Zupa z fasolą borlotti

przez admin
zupa z fasola wloska

Dzień dobry,

Borlotti to według mnie najpiękniejsza odmiana fasoli, zwłaszcza gdy jest jeszcze zamknięta w strąkach! Spotkaliście się z nią kiedyś?
Kremowe lub białe ziarenka nakrapiane na różowo przypominają swoją fakturą marmur. Nie bez powodu nazywana jest fasolą żurawinową, Mam ochotę nawlec ją na sznurek i zrobić piękny naszyjnik 🙂

fasola borlotti
Borlotti jest popularna w kuchni tureckiej, włoskiej, a także portugalskiej. Latem można ją tam kupić w postaci świeżej. Pamiętam przepiękne różowo-białe strąki, które wdzięczyły się do mnie nawet w toskańskim supermarkecie. Taka fasola to marzenie każdego fotografa kulinarnego, bo z pewnością doda blasku wielu zdjęciom.
To właśnie z Toskanii przywiozłam sobie opakowanie suszonej fasoli borlotti, sprzedawanej tam po niższej cenie niż w Polsce. Ale oczywiście u nas też możecie ją dostać – suchą lub konserwową w puszce (widziałam na przykład w Almie).

W smaku jest lekko orzechowa, w konsystencji trochę chrupiąca. Myślę, że warto jej spróbować, jeśli gdzieś ją zobaczycie.

Jest tylko jeden szkopuł – w czasie gotowania (i już nawet moczenia), borlotti traci swoje śliczne różowe kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda…

Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu.
fasola borlotti
W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego barbunya pilaki) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa  z serii \”bez bulionu\”, banalnie prosta w przygotowaniu.

Przepis zaczerpnęłam z Dwóch łakomych Włochów, nieco go modyfikując. Gennaro Contaldo oczywiście używa do niej fasoli świeżej, mi pozostało mu tylko zazdrościć 🙂 Zupa smakuje jak pomidorówka z fasolą. Świetna ze świeżym pieczywem. Jeśli nie macie fasoli borlotti, oczywiście możecie wykorzystać inną odmianę.

Znacie/jedliście fasolę borlotti? Czekam na Wasze komentarze 🙂

zupa pomidorowa z fasola
Zupa z fasolą borlotti
na 4 porcje
czas przygotowania: 1 godz. plus czas moczenia fasoli
Składniki:
  • 1,5 l. wody
  • 300 g suszonej fasoli borlotti, namoczonej przez noc
  • 2 puszki krojonych pomidorów (lub w sezonie 500 g dojrzałych pomidorów, usunięte nasiona, posiekanych)
  • 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki
  • 5 łyżek oliwy ekstra virgin
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Wlej wodę do garnka, wrzuć do niej fasolę i zagotuj. Gotuj na dużym ogniu przez 10-15 min., następnie lekko posól fasolę, zmniejsz ogień do małego i gotuj jeszcze 25-35 min. 
  2. Dodaj pomidory z puszki i marchewkę i gotuj jeszcze ok. 20 min., aż fasola będzie miękka.
  3. Do zupy dodaj oliwę, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba.
prosta zupa z fasola bez bulionu
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy