Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami

przez admin
Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami

Dzień dobry,

Kuchnia turecka to według mnie jedna z najsmaczniejszych kuchni śródziemnomorskich. Dlatego bardzo zależało mi na tym, aby przygotować coś specjalnego z okazji zorganizowanej przez Emilię akcji kulinarnej Turcja od kuchni. Spięłam się i wreszcie, po dwóch miesiącach przerwy spowodowanej przyjściem mojego synka na świat, przygotowałam dla Was nowe danie. Ku uciesze mojego Męża, który stęsknił się za moimi, jak to określa, niebanalnymi potrawami 🙂 Jak miło było wrócić do fotografowania! Powiem Wam, że bardzo się za tym stęskniłam:)

Pilaw z bakłażanem to danie niebanalne w smaku, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu. Dodatek cynamonu i pistacji mile Was zaskoczy. Orzechy przyjemnie chrupią fajnie kontrastując z kremową oberżyną. Smakuje równie dobrze na ciepło co w temperaturze pokojowej – właśnie taki jedliśmy w ostatnią, bardzo upalną sobotę. Polecam polać odrobiną jogurtu naturalnego i posypać posiekanymi pistacjami. Tak podany pilaw prezentuje się przepięknie 🙂

Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami

Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 większa lub 2 mniejsze czerwone cebule 
  • 1 duży bakłażan 
  • 2 dojrzałe pomidory 
  • 250 g (3/4 szklanki) ryżu basmati 
  • 2 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 60 g solonych pistacji 
  • pęczek koperku 
  • oliwa 
  • sól do smaku 
  • jogurt naturalny do podania 


Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka, bakłażana i pomidory w kostkę. W dużej patelni o wysokich ściankach lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż ok. 5 minut aż się zeszkli, następnie dodaj bakłażana oraz pomidory. Dodaj więcej oliwy, jeżeli patelnia zrobi się sucha, bo bakłażan chłonie jej dużo. 
  2. Gdy warzywa się ładnie podduszą, na patelnie wsyp ryż i dobrze wymieszaj z warzywami. Dodaj cynamon, trochę soli i wlej wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez ok. 10 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę i zrobić się miękki. W międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera do dna garnka. 
  3. W międzyczasie wyłuskaj pistacje ze skorupek i posiekaj je grubo. Posiekaj pęczek koperku. Zdejmij z patelni pokrywkę i wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pistacje i koperek i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtu naturalnego. 

na podstawie tego przepisu

Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami

Podobne wpisy