Szybka jednoosobowa frittata śniadaniowa. Zrób taką, jaką lubisz!

przez Zuzanna
Szybka jednoosobowa frittata śniadaniowa. Zrób taką, jaką lubisz!
Jedno z moich ulubionych śniadań :) No bo szybkie, proste, z jajkami i każdy może mieć taką frittatę, jaką lubi najbardziej. Oto szybka frittata jednoosobowa.

Przepis na te małe frittaty podkradłam wiele lat temu Nigelli Lawson. Stały się jednym z moich ulubionych śniadań, obok jajecznicy, burrito śniadaniowego i fasolki w pomidorach. Mam nawet taką specjalną mała patelenkę idealną na dwa jajka, na której smażę moje omleciki.

W odróżnieniu od ostatnio pokazywanych, bardziej tradycyjnych w wykonaniu i rozmiarze frittat, tu smażymy małe omlety, po jednym na osobę. Dzięki temu możemy różnicować dodane do jajek składniki i każdy może dodać taką frittatę, jaką lubi najbardziej :) Nie bez powodu u Nigelli przepis ten zatytułowany był \”frittata party\”.

frittata, śniadanie, omlet, jajka, szybkie śniadanie

Do moich ulubionych połączeń należą papryczka chilli lub zielony groszek (wrzucam mrożony na patelnię) z parmezanem. Ale ogranicza nas tylko wyobraźnia. Skłaniam się jednak w kierunku składników, których nie trzeba wcześniej gotować czy smażyć. Polecam świeże zioła, pomidorki koktajlowe, wędzonego łososia, a już niedługo szparagi.

Kolejną zaletą tych maleństw jest to, że nie trzeba dopiekać ich w piekarniku, a więc nie musicie posiadać patelni żeliwnej. Rozgrzewam moją małą patelenkę (taką teflonową, nie tę ze zdjęcia) i rozpuszczam na niej łyżeczkę masła i oliwy. W miseczkę rozbełtuję 2 jajka z solą i pieprzem i dodaję wybrane składniki. Jajka wylane na patelnię smażą się bardzo szybko. Często tworzą się bąble powietrza, które przebijam widelcem. Gdy frittata będzie prawie ścięta, posypuję ją parmezanem. Często pozostawiam ją z wierzchu lekko płynną i po ułożeniu na talerzu składam na pół. Gdy smaży się pierwsza frittata, w miseczce już mieszam składniki na drugą i w ten sposób oboje z Mężem możemy szybko cieszyć się pysznym śniadaniem.

frittata, śniadanie, omlet, jajka, szybkie śniadanie

 

Frittata śniadaniowa

 

Składniki /dla 1 osoby:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy, np. Classico Squeezable Monini
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • garstka wybranych dodatków, ja lubię dodawać pokrojone w paseczki czerwone chilli i parmezan, lub mrożony zielony groszek z parmezanem, ale pasują również świeże zioła (szczypiorek, bazylia), kiełki, szpinak, jarmuż czy inna zielenina, pomidorki koktajlowe, szparagi, wędzony łosoś; groszku nie trzeba wcześniej rozmrażać, większe produkty trzeba pokroić na małe kawałki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej małą patelnię i dodaj do niej masło oraz oliwę.
  2. Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj z solą i pieprzem. Do jajek dodaj wybrane składniki (bez parmezanu) i wlej masę na patelnię.
  3. Frittatę smaż na średnim – wysokim ogniu. Jeżeli w masie jajecznej utworzą się bąble powietrza, przebij je widelcem. Gdy frittata będzie już prawie ścięta, posyp ją od góry parmezanem (jeżeli go używasz).
  4. I gotowe! Możesz smażyć frittatę aż zetnie się całkowicie, ja jednak zostawiam ja lekko niedosmażoną. Przełóż frittatę na talerz i podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego :)

Podobne wpisy