Witaj jesień! Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem

przez Zuzanna
Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem

Bo również jesienią można jeść sałatki. Gruszka i pleśniowy ser to połączenie, na punkcie którego zwariowałam w tym sezonie.

Przyszła jesień i nie wiem, czy się cieszę. Czy żal mi, że lato się skończyło? Z pewnością, szczególnie, że minęło mi jak jedno mrugnięcie okiem. Gdy opiekujesz się niemowlęciem, czas leci nieubłaganie. Każdy dzień podobny jest do poprzedniego. Mój mały Marudek nie przepadał za spacerami, a gdy temperatura dochodziła do trzydziestu kilku stopni, to w ogóle nie wychodziłam z domu, dlatego nie mogę powiedzieć, że nacieszyłam się letnim ciepłem i słońcem.

Najbardziej żal mi, że z uwagi na kolki mojego synka, nie mogłam w tym roku spróbować niektórych uwielbianych przeze mnie warzyw i owoców. Bobie, fasolko szparagowa, świeżutki zielony groszku – do zobaczenia w przyszłym roku!

Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem

Trzeba przyznać, że jesień przywitała nas w tym roku rewelacyjną pogodą. Jeszcze w ostatnią niedzielę spacerowałam nad mazurskim jeziorem w krótkim rękawku. Słońce świeci tu zresztą codziennie. Jednak zachodzi o wiele za wcześnie. Zimne noce (dziś były nawet przymrozki) nie dają złudzeń – lato już nie wróci. Czas na dobre zaprzyjaźnić się ze swetrem, ciepłym kocem i gorącą herbatką.

Pociesza mnie fakt, że wreszcie mam czas na gotowanie. Jesienią dojrzewa przecież tyle warzyw i owoców, a pomysłów na ich wykorzystanie mi nie brakuje. W tym roku wprost zwariowałam na punkcie połączenia sera pleśniowego i gruszek – jest uzależniające! Zaczęło się od podjadania gruszek z kawałkami gorgonzoli, a przerodziło w dzisiejszą sałatkę z karmelizowanymi gruszkami, gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi.

Intensywny w smaku ser z niebieską pleśnią rewelacyjnie łączy się ze wszystkim co słodkie. Odkryłam to  na Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, gdzie próbowaliśmy roqueforta w połączeniu z miodem pitnym – pychota! Bardzo dobrze smakują też figi z sosem z gorgonzoli w tej sałatce z zeszłej jesieni.

Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem

Mogłam dodać do sałatki po prostu świeże gruszki, ale chciałam zrobić coś ekstra, przenieść ją na wyższy poziom. Dlatego skarmelizowałam gruszki z masłem i cukrem. Takie gruszki wykorzystuje się to słodkich tart. Karmelizacja sprawia, że stają się delikatniejsze i słodsze, a cała sałatka jest dzięki nim jeszcze lepsza. Tylko koniecznie sięgnijcie po gruszki twarde i jędrne. Dojrzałe mogłyby Wam się \”rozpłynąć\” na patelni.

Kremowy ser i delikatne gruszki uzupełniłam kruchym szpinakiem i chrupiącymi orzechami włoskimi oraz lekko musztardowym w smaku dressingiem. Przygotowując dressingi nie szczędźcie czarnego pieprzu, który bardzo lubi się z gruszkami.

Oto moja sałatka na powitanie jesieni. Bo jesienią też można jeść sałatki. Tylko nieco inne – bardziej sycące, zimno-ciepłe, z dodatkiem sera, cięższych sosów i orzechów. Na poprawę humoru i na jesienna chandrę (wybaczcie mi taki melancholijny wpis, ale jesienią jak większość z nas, łapią mnie takie nastroje), W skrajnych przypadkach możecie też wyjadać karmelizowane gruszki prosto z patelni.

Serdeczne pozdrowienia z Mazur!

Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem

Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi

przepis własny
Składniki (dla 4 osób):
  • 4 twarde gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 garści świeżego szpinaku
  • sos: 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy, 4 łyżki oliwy, np. Monini Gran Fruttato, sól i sporo pieprzu do smaku
  • 100 g sera gorgonzola lub innego sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów włoskich
Przygotowanie: 
  1. Zacznij od przygotowania karmelizowanych gruszek. Gruszki pokrój na ćwiartki, usuń z nich ogonki i gniazda nasienne, następnie pokrój na ósemki. 
  2. Na patelni rozgrzej masło, następnie włóż gruszki i posyp ja cukrem. Smaż i mieszaj przez ok. 6 minut, aż gruszki staną się miękkie (ale nie rozpadające) i lekko szkliste. Zdejmij patelnię z ognia i lekko przestudź gruszki, ale nadal powinny pozostać ciepłe (gorące gruszki spowodowałyby zwiędnięcie szpinaku).
  3. W tym czasie umyj i osusz szpinak i przełóż go do miski. W słoiku lub miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej szpinak 1/2 jego ilości. Wymieszaj szpinak z sosem. 
  4. Gorgonzolę pokrój w kostkę lub podziel na kawałki palcami i rozłóż na szpinaku. Na wierzchu ułóż karmelizowane gruszki. 
  5. Orzechy włoskie posiekaj na duże kawałki i posyp nimi sałatkę. Polej pozostałym sosem i podawaj od razu. 
Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem

Podobne wpisy