Dzień dobry,
Jak tam Wasze nastroje przed Świętami? Mam nadzieję, że nie dopadła Was świąteczna nerwówka i jesteście równie podekscytowani jak ja!:)
Wpadłam tu tylko na chwilkę, aby podzielić się z Wami przepisem na efektowne, cynamonowe zawijaski z ciasta francuskiego, które można przygotować w zaledwie 15 minut. Gdy je upiekłam, wypełniły mój dom wspaniałym aromatem cynamonu, który nieodłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Okazały się tak wciągające, że musiałam je schować, bo nich nic nie zostałoby do Wigilii ;)
Palmier to ciasteczka w kształcie fantazyjnych zawijasków utworzonych z ciasta francuskiego posmarowanego słodką pastą zrobioną z masła, cukru i aromatycznego składnika, tu cynamonu. Choć palmier oznacza po francusku palmę, równie często nazywa się je \”słoniowymi uszami\”, \”francuskimi sercami\” oraz \”okularami\”. Spotkałam się również z wersją, w której zawijaski ukształtowane są w literę S.
Jako, że używamy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie palmier jest dziecinnie proste i doskonale nadaje się dla osób niedoświadczonych – zmieszać cukier z masłem potrafi każdy, a zawijanie ciastek nie jest wcale trudne. Ciasto francuskie ma to do siebie, że gdy urośnie w czasie pieczenia, maskuje wszystkie niedoskonałości. Warto trzymać opakowanie takiego ciasta na wszelki wypadek – ciasteczka możecie przygotować błyskawicznie tuż przed przybyciem gości, a na ciepło smakują jeszcze lepiej niż w temperaturze pokojowej.
Pocztówka ze spaceru po warszawskiej Starówce. Niestety pogoda deszczowa, ale atmosfera świąteczna jest :) |
Chciałam Wam życzyć radosnych i spokojnych Świąt spędzonych w gronie rodziny, udanych prezentów i przede wszystkich pysznego jedzenia – mam nadzieję, że na Waszym świątecznym stole pojawią się wszystkie Wasze ulubione potrawy:)
Wesołych Świąt !!!
Cynamonowe palmier-francuskie zawijaski
na podstawie przepisu z frenchfood.about.com
na ok. 50 ciastek
Składniki:
- 3 łyżki masła, roztopionego
- 80 g cukru granulowanego
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 gotowe ciasto francuskie (prostokątne)
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Przelej roztopione masło do miseczki i wymieszaj z cukrem i cynamonem, do uzyskania jednolitej, ciemnobrązowej pasty.
- Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką blacie na prostokąt o bokach ok. 38 cm x 30 cm. Moje ciasto francuskie miało od razu kształt dużego prostokąta, więc postanowiłam go nie rozwałkowywać.
- Przy pomocy pędzelka kuchennego lub łyżeczki dokładnie rozsmaruj cynamonową pastę po powierzchni ciasta, cienką, równą warstwą. Teraz zrób ślimaczki – chwyć za dłuższy bok prostokąta i luźno roluj go do środka. To samo zrób z drugim bokiem, tak aby ślimaczki spotkały się na samym środku prostokąta. Najłatwiej jest rolować jednocześnie oba boki – raz jeden, raz drugi, to zagwarantuje Wam ich równą wielkość.
- Pokrój ciasto w poprzek na plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Plasterki nie będą w tym momencie wyglądać zbyt okazale – nie przejmuj się, urosną i ukształtują się w czasie pieczenia. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 minut, aż ciasto napęcznieje i zezłoci się.
- Palmier smakują równie dobrze na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej.