Kutia w wersji orkiszowej – sprawdź, dlaczego warto!

przez Zuzanna
Kutia w wersji orkiszowej - sprawdź, dlaczego warto!

Kutia w wersji orkiszowej to dość niecodzienna potrawa, która zdobywa jednak coraz większą popularność w polskich domach. Można ją zaserwować m.in. w okresie świątecznym, ale też na co dzień oraz podczas organizowanej uroczystości rodzinnej. Dlaczego warto przekonać się do kutii w wersji orkiszowej i co za nią przemawia? Warto poznać odpowiedzi na te pytania i choć raz wypróbować to smaczne danie.

Kutia w wersji orkiszowej – co będzie potrzebne?

Do przygotowania kutii w wersji orkiszowej potrzebnych będzie kilka istotnych składników, wśród których królują:

  • ziarna orkiszu na kutię,
  • mak,
  • migdały,
  • orzechy włoskie (laskowe) i daktyle,
  • figi,
  • rodzynki,
  • wanilia,
  • masło orzechowe,
  • miód,
  • skórka pomarańczy.

Oczywiście każdy może ją przygotować w dowolnie wybrany sposób, dołączając do podanych wyżej składników swoje ulubione lub też wymieniając je na jakieś inne (np. syrop z agawy lub ekstrakt migdałowy). Kutia jest dość łatwą do przygotowania potrawą, więc nikogo nie powinien dziwić fakt, że coraz częściej pojawia się w polskich domach, zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Dlaczego warto sięgać po kutię w wersji orkiszowej? Największe zalety

Osoby zainteresowane wypróbowaniem kutii w wersji orkiszowej powinny skupić się na tym, aby dobrać odpowiedni orkisz na kutię. Najlepiej działać w porozumieniu z doświadczonym dietetykiem i świadomie wdrożyć optymalną dawkę orkiszu do swojego planu żywieniowego. W pierwszej kolejności analizuje się dostępne ziarna i spośród dostępnych propozycji wybiera te najdogodniejsze. Na całe szczęście można je zakupić w bardzo korzystnych cenach. Jakie konkretnie właściwości oraz zalety niesie za sobą orkisz? Przede wszystkim:

  • ogólną poprawę funkcjonowania ludzkiego organizmu,
  • doskonały wpływ na ludzkie samopoczucie,
  • obniżenie poziomu złego cholesterolu,
  • uregulowanie poziomu cukru we krwi,
  • wspomaganie procesu odchudzania,
  • przeciwdziałanie zaparciom.

Godne uwagi jest to, że orkisz zawiera w sobie również spore pokłady fosforu, potasu, selenu, manganu, cynku, miedzi, wapnia, sodu, żelaza, witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Bardzo dużą popularnością w dzisiejszych czasach cieszy się orkisz na kutię BIO ze strony sklep.biobabalscy.pl. Jest to certyfikowany produkt pochodzący z rolnictwa ekologicznego, który bez większych problemów zakupi się w sklepie ze zdrową żywnością.

Kutia orkiszowa – czym może zaskoczyć miłośników kulinarnych eksperymentów i jak ją przygotować?

Kutia orkiszowa zasmakuje zarówno młodym, jak i bardziej doświadczonym miłośnikom kulinarnych eksperymentów. To smakowita i aromatyczna odmiana tradycyjnej kutii, którą spożywa się na święta Bożego Narodzenia. Kutia w tej wersji jest sycąca i wyjątkowa. Kluczowym aspektem jest to, aby wybrane ziarna były dobrze namoczone oraz wypłukane (najlepiej moczyć je przez całą noc, aby stały się miękkie). Następnie wystarczy ugotować przygotowane ziarna do momentu, aż staną się w stu procentach miękkie i przepłukać je kilka razy wodą. Całość należy odsączyć, a mak wymieszać z migdałami, orzechami, miodem, rodzynkami, figami, daktylami, wanilią i skórką pomarańczy. Końcowym etapem przygotowywania kutii w wersji orkiszowej jest dodanie orkiszu do maku wymieszanego z kilkoma wybranymi dodatkami.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Zdjęcie główne od partnera artykułu.

Podobne wpisy