mące, następnie w jaku, a na końcu w orzechowej panierce. Smaż na złoty kolor z obu stron, następnie odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Bakłażana, po uprzednim skropieniu oliwą, możesz też upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, podobnie jak zrobiłam to z cukinią w tym przepisie.
- Aby przygotować burgery, przekrój na pół bułki i posmaruj obie połowy sosem tzatziki. Do środka nałóż liście sałaty, plastry pomidora i plastry bakłażana w orzechowej panierce. Udekoruj listkami mięty. Podaj z większą ilością sosu tzatziki w małej miseczce. Smacznego!
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Polecam domowy fast food:
Ekspresowe calzone |
Falafele z marchewką |
Pissaladiere |
Pity z klopsikami i botwinką |
Marokańskie kefty |
Pity z rybą i surówką |