Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy

przez admin
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy
Dzień dobry,
Ta zupa ujęła mnie prostotą przygotowania. Już tak mam, że nie lubię się męczyć przy robieniu zupy, a szczególnie cenię przepisy, do których nie trzeba dodawać bulionu. Kostek rosołowych nie używam, a trudno nazwać przepis szybkim, gdy wcześniej trzeba do niego ugotować wywar.

Dzisiejsza zupa powstała na bazie pomidorów i ciecierzycy, które wraz z czosnkiem i przyprawami piecze się, a następnie miksuje w blenderze, uzyskując gładki i treściwy krem. Pieczone pomidory są pyszne i słodkie i mogą stanowić świetną bazę nie tylko do zup, ale też np. sosów do makaronu czy tego dipu do wszystkiego. Pieczony czosnek nadaje zupie głębi, a świeża bazylia świeżości. Zupę możecie jeść na ciepło, ale równie świetnie będzie smakować na zimno. Polejcie porcję jogurtem, udekorujcie pieczoną ciecierzycą i bazylią i podajcie z kromką świeżego chleba.

Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy

Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy

na podstawie przepisu z \”The Green Kitchen\” David Frenkiel, Luise Vindahl Andersen z moimi zmianami
Składniki (na 4 porcje):
  • 1 kg dojrzałych pomidorów, przekrojonych na połówki
  • 450 g ugotowanej ciecierzycy
  • 4 ząbki czosnku z łupinkach
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • garść liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużym naczyniu do zapiekania umieść pomidory przekrojone na połówki, ugotowaną ciecierzycę i ząbki czosnku. Posyp wszystko papryką w proszku, polej oliwą i dobrze wymieszaj. Piecz przez około godzinę, aż ciecierzyca stanie się lekko chrupiąca. Wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw składniki do przestygnięcia.
  2. Czosnek obierz z łupinek. Odłóż 2 łyżki ciecierzycy do dekoracji. Czosnek, pomidory i ciecierzycę wraz ze wszystkimi sokami  oraz świeżą bazylią przełóż do blendera i zmiksuj na gładki krem. Dodaj tyle wody, ile potrzeba, aby uzyskać gładką konsystencję zupy.
  3. Zupę możesz podawać na ciepło oraz na zimno (po schłodzeniu w lodówce). Udekoruj ją odrobiną jogurtu naturalnego, pieczoną ciecierzycą oraz listkami bazylii.

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

 Warzywa psiankowate 2015
Polecam również:
Ekspresowa zupa z kapusty i fasoli,
bez bulionu
Zupa marchewkowa z pieczoną
ciecierzycą

Podobne wpisy