Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki

wegetariańskie burgery z bakłażanem i tzatziki

Dzień dobry,
Dziś mam dla Was przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki, na który przepis podałam Wam w sobotę.

Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują!

Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie. Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku. 

bakłażany w orzechowej panierce

Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki


przepis własny

Składniki:

na bakłażany w orzechowej panierce:
  • 1 bakłażan
  • 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin)
  • 20 g parmezanu
  • 50 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • mąka do obtoczenia bakłażanów
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól, pieprz
na burgery (4 sztuki):
  • ok. 12 plastrów bakłażanów w orzechowej panierce
  • 4 bułki
  • 1 duży pomidor
  • kilka liści sałaty
  • sos tzatziki
  • świeże liście mięty
wegetariańskie burgery z bakłażanem i tzatziki

Przygotowanie:
  1. Bakłażana pokrój w plastry, umieść je w durszlaku, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie spłucz sól pod bieżącą wodą, osusz plastry ręcznikiem papierowym, dopraw je solą i pieprzem. 
  2. Orzechy włoskie rozdrobnij w moździerzu lub przy pomocy robota kuchennego, wymieszaj w miseczce z parmezanem i bułką tartą. Do drugiej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej wbij jajka, które następnie rozbełtaj. 
  3. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Plastry bakłażana obtaczaj najpierw w mące, następnie w jaku, a na końcu w orzechowej panierce. Smaż na złoty kolor z obu stron, następnie odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Bakłażana, po uprzednim skropieniu oliwą, możesz też upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, podobnie jak zrobiłam to z cukinią w tym przepisie.
  4. Aby przygotować burgery, przekrój na pół bułki i posmaruj obie połowy sosem tzatziki. Do środka nałóż liście sałaty, plastry pomidora i plastry bakłażana w orzechowej panierce. Udekoruj listkami mięty. Podaj z większą ilością sosu tzatziki w małej miseczce. Smacznego!
bakłażany w orzechowej panierce

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Polecam domowy fast food:
Ekspresowe calzone
Falafele z marchewką
Pissaladiere
Pity z klopsikami i botwinką
Marokańskie kefty
Pity z rybą i surówką

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

13 komentarzy:

  1. Aż nam się niedobrze zrobiło na myśl o bakłażanie xD Taki nasz urok, że to warzywo nie przypadło nam do gustu delikatnie mówiąc :P Mimo to Burgery warzywne w orzechowej panierce + wspaniały sos = "zdrowy fast food" więc nam się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Późno już więc nie powinnam się objadać,ale zrobiłam się głodna patrząc na tego burgera:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę bez wahania, przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ujęłaś mnie tą wersją burgerów :) Bakłażan moja miłość <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam baklazany! Takie burgery moglabym jesc codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł! Nie wpadłabym na to, aby mięso zamienić na bakłażana;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bakłażany z orzechową panierką brzmią genialnie! ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie się prezentują!
    I choć nie mogę jeść orzechów (chyba, że są to migdały lub piniole), to wpraszam się wirtualnie na taką kanapkę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy blog, zapraszam do siebie. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzadko kupuję bakłażany bo mąż nie przepada ale w takiej wersji na pewno by nie pogardził

    OdpowiedzUsuń
  11. Przez te zdjęcia tak bardzo zgłodniałem :P

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.