Dzień dobry,
Dziś zapraszam Was na szybki obiad we włoskich stylu! Lubimy takie obiady – nieskomplikowane, ale zawsze przepyszne (bo połączenie makaronu, pomidorów i parmezanu zawsze takie jest!).
Moja dzisiejsza propozycja to penne z klopsikami, które zrobiłam z surowej kiełbasy. Ot taki sprytny patent, który zapożyczyłam od telewizyjnych szefów kuchni (bodajże od Nigelli). Mięso w kiełbasie jest już dobrze doprawione, odpowiednio zmielone itd., wystarczy więc zdjąć z kiełbasy flak i uformować małe klopsiki. Kiełbasa może być dowolna, ja użyłam białej.
Do sosu dorzuciłam oczywiście trochę warzyw – paprykę oraz cukinię, na punkcie której wprost oszalałam. Tego lata na blogu na pewno zawita jeszcze wiele cukiniowych przepisów (mój Mąż za nią przepada, w przeciwieństwie do bakłażana). Gotowy makaron posypujemy furą startego parmezanu i zajadamy:) Buon appetito!
Penne z cukinią i kiełbasą
przepis własny
na 4-5 porcji
czas przygotowania: 30 min.
na 4-5 porcji
czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
- 500 g makaronu penne
- 500 g surowej kiełbasy (takiej, z której będzie można zdjąć flak)
- oliwa
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- puszka pomidorów
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1/4 szklanki wody
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- sól, piperz
- do podania: starty parmezan, świeża bazylia
Przygotowanie:
- Z kiełbasek zdejmij flak. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, odrywaj z kiełbasek kawałki masy mięsnej tworząc z niej malutkie klopsiki, wrzuć je na oliwę i smaż 5 min.
- Cukinię pokrój na półplasterki, a paprykę w kostkę. Warzywa dorzuć na patelnię do klopsików i smaż kolejne 5 min. Zagotuj wodę na makaron.
- Dodaj pomidory, wodę i dopraw nasionami kopru włoskiego oraz płatkami chilli. Zmniejsz ogień i duś przez 10 min. Jednocześnie wrzuć makaron do wrzątku – powinien być gotowy razem z sosem.
- Dopraw sos octem balsamicznym, solą i pieprzem. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Podawaj posypany startym parmezanem i listkami bazylii.
Polecam Wam również mój makaron z prostym sosem pomidorowym.