Pizza śniadaniowa – Pizza z jajkiem

przez Zuzanna
Pizza śniadaniowa – Pizza z jajkiem
Czy możecie sobie wyobrazić lepsze śniadanie? :) Pizza z serem, pieczarkami, pomidorkami i jajkami.

Przed Wielkanocą czekam z niecierpliwością na tradycyjne przysmaki, jednak szybko staję się nimi przejedzona. Nabieram ochotę na smaki bardzo różne od tych świątecznych, często zahaczające o lekki fast food. Lubię testować nietypowe przepisy na pizzę, więc po Wielkanocy, kiedy celebrowaliśmy śniadania i potrawy z jajek, postanowiłam przygotować tzw. pizzę śniadaniową.

Pizza śniadaniowa to po prostu pizza z dodatkiem jajek. To dopiero ekstra śniadanie! :) Taką pizzę możecie oczywiście przygotować z dowolnymi, ulubionymi składnikami. Na mojej położyłam mozzarellę. pieczarki oraz pomidorki koktajlowe. Ważne, aby rozkładając dodatki na pizzy utworzyć z nich rant, który zapobiegnie wypłynięciu jajka.

Pizzę śniadaniową przygotowałam na domowym cieście na pizzę na drożdżowym zaczynie. Ciasto zagniotłam dzień wcześniej i wstawiłam na noc do lodówki. Rano wyjęłam, ułożyłam dodatki i już po 15 minutach mogłam cieszyć się pyszną pizza na śniadanie :) Oczywiście w tym przepisie możecie wykorzystać inne ciasto, np. takie gotowe ze sklepu.

 

pizza, śniadaniowa, z jajkiem, jajko, śniadanie, przepis

 

Pizza śniadaniowa z jajkiem

 

Składniki / 1 duża pizza lub 2 mniejsze:

 

  • ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie lub gotowe ciasto na pizzę
  • 100 g mozzarelli (najlepsza do pizzy jest taka tarta, nie w kulkach)
  • 150 g pieczarek
  • garść pomidorków koktajlowych (u mnie na gałązce)
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 2-3 jajka
  • do podania: świeża bazylia, szczypiorek, rukola lub roszponka

 

Przygotowanie pizzy:

 

  1. Włóż blachę do piekarnika i rozgrzej go jak najmocniej, do temperatury 240-260 stopni C. Weź arkusz papieru do pieczenia i podsyp mąką lub kaszką kukurydzianą.
  2. Ułóż kulę ciasta ns pizzę na papierze do pieczenia, rozpłaszcz dłońmi, następnie delikatnie rozciągaj ciasto na brzegach, aż uzyskasz placek o pożądanej grubości i wielkości. Możesz też zrobić 2 mniejsze pizze.
  3. Na cieście rozłóż tartą mozzarellę, pieczarki pokrojone na plasterki. oraz pomidorki koktajlowe przepołowione na pół. Koniecznie wyłóż dobrze piekarkami brzegi pizzy, to one potem zapobiegną wylaniu się jajek poza ciasto. Posyp wierzch pizzy delikatnie solą i pieprzem i skrop oliwą. Ostrożnie wyjmij z piekarnika rozgrzaną blachę i ułóż na niej pizzę razem z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 7 minut.
  4. Wyjmij pizzę z piekarnika i wbij jajka. Ja zawsze najpierw wbijam jajko do miseczki, aby upewnić się, że jest świeże, a żółtko całe. Dopiero potem przelewaj jajko z miseczki na pizzę. Posyp jaka solą i pieprzem. Wstaw pizzę z powrotem do piekarnika i piecz 3-4 minuty, aż jajka się zetną.
  5. Podawaj pizzę od razu, posypaną świeżą bazylią czy szczypiorkiem. Pasuje tu również świeża rukola czy roszponka.

 

Rady:

 

  • Zamiast tartej mozzarelli do pizzy możecie wykorzystać mozzarellę w kulkach pokrojoną na plasterki. Dobrze jest ją wcześniej odsączyć na ręczniku papierowym. Możecie też sięgnąć po inny ser jaki lubicie.
  • Jeżeli jak ja chcecie upiec pizzę z pomidorkami na gałązce, posmarujcie je dobrze oliwą (razem z gałązką) i ułóżcie na wierzchu pizzy. Gdy pizza się upiecze, usuńcie gałązkę, pomidory rozgniećcie widelcem i rozsmarujcie na całej pizzy.
  • Ciasto przed nałożeniem sera możecie posmarować sosem pomidorowym lub przecierem pomidorowym. Pizza z pewnością na tym skorzysta.

 

pizza, śniadaniowa, z jajkiem, jajko, śniadanie, przepis

 

 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy