Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki

przez admin
wegetariańskie burgery z bakłażanem i tzatziki
Dzień dobry,
Dziś mam dla Was przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki, na który przepis podałam Wam w sobotę.

Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego 🙂 Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują!

Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie. Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku. 

bakłażany w orzechowej panierce

Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki

przepis własny

Składniki:

na bakłażany w orzechowej panierce:

  • 1 bakłażan
  • 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin)
  • 20 g parmezanu
  • 50 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • mąka do obtoczenia bakłażanów
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól, pieprz

na burgery (4 sztuki):

  • ok. 12 plastrów bakłażanów w orzechowej panierce
  • 4 bułki
  • 1 duży pomidor
  • kilka liści sałaty
  • sos tzatziki
  • świeże liście mięty
wegetariańskie burgery z bakłażanem i tzatziki

Przygotowanie:
  1. Bakłażana pokrój w plastry, umieść je w durszlaku, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie spłucz sól pod bieżącą wodą, osusz plastry ręcznikiem papierowym, dopraw je solą i pieprzem. 
  2. Orzechy włoskie rozdrobnij w moździerzu lub przy pomocy robota kuchennego, wymieszaj w miseczce z parmezanem i bułką tartą. Do drugiej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej wbij jajka, które następnie rozbełtaj. 
  3. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Plastry bakłażana obtaczaj najpierw w mące, następnie w jaku, a na końcu w orzechowej panierce. Smaż na złoty kolor z obu stron, następnie odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Bakłażana, po uprzednim skropieniu oliwą, możesz też upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, podobnie jak zrobiłam to z cukinią w tym przepisie.
  4. Aby przygotować burgery, przekrój na pół bułki i posmaruj obie połowy sosem tzatziki. Do środka nałóż liście sałaty, plastry pomidora i plastry bakłażana w orzechowej panierce. Udekoruj listkami mięty. Podaj z większą ilością sosu tzatziki w małej miseczce. Smacznego!
bakłażany w orzechowej panierce
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Polecam domowy fast food:
Ekspresowe calzone
Falafele z marchewką
Pissaladiere
Pity z klopsikami i botwinką
Marokańskie kefty
Pity z rybą i surówką

Podobne wpisy