Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki, czyli pomysł na rodzinny obiad w stylu greckim


Dzień dobry,
Dziś chciałam przedstawić wam przepis na prosty obiad, który z pewnością zasmakuje całej waszej rodzinie i wniesie nieco greckiego słońca i luzu na wasze stoły:) Pieczony kurczak to klasyka niedzielnych obiadów. Warto od czasu do czasu spróbować nowej wersji, szczególnie że przygotowanie tego pieczonego kurczaka, podanego z pikantnym sosem tzatziki i pieczonymi ziemniakami nie wymaga dużo pracy, a danie jest naprawdę przepyszne!


Tzatziki to według mnie drugi po ajwarze najlepszy sos do mięsa. Niedawno będąc na urlopie w Grecji miałam wreszcie okazję spróbować prawdziwego tzatziki - gęstego, o kremowej konsystencji greckiego jogurtu, dosmaczonego startym ogórkiem i ziołami. O dziwo nie mogłam doszukać się w nim smaku czosnku, który dotąd kojarzył mi się z tzatziki, i który zawsze dodawałam do swojej wersji w domu. Dzisiejsza wersja jest raczej wariacją na temat tego sławnego sosu i przypomina sos tatarski, gdyż składniki dodawane do jogurtu krojone są w drobną kosteczkę. Oprócz ogórka dodajemy świeże zioła (u mnie dymka, natka, oregano, tymianek i mięta) oraz papryczkę chilli, dla podkręcenia smaku dania.


Na dużej blasze ułożyłam kurczaka, a w wolne miejsca powtykałam ziemniaki pokrojone na kawałki. W ten sposób otrzymałam kompletne danie przy małym nakładzie pracy.
Ziemniaki piekły się w tłuszczu wytopionym z kurczaka, dlatego stały się super pyszne! Takie pieczone ziemniaczki maczane w sosie tzatziki to prawdziwy przysmak.


Do tego dania użyłam całych nóg kurczaka, z kością i skórą. Równie dobrze można wykorzystać same udka lub podudzia. Kurczaka natarłam dobrze solą i pieprzem, a następnie piekłam przez 1,5 godziny, dzięki czemu skórka wyszła rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie, z łatwością odchodzące od kości.


Do kurczaka i ziemniaków wystarczy dodać zieloną sałatę z winegretem, sałatkę z pomidorów i ogórków lub sałatkę szopską i obiad w stylu greckim gotowy.

Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki


przepis na 4-6 porcji
na podstawie książki Kuchnia. Przepisy z serca domu Nigelli Lawson

czas pieczenia: 1,5 godziny (u Nigelli 45 minut, ale kurczak według mnie nie jest wtedy dość miękki, a skórka nie chrupie)

Składniki:

  • 4 całe nogi kurczaka ze skórą i kością (lub 8-12 udek lub podudzi)
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • ziemniaki do upieczenia (opcjonalnie)
na pikantne tzatziki:
  • 500 ml naturalnego jogurtu greckiego
  • 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 czerwona lub zielona papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę (z pestkami lub bez, zależy jak ostro jadasz)
  • 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w kosteczkę
  • ok. 6 łyżek posiekanych świeżych ziół (kolendry, natki, mięty, koperku, oregano, tymianku - co mamy pod ręką)
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Kurczaka rozłóż na blasze skórą do góry, posyp solą i pieprzem, polej sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie rozprowadź marynatę rękoma.
  2. Jeżeli podajesz kurczaka z ziemniakami, pokrój je na kawałki i powtykaj na blasze w wolne miejsca. Posyp solą i pieprzem, polej odrobiną oliwy. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 1,5 godziny (lub aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, a mięso na tyle miękkie, że z łatwością będzie odchodziło od kości).
  3. Przygotuj sos - przełóż jogurt do miski i dodaj do niego pozostałe składniki sosu: dymki, czosnek, chilli, ogórek i zioła. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz sos zmiksować na gładko, tak jak proponuje Nigella, ale ja wolę czuć chrupiące kawałeczki pod zębami:)
  4. Kawałki upieczonego kurczaka i ziemniaki maczamy w pysznym  sosie. Pychotka!
Co myślicie - skusilibyście się na to danie? Lubicie sos tzatziki?:)


Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

8 komentarzy:

  1. Ojej ... pyszności taki obiad to w sam raz dla mnie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zuza.... Szalona jesteś.... Dziś to robię ! Kissy <3 Jacek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie sos tzatziki do takiego kurczaka i ziemniaków to zdecydowanie numer 1! :D Już nawet widać, że kurczak jest bardzo dobrze przyrządzony - mięsko odchodzi od kości :) Idealny wakacyjny obiad :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Tzatziki do też mój numer jeden - do kurczaka, do mięsa z grilla, do pieczonych warzyw - zawsze się sprawdza:)

      Usuń
  4. Witam,
    200 stopni z termoobiegiem czy bez? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.