Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem

przez admin
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem
Frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniaczkami i koperkiem. Wierzcie lub nie, ale podana z chrzanem smakuje nieziemsko!

Zawsze interesowały mnie nietypowe wersje klasycznych śródziemnomorskich potraw, dlatego przepis na frittatę z burakiem znaleziony w książce \”The Medicinal Chef\” Dale Pinnock od razu zwrócił moją uwagę. Wędzoną makrelę zamieniłam jednak na wędzonego pstrąga, moją ulubioną zaraz za doradą rybę. Dodałam też ziemniaczki pozostałe z obiadu, a brak szałwii zrekompensowałam świeży koperkiem. Buraczki i koperek to ostatnio moje smakowe połączenie numer jeden.

Wierzcie lub nie, ale ta frittata świetnie smakuje podana z chrzanem 🙂 Buraczki, ziemniaczki, wędzony pstrąg w jajkach i chrzan – takie za mną chodzą smaki przed Wielkanocą Jutro będzie już bardziej tradycyjnie. Zamierzam upiec mazurek z kajmakiem i ugotować wegetariański żurek. A w dni świąteczne mam nadzieję odpocząć. Oby pogoda nas rozpieszczała i udało się spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu!

Życzę więc Wam już dziś radosnej i pełnej słońca Wielkanocy! A na wielkanocnym stole oczywiście pysznych dań z jajem 🙂 Odpocznijcie, zrelaksujcie się, spędźcie czas z rodziną. Do przeczytania w poniedziałek. Po świątecznym, dość ciężkim jedzonku, mam zamiar pokazać Wam nietypową pizzę 🙂

frittata, jajka, omlet, tortilla, burak, wędzony pstrąg, chrzan
 

 

Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem

 

Składniki / 2 porcje:

  • 3 ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu)
  • 1 ugotowany burak
  • 120 g wędzonego pstrąga (waga samego mięsa)
  • oliwa
  • koperek
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
  • do podania: chrzan

Przygotowanie frittaty:

  1. Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 200 stopni C. Ugotowane ziemniaki (bez skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy.
  2. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż przez 3-4 minuty. W tym czasie posiekaj koperek. Wbij jajka do miski i rozbełtaj razem z koperkiem, solą i pieprzem.
  3. Wylej masę jajeczną na patelnię i upewnij się, że wszystkie składniki frittaty są nimi pokryte. Smaż frittatę przez 4-5 minut, aż zetnie się od spodu i po bokach, następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 4-5 minut, aż zetnie się od góry.
  4. Gotową frittatę podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku.

Rady:

  • *Jeżeli nie masz patelni żeliwnej, zrób ją na zwykłej patelni. Zamiast wstawiać frittatę do piekarnika, odwróć ją na drugą stronę pomagając sobie dużą przykrywką lub talerzem. Następnie dosmaż drugą stronę frittaty na patelni.
  • Często nie gotuję buraków samodzielnie, tylko kupuję gotowe gotowane i obrane buraki pakowane próżniowo.
***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy