Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)?

przez admin
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)?
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie – przepis krok po kroku.

Bardzo lubię domową pizzę. Jest (prawie) tak dobra jak z pizzerii, a co najważniejsze, jej przygotowanie sprawia mi dużo radości. Od prawie dwóch lat robię ją na moim ulubionym cieście na drożdżowym zaczynie, które dodatkowo rośnie przez noc w lodówce, dzięki czemu ma lepszy smak. Ciasto choć czasochłonne, robi się praktycznie samo, a wychodzi z niego taka pizza jaką lubię – cienka i chrupiąca.

Gdy ostatnio robiłam pizzę śniadaniową, wreszcie się zebrałam i sfotografowałam dla Was proces przygotowywania mojego ulubionego ciasta na pizzę. Odtąd będę Was odsyłać do tego wpisu przy kolejnych przepisach. Zapraszam więc na przepis krok po kroku na domowe ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie.

 

Ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie

Oryginalny przepis pochodzi z książki \”Rustic Italian Food\” Marca Vetri. Ja wypatrzyłam go prawie 2 lata temu na blogu Bei. Od tamtej pory robiłam to ciasto tyle razy, że zdążyłam wypracować własną metodę, którą prezentuję Wam poniżej. Ciasto wyrabiam ręcznie (jeżeli chcecie użyć robota kuchennego zajrzyjcie do Bei) i piekę bez kamienia do pizzy, za to z rozgrzaną blachą w środku. Ciasto rozciągam na kawałku papieru do pieczenia, następnie razem z nim przekładam na rozgrzaną blachę, dzięki temu wszystko idzie prosto i sprawnie.

Przygotowanie drożdżowego zaczynu (inaczej poolish / biga) nie jest wcale trudne. Wystarczy w miseczce wymieszać mąkę z wodą i odrobiną drożdży i odstawić w temperaturze pokojowej, a magia zadzieje się sama. Zresztą samo ciasto też robi się praktycznie samo, co jest według mnie dużym plusem tej receptury. Tradycyjne ciasto na pizzę ugniata się ręcznie przez ok. 8 minut, aż uwolni się w nim glutem i stanie się ono elastyczne. Wymaga to trochę siły i wprawy. Z kolei ciasto na drożdżowym zaczynie zagniatam szybko, tylko do połączenia składników. To chyba dzięki długiemu czasowi rośnięcia jest potem jak trzeba.

Za robienie ciasta należy zabrać się dzień wcześniej – ale jak wspominałam – wcale nie jest to pracochłonne. Jeżeli chce zjeść pizzę w sobotę na obiad, przygotowuję zaczyn w piątek rano (3 minuty pracy), w piątek wieczorem zagniatam ciasto (15 minut roboty), odstawiam do wyrośnięcia, następnie na noc wstawiam do lodówki. W sobotę wyjmuję z lodówki na 1-2 godziny przed planowanym pieczeniem pizzy, żeby się ogrzało. Zawsze też bardzo mocno nagrzewam piekarnik, nawet do 260 C, już na pół godziny przed pieczeniem pizzy. Dzięki temu spód pizzy jest chrupiący.

Plusy:
– lepszy smak ciasta
– mało aktywnej pracy, nie trzeba długo zagniatać ciasta
– cienka i chrupiąca pizza

Minusy:
– czasochłonność

 

***

Robienie, a potem konsumowanie domowej pizzy to prawdziwa frajda! Chciałabym zachęcić Was do przygotowywania pizzy w domu, a także sama dokształcić się w zakresie robienia pizzy. Dlatego dzisiejszym wpisem rozpoczynam na blogu cykl \”Domowa pizza\”, w ramach którego mam zamiar przetestować różnego rodzaju ciasta na pizzę, a także pokazać Wam klasyczne receptury. Następnie 9 lutego 2017 r. w Międzynarodowy Dzień Pizzy przygotuję dla Was zbiorczy wpis (a może nawet ebook!), takie kompendium na temat robienia domowej pizzy :))

Planuję takie tematy:
– tradycyjne ciasto na włoską pizzę
– nietypowe ciasta: bez drożdży, bezglutenowe
– oszukana pizza/pizza ekspresowa
– tradycyjna pizza margherita
– jak zrobić sos pomidorowy do pizzy
– jak formować pizzę
– jaka mąka do pizzy
– jak zrobić calzone

Macie jakieś sugestie, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć? 

domowe ciasto na pizzę, rośnie w lodówce, ciasto robione dzień wcześniej, ciasto na drożdżach, drożdże instant

 

Jak zrobić domowe ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie? – Przepis

Składniki/ na 1 dużą lub 2 mniejsze pizze:

na zaczyn:

  • 125 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • szczypta drożdży instant (lub mała kulka świeżych drożdży)
  • 125 ml ciepłej wody
na ciasto właściwe:
  • 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650) lub 150 g mąki i 50 g semoliny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta drożdży instant (lub mała kulka świeżych drożdży)
  • zaczyn z powyższego przepisu
  • 80-100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
dodatkowo: semolina (kasza pszenna) lub polenta (kaszka kukurydziana) do podsypania ciasta (można użyć mąki)

Ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie – wykonanie krok po kroku:

1. Przygotuj drożdżowy zaczyn. W misce wymieszaj mąkę i drożdże instant z wodą na jednolitą masę. Jeżeli używasz drożdży świeżych, najpierw wymieszaj je z wodą i taką zawiesinę dodaj do mąki. Miseczkę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Na przykład jeżeli chcesz się cieszyć pizzą w sobotę na obiad, nastaw zaczyn w piątek rano.

domowe ciasto na pizzę, rośnie w lodówce, ciasto robione dzień wcześniej, ciasto na drożdżach, drożdże instant
Zaczyn po 12 godzinach

2. Po 12 godzinach, czyli np. w piątek wieczorem zabierz się za ciasto właściwe. W dużej misce wymieszaj mąkę (lub mąkę i semolinę), sól i drożdże instant (drożdże świeże rozpuść w wodzie przed dodaniem do mąki).

3. Do zaczynu dodaj ok. 80 ml ciepłej wody i wymieszaj. Zaczyn przelej do miski z mąką, dodaj oliwę i wymieszaj wszystko łyżką. Zagnieć ciasto ręką, aż uformujesz z niego kulę. Ciasta nie trzeba długo ugniatać, ja robię to tylko do połączenia składników. Jeżeli w czasie mieszania widzisz, że ciasto jest za suche, dodaj stopniowo do niego więcej wody. Gotowe ciasto jest miękkie i delikatne. Jeżeli chcesz wyrobić ciasto robotem kuchennym, zajrzyj do przepisu Bei.

domowe ciasto na pizzę, rośnie w lodówce, ciasto robione dzień wcześniej, ciasto na drożdżach, drożdże instant

4. Przełóż ciasto do miski posmarowanej oliwą i przykryj folią. Odstaw na ok. 1 godz. do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (ciasto ma podwoić swoją objętość). Następnie przełóż miskę z ciastem na noc do lodówki.

domowe ciasto na pizzę, rośnie w lodówce, ciasto robione dzień wcześniej, ciasto na drożdżach, drożdże instant

5. Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki na 1-2 godziny przed planowanym pieczeniem pizzy. Piekarnik z blachą w środku rozgrzej do 240-270 C (im wyższa temperatura tym lepiej) na pół godziny przed planowanym pieczeniem pizzy. Ciasto połóż na obsypanym mąką blacie, oprósz z góry mąką i delikatnie uformuj z niego 1 lub 2 kule.

6. Ułóż ciasto na kawałku papieru do pieczenia lekko podsypanym mąką lub semoliną/polentą. Spłaszcz ciasto dłońmi, następnie delikatnie je rozciągaj do uzyskania preferowanej grubości i wielkości. Po więcej instrukcji odsyłam do filmu o formowaniu pizzy.

domowe ciasto na pizzę, rośnie w lodówce, ciasto robione dzień wcześniej, ciasto na drożdżach, drożdże instant

7. Ułóż na cieście wybrane składniki. Wyjmij rozgrzaną blachę z piekarnika i przełóż na nią ciasto razem z papierem do pieczenia. Włóż blachę do piekarnika na najniższą półkę i piecz pizzę przez ok. 10 minut. Pizzę podawaj od razu gorącą. Smacznego!

Rady:
Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Podobno można je również mrozić. Niestety nigdy nie próbowałam tego zrobić.

Pizze zrobione na cieście na drożdżowym zaczynie:

Stromboli – zawijana pizza
Pizza śniadaniowa z jajkiem
Pizza z szynką parmeńską i parmezanem
Pizza z brukselką i szynką

 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy