Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią – tosty francuskie z pieczonym rabarbarem. Tosty francuskie w swojej najprostszej formie to po prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i usmażone na maśle. Z dodatkiem owoców i śmietany będą stanowić pyszne, dekadenckie śniadanie lub fantastyczny deser. Na pewno usatysfakcjonują wszystkich łasuchów:)
Jak przeczytałam na Wiki, Francuzi nie nazywają swoich tostów francuskimi (podobnie Grecy nie znają sałatki greckiej;)), lecz \”zagubionym chlebem\” – pain perdu (ang. lost bread), ponieważ potrawa służy właśnie wykorzystaniu czerstwego, \”zagubionego\” gdzieś w kuchni chleba, który zmiękcza się z pomocą mieszaniny jajek i mleka lub śmietany. Zatem tosty francuskie to bardzo proste danie, niby nic wyszukanego, choć uważam, że moczenie i smażenie magicznie przemienia suchy chleb w pyszny deser.
Do mieszaniny jajeczno-mlecznej możecie dodać składniki smakowe, np. ekstrakt wanilii lub cynamon. Co do pieczywa, to najlepiej nada się tu czerstwa chałka, ale można też użyć pieczywa tostowego lub bułki wrocławskiej (a nawet wyschniętej drożdżówki – czemu nie?:)).
Tak więc zapraszam Was na pyszny deser w stylu francuskim. Kto się skusi?:)
na podstawie tego przepisu
na 4 -5 tostów
czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
- 4-5 kromek czerstwej bułki lub chałki
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany lub mleka
- 20 g masła
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cynamonu
- 400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu połącz sok i skórkę z cytryny z cukrem, dodaj rabarbar i wymieszaj. Piecz przez 15-20 minut.
- W miseczce roztrzep jajko, wymieszaj z mlekiem/śmietaną i ewentualnie dodatkami smakowymi. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Zanurz kromkę bułki w mieszaninie z jednej strony i smaż na maśle z obu stron, aż bułka się zezłoci. Powtórz dla pozostałych kromek bułki, do wykończenia masy jajecznej.
- Gotowe tosty francuskie podaj z pieczonym rabarbarem i opcjonalnie ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa