Bób jest bardzo popularny w kuchni krajów śródziemnomorskich, a jego pochodzenie przypisuje się terenom północnej Afryki. W Basenie Morza Śródziemnego miał być uprawiany już w neolicie, zaś egipscy kapłani uważali go za święte warzywo. Również Hiszpanie kochają bób, tworząc na jego bazie proste, wiejskie potrawy, najczęściej z wykorzystaniem boczku lub szynki. Wystarczy wspomnieć o Habas con Jamon (bobie z szynką), klasycznym daniu z regionu Grenada, lub Habas a la Catalana, bobie z kiełbasą butifarra jadanym w Katalonii.
Idąc tym tropem, przygotowałam prosty gulasz z bobem w stylu \”wiejskiej kuchni\” – pożywne i nieskomplikowane danie z ekstra dodatkiem w postaci paseczków szynki Serrano oraz chlustem białego wina (zresztą na śródziemnomorskiej wsi wino to nic wyszukanego). Jednak w smaku nie jest taki banalny – dzięki wędzonej papryce pimenton gulasz ma dymny posmak, obecność wędzonej szynki także robi swoje.
Tak przygotowany bób z powodzeniem zaspokoi Wasz apetyt i, gwarantuję, będzie smakował:)
na 4 porcje
czas przygotowania: 40 min.
Składniki:
- 500 g bobu (waga ze skórką)
- 6 łyżek oliwy
- 1 główka czosnku, ząbki pokrojone na plasterki
- 1 cebula, posiekana
- 200 g marchewki, pokrojonej w kostkę
- 100 g szynki Serrano, pokrojonej (lub innej szynki, np. szwarcwaldzkiej, prosciutto)
- 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
- 2 duże pomidory, bez skórki, posiekane
- 125 ml (1 kieliszek) białego wytrawnego wina
- posiekana natka pietruszki do posypania
- sól, pieprz do smaku
- Bób ugotuj \”al dente\” (chodzi o to, żeby był jędrny), odcedź, ale zostaw pół szklanki wody z gotowania. Obierz bób ze skórek.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i marchewkę. Duś delikatnie przez 15 min, dodaj szynkę i gotuj jeszcze 5 min.
- Dodaj wędzoną paprykę, pokrojone pomidory oraz wino i duś kolejne 5 minut.
- Teraz wrzuć na patelnię obrany bób oraz zachowany płyn z jego gotowania. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 5 min. Posyp z wierzchu natka pietruszki i podawaj.