Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem

przez Zuzanna
tarta z truskawkami

Dzień dobry,
Zgodnie z zapowiedzią, w Chilli, Czosnek i Oliwa znowu będzie na słodko:)
W ostatni weekend, na pożegnanie sezonu truskawkowego, przygotowałam rustykalną tartę w stylu francuskiego galette. W takim wypieku brzegi kruchego ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone \”okienko\”. Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych.

ciasto z truskawkami i rabarbarem

Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkowym i kruszonką. W tym roku trochę rabarbaru zamroziłam, aby \”ożenić\” go ze świeżymi truskawkami w nowej formie, właśnie francuskiego galette. Truskawki i rabarbar to według mnie jeden z bardziej zgranych duetów w świecie słodkości. Ciasto z samymi truskawkami jest trochę mdłe, te owoce potrzebuję \”kopa\” pochodzącego od kwaśnego rabarbaru. Ponadto truskawki dostępne pod koniec sezonu są tak ciapciowate, że nadają się jedynie do koktajlu, dżemu albo do ciasta (notabene trochę nadzienia z galette mi zostało, więc pogotowałam go w rondelku otrzymując pyszny dżem:)). 

truskawki

Pierwotnie termin galette oznaczał tartę z nadzieniem migdałowym, którą Francuzi przygotowują na Święto Trzech Króli (galette des Rois raczyłam Was na blogu w tym roku, przepis tutaj). Jednak obecnie jest to najczęściej ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej w wielu francuskich cukierniach. Możecie zrobić galette również w wersji wytrawnej – w zeszłym roku przygotowałam pyszną tartę z pesto i pomidorami. Zresztą \”galette\” to współcześnie przede wszystkim określenie formy podania tarty, niezależnie od jej składu – możecie jako galette podać każdy Wasz ulubiony wypiek:)
wypieki z truskawkami i rabarbarem
Galette z truskawkami i rabarbarem

przepis własny
na 1 niedużą tartę
czas przygotowania: 20-25 min. + 30-35 min pieczenie

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g masła, zimnego
  • 1 żółtko (białko zachować)
  • 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub maślanki
  • na nadzienie: 200 g truskawek, 200 g rabarbaru, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, szczypta soli
  • wykończenie ciasta: białko jajka, cukier do posypania
Przygotowanie:
  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone na kawałki i ucieraj w dłoniach do powstania kruszonki. Dodaj żółtko i śmietanę (zacznij od 1 łyżki) i uformuj z ciasta kulę. Jeżeli będzie zbyt sypkie, dodaj więcej śmietany. Ciasto zawiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki i w tym czasie przygotuj nadzienie.
  2. Rabarbar obierz i pokrój na kawałki. Z truskawek usuń szypułki i pokrój na połówki. Wymieszaj w misce, dodaj cukier, mąkę i sól. 
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na w miarę okrągły placek na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką. Przełóż ciasto z papierem na blachę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni C.
  4. Z pomocą łyżki cedzakowej ułóż na cieście nadzienie owocowe (unikamy przenoszenia zbyt dużej ilości soku, który wyciekł z owoców, aby nie rozmiękł ciasta), zostawiając 5-cm margines. Teraz nawiń wolne krawędzie ciasta na nadzienie, pomagając sobie papierem do pieczenia, formując ozdobne falbanki. Posmaruj wierzch ciasta białkiem i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30-35 min. Przestudź i zajadaj ze smakiem:)
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
deser z truskawkami i rabarbarem

Podobne wpisy