Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem

Frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniaczkami i koperkiem. Wierzcie lub nie, ale podana z chrzanem smakuje nieziemsko!

frittata, jajka, omlet, tortilla, burak, wędzony pstrąg, chrzan

Zawsze interesowały mnie nietypowe wersje klasycznych śródziemnomorskich potraw, dlatego przepis na frittatę z burakiem znaleziony w książce "The Medicinal Chef" Dale Pinnock od razu zwrócił moją uwagę. Wędzoną makrelę zamieniłam jednak na wędzonego pstrąga, moją ulubioną zaraz za doradą rybę. Dodałam też ziemniaczki pozostałe z obiadu, a brak szałwii zrekompensowałam świeży koperkiem. Buraczki i koperek to ostatnio moje smakowe połączenie numer jeden.

Wierzcie lub nie, ale ta frittata świetnie smakuje podana z chrzanem :) Buraczki, ziemniaczki, wędzony pstrąg w jajkach i chrzan - takie za mną chodzą smaki przed Wielkanocą Jutro będzie już bardziej tradycyjnie. Zamierzam upiec mazurek z kajmakiem i ugotować wegetariański żurek. A w dni świąteczne mam nadzieję odpocząć. Oby pogoda nas rozpieszczała i udało się spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu!

Życzę więc Wam już dziś radosnej i pełnej słońca Wielkanocy! A na wielkanocnym stole oczywiście pysznych dań z jajem :) Odpocznijcie, zrelaksujcie się, spędźcie czas z rodziną. Do przeczytania w poniedziałek. Po świątecznym, dość ciężkim jedzonku, mam zamiar pokazać Wam nietypową pizzę :)

frittata, jajka, omlet, tortilla, burak, wędzony pstrąg, chrzan


Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem


Składniki / 2 porcje:

  • 3 ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu)
  • 1 ugotowany burak
  • 120 g wędzonego pstrąga (waga samego mięsa)
  • oliwa
  • koperek
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
  • do podania: chrzan

Przygotowanie frittaty:

  1. Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 200 stopni C. Ugotowane ziemniaki (bez skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy.
  2. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż przez 3-4 minuty. W tym czasie posiekaj koperek. Wbij jajka do miski i rozbełtaj razem z koperkiem, solą i pieprzem.
  3. Wylej masę jajeczną na patelnię i upewnij się, że wszystkie składniki frittaty są nimi pokryte. Smaż frittatę przez 4-5 minut, aż zetnie się od spodu i po bokach, następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 4-5 minut, aż zetnie się od góry.
  4. Gotową frittatę podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku.

Rady:

  • *Jeżeli nie masz patelni żeliwnej, zrób ją na zwykłej patelni. Zamiast wstawiać frittatę do piekarnika, odwróć ją na drugą stronę pomagając sobie dużą przykrywką lub talerzem. Następnie dosmaż drugą stronę frittaty na patelni.
  • Często nie gotuję buraków samodzielnie, tylko kupuję gotowe gotowane i obrane buraki pakowane próżniowo. 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

8 komentarzy:

  1. Jak nie byłam jeszcze na diecie wegetariańskiej, to bardzo lubiłam pstrągi, ale w takiej wersji ich nie jadłam. Danie pewnie by mi smakowało, ale tego już raczej nie sprawdzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie - szkoda, że nie znałam tego przepisu jak nie byłam jeszcze wege.. a tak w ogóle to nigdy w życiu nie jadłam pstrąga :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Wesołych Świąt Zuziu :) Frittata bardzo apetyczna. Ostatnio wędzony pstrąg jest częstym składnikiem naszej domowej kuchni, chętnie skorzystamy z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znów wygląda nie tylko pięknie ale i apetycznie :) Skład tego dania nam się podoba :)
    Zdrowych i wesołych świat! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.