Rozgrzewające jesienne potrawy bez mięsa

przez Zuzanna
Rozgrzewające jesienne potrawy bez mięsa

Ciepłe zupy z aromatycznych grzybów, pikantne curry z kalafiora, czy aromatyczne wegetariańskie chili, to tylko niektóre z dań, które mogą nas wzmocnić i dodać energii w chłodniejsze dni. Co ważne, te pyszne jesienne potrawy nie muszą zawierać mięsa, aby zapewnić nam spektrum składników odżywczych.

Czerwona papryka, kalafior czy, brukselka dostarczają wit. C — znanej ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Orzechy są doskonałym źródłem żelaza, które wzmacnia organizm, poprawia samopoczucie i przeciwdziała anemii.  Z kolei dynia dostarcza nam cynku, który jest kluczowy dla prawidłowej pracy układu immunologicznego.  Można by wymieniać dalej — jednak wniosek nasuwa się sam: dary jesieni dostarczają nam cennych składników odżywczych, których potrzebujemy, aby poprawić samopoczucie, a także cieszyć się zdrowiem i siłą, kiedy za oknem wieje i pada. Zapraszamy do odkrywania przepisów na rozgrzewające jesienne dania bez mięsa, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia i ogrzeją serca.

Zupa kurkowa

Nic tak nie rozgrzeje organizmu w chłodniejsze dni jak gorąca zupa. Parujący talerz grzybowej  przywołuje przyjemne wspomnienie rodzinnych wypraw do lasu i radości ze znalezienia kilku podgrzybków, maślaków czy kurek. Szczególnie te ostatnie zasługują na uznanie, ponieważ posiadają nie tylko wybitne walory smakowe, ale i zdrowotne. Są źródłem białka, beta-karotenu, witaminy B1 i antyoksydantów.

Aromatyczna, lekko pikantna zupa kurkowa jest po prostu pyszna, a przygotowuje się ją w pół godziny. Wystarczy zalać bulionem podsmażone z cebulą kurki, pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Zupę gotujemy 20 minut, a następnie doprawiamy kurkumą, solą, pieprzem, świeżym koperkiem i zabielamy śmietaną. Gwarantujemy, że tak przygotowana zupa kurkowa zasmakuje nie tylko grzybiarzom.

Kalafior po indyjsku z ziemniakami

Pozostając w kręgu prostych przepisów, których wykonanie nie zajmie nam więcej niż 40 minut, kierujemy się do Azji. Indie słyną z pożywnych potraw na bazie ryżu i aromatycznych sosów, często wegetariańskich. Kalafior, ziemniaki i groszek stanowią bardzo zbilansowane połączenie białka, węglowodanów i błonnika, a ponadto dostarczają organizmowi witamin C, K, B6, kwasu foliowego, potasu i manganu — jest to prawdziwa odżywcza bomba.

Duszone warzywa z dodatkiem aromatycznych przypraw: soli, pieprzu, curry, kurkumy, kminu rzymskiego, papryki i indyjskiej mieszanki garam masala, zasmakują każdemu miłośnikowi orientalnych smaków. Ze względu na intensywnie żółty kolor, danie stanie się ozdobą jesiennego stołu – z powodzeniem można je zaserwować podczas kameralnego przyjęcia. Podpowiadamy, że orientalna potrawa smakuje wyśmienicie z dodatkiem soku pomarańczowego.

Chili sin carne

Stęsknieni za słońcem, chętnie sięgamy po przepisy z dodatkiem aromatycznych, dojrzałych w upale pomidorów i chrupiącej papryki. Chili sin carne jest odpowiednikiem teksańsko-meksykańskiego dania chili con carne, tylko w tej wersji mięso zastępujemy większą ilością warzyw.  Soczewica, pomidory, papryka, cebula, fasola i kukurydza – tworzą przepyszne zestawienie, które bardzo atrakcyjnie prezentuje się na talerzu. Feeria barw odpowiada bogactwu składników odżywczych: pożywnego roślinnego białka, błonnika i antyoksydantów. Choć przygotowanie chili sin carne zajmuje około godziny: https://uwielbiam.pl/przepis/chili-sin-carne – warto wypróbować przepis. Pikantne, rozgrzewające danie uświetni niejedną imprezę, nie tylko w stylu meksykańskim.

Pulpety rybne

Osoby unikające mięsa często szukają przepisu potrawę z ryb, która zasmakuje także najmłodszym. Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym spełniają to kryterium. Aromatyczne danie o delikatnym posmaku oregano i koperku smakuje wyśmienicie w zestawieniu z ryżem, jak i ziemniakami. Przygotowanie potrawy nie jest trudne, a do formowania kotlecików można także zachęcić dzieci. To wspaniały przepis na rodzinny obiad w weekend, kiedy możemy sobie pozwolić na spędzenie dłuższego czasu w kuchni. Przygotowanie pulpecików zajmie około godziny, ale ten smak wynagradza każdą minutę:  https://uwielbiam.pl/przepis/pulpety-rybne.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Zdjęcie główne od partnera artykułu.

Podobne wpisy