Figi pieczone w winie z dzikiej róży

przez Zuzanna
Figi pieczone w winie z dzikiej róży
Dzień dobry,
Dziś mam dla Was deser dla dorosłych – mięciutkie figi upieczone w słodkim winie, podane z lodami waniliowymi. Figi upiekłam w winie z dzikiej róży w typie Porto z Winnicy Cantina, które przywiozłam kiedyś z Targów Produktów Regionalnych i Ekologicznych. Potem zaszłam w ciążę, dlatego ostało się ono w mojej szafce kuchennej tak długo. Portorosa – cudna nazwa, prawda? :) Owocowy smak i piękny różowy kolor tego trunku wspaniale skomponował się z figami. Wino jest dość mocne, mojemu Mężowi przypomina domowe wino robione niegdyś przez jego babcię.

Figi pieczone w winie z dzikiej róży
Figi pieczone w winie z dzikiej róży
Jeśli tylko macie taką możliwość, sięgnijcie w tym przepisie po domowe owocowe wino, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne wino słodkie, deserowe, np. Marsala, Porto, czy Vin Santo. Powstały po upieczeniu sos winno-figowy redukujemy następnie w rondelku do powstania pysznego syropu, który w moim przypadku miał dość mocno alkoholowy posmak i był umiarkowanie słodki. Możecie zawsze dodać 2-3 łyżki cukru do rondelka. 
Pieczone figi podałam z lodami waniliowymi i obficie polałam sosem. Zamiast lodów waniliowych sprawdzi się tu również jogurt typu greckiego. 
P.s. Czy bylibyście zainteresowani postem o tym, jak samodzielnie w domu zrobić marmurowe tło, jak to ze zdjęć? 
Figi pieczone w winie z dzikiej róży

Figi pieczone w winie z dzikiej róży podane z lodami

inspiracja Giancarlo Caldesi, Katie Caldesi \”Venice\”
Składniki (na 4 porcje):
  • 8 świeżych fig
  • 200 ml wina z dzikiej róży, domowego wina owocowego lub innego słodkiego wina np. Madery, Porto, Vin Santo
  • 200 ml wody
  • do podania:  lody waniliowe lub jogurt grecki

Figi pieczone w winie z dzikiej róży
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Figi umieść w naczyniu żaroodpornym, polej winem oraz wodą, przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut. W połowie czasu pieczenia zdejmij folię z naczynia żaroodpornego.
  2. Figi wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Sos zlej do rondelka i gotuj na małym ogniu, aż zredukuje swoją objętość o połowę. Ostudź powstały syrop.
  3. Do miseczek nałóż lody waniliowe lub jogurt grecki. Figi pokrój na ćwiartki i ułóż w miseczkach, polej wszystko sosem z wina. Podawaj od razu.

Figi pieczone w winie z dzikiej róży

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy