Dzień dobry,
Dziś zapraszam Was na gözleme, pochodzące z Turcji płaskie chlebki typu flatbread. Cienko rozwałkowane ciasto nadziewa się przeróżnymi składnikami, składa na pół, następnie smaży na patelni i smaruje roztopionym masłem.
Skorzystałam z przepisu pochodzącego z książki Rebecci Seal \”Istanbul\” i swoje gözleme nafaszerowałam serem halloumi oraz chilli, dodatkowo dodając od siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni – gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri.
Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami – mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :)
Gözleme z halloumi, botwinką i chilli
inspiracja \”Istanbul\” Rebecca Seal
Składniki:
- na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody
- 200 g sera halloumi (można zastąpić fetą lub mozzarellą)
- garść liści botwinki, drobno pokrojonych (można zastąpić szpinakiem)
- 1 papryczka chilli
- 30 g roztopionego masła
Przygotowanie:
- W misce umieść mąkę i sól. Dodaj 200 ml wody, wymieszaj łyżką, a następnie zacznij zagniatać ciasto ręką. Zagniataj przez ok. 10 minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Być może nie będziesz potrzebować całej ilości wody, wszystko zależy od wilgotności mąki. Uformuj ciasto w kulę, umieść w misce, przykryj folią plastikową i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
- Przygotuj nadzienie: ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z posiekaną botwinką i posiekaną papryczką chilli.
- Podziel ciasto na 8 równych części. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrąg o grubości ok. 3 mm. Następnie nałóż po 1/8 nadzienia na połowę okręgu, zwilż brzegi ciasta wodą i przykryj drugą połową ciasta. Mocno zlep brzegi.
- Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Umieść na nim pierwsze gözleme i smaż przez 3 minuty, następnie odwróć na drugą stronę. Posmaruj przysmażoną stronę gözleme roztopionym masłem przy pomocy pędzelka kuchennego. Po 3 minutach zdejmij gözleme z patelni i posmaruj drugą stronę masłem. Trzymaj w ciepłe, aż usmażysz wszystkie gözleme. Podawaj na ciepło.