Sałatka spontaniczna. Na pewno każdy z Was od czasu do czasu (a może zawsze?) robi taką sałatkę.
Idę do warzywniaka lub na targ i kupuję co maja najładniejszego. Tym razem udało mi się dostać młode liście rzodkiewki i buraka – wspaniały zastrzyk witamin u progu wiosny. Wiem, że to jeszcze nie sezon na pomidory, ale te koktajlowe zawsze są pyszne i słodkie. Za smakiem rzodkiewek bardzo się stęskniłam i nie mogłam się im oprzeć.
Aby było ciekawiej, warzywa kroję w przeróżne kształty. W końcu jak mawiają styliści jedzenia – różnorodność kształtów daje nam piękniejsze danie. Wyciągam mandolinę lub obieraczkę do warzyw i kroję ogórka na cieniutkie długie paski. Potem w sałatce tworzą śliczne zielone serpentyny. Tak samo możecie postąpić z marchewką i cukinią. Każde warzywo staram się pokroić inaczej, aby w gotowej sałatce dużo się działo.
Do sałatki dodaję winegret z czosnkiem i musztardą. Jest pyszny i uniwersalny, sprawdzi się niezależnie od składu sałatki. Zwykle też dodaję puszkę fasoli albo jakąś kaszę, aby przemienić moje spontaniczne danie w bardziej sycący posiłek. Chętnie sięgam po kuskus, bo jest gotowy po 5 minutach, jednak tym razem dodałam kaszę jaglaną, której ugotowałam większą ilość i z przyjemnością zjadam na śniadanie z mlekiem roślinnym i owocami.
Mówimy tu o spontanicznej sałatce, ciężko więc jest nazwać poniższy przepis recepturą. To raczej pomysł, inspiracja i mój sprawdzony patent na czosnkowo – musztardowy dressing, który świetnie pasuje do większości warzyw.
Zajrzyjcie również do Eweliny, Martynosi oraz Panny Malwinny, które także przygotowały dziś sałatki z kaszą jaglaną.
Sałatka spontaniczna
Składniki:
Pójdź do warzywniaka lub na targ i wybierz różnorodne ładne warzywa. To co lubisz, to co jest w sezonie. U mnie były to:
- 1 ogórek
- garść rzodkiewek
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 garście szpinaku baby
- po 1 garści młodych listków rzodkiewki oraz buraka
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* (zamień na inną kaszę, np. kuskus lub na puszkę fasoli lub cieciorki)
- na sos: 2 łyżki białego octu winnego (lub jabłkowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
- Pokrój warzywa w przeróżne kształty – plasterki, połówki, ćwiartki, trójkąty (np. ogórka), kostkę. Im więcej kształtów tym lepiej. Ogórka (marchewkę, cukinię i inne długie warzywa) pokrój na długie cienkie paseczki. Ja to zrobiłam mandoliną, ale nada się też obieraczka do warzyw.
- Umieść wszystkie warzywa w misce i dodaj do nich kaszę lub fasolę. W miseczce lub słoiku wymieszaj biały ocet winny z posiekanym ząbkiem czosnku i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu wlej oliwę i wszystko wymieszaj lub wstrząśnij słoikiem. Sosem polej sałatkę.
Rady:
*Aby ugotować kasze jaglaną, odmierz 1/2 szklanki kaszy, wrzuć na sitko o drobnych oczkach i płucz pod bieżącą wodą przez 2-3 minuty, aż woda pod kaszą będzie przezroczysta. Następnie przelej kaszę wrzątkiem z czajnika. W garnku zagotuj troszkę ponad 1 szklankę wody, dodaj 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki soli. Do garnka wsyp kaszę, przykryj pokrywką i zmniejsz pod garnkiem ogień, aby kasza gotowała się powoli. Gotuj kaszę ok. 15 minut, następnie zdejmij ją z ognia i zostaw pod przykryciem na 5 minut.