Roladki z kurczaka z pesto rosso, mozzarellą i szparagami

Roladki z kurczaka z pesto rosso, mozzarellą i szparagami

Za chwilę zaczyna się maj, a więc początek sezonu grillowego. Z tej okazji mam dla Was przepis, który możecie zaserwować znajomym na ogrodowym przyjęciu, a w przypadku braku pogody, przygotować także na patelni grillowej lub w piekarniku. Są to roladki z kurczaka z pesto rosso, mozzarellą oraz szparagami. Czy Wy też nie wyobrażacie sobie maja bez zielonych szparagów? 

Roladki z kurczaka ze szparagami wyglądają bardzo efektowne, choć robi się je niezwykle prosto. Dzięki dodatkowi Pesto Rosso od Monini, które przygotowane jest na bazie suszonych pomidorów, roladki są bardzo aromatyczne. W połączeniu z ciągnącym się serem i chrupiącymi szparagami, otrzymujemy naprawdę wyjątkowe danie. 

Roladki z kurczaka z pesto rosso, mozzarellą i szparagami

Najlepiej w tej potrawie sprawdzą się bardzo cienkie szparagi, wtedy możecie dodać je do roladek na surowo. Grubsze szparagi warto jest wcześniej zblanszować, czyli krótko obgotować we wrzącej wodzie. Ja nalewam wodę na dużą patelnię, która bez problemu pomieści całe szparagi. Gotuję je przez 2-3 minuty, a następnie hartuję zimną wodą. 

Sposób przygotowania roladek pokazałam na GIFie, który znajdziecie na dole wpisu. Mam nadzieje, że dzięki temu nie sprawi Wam on żadnego kłopotu. Po zwinięciu mięsa zabezpieczcie dobrze roladki przy pomocy wykałaczek. Roladki z kurczaka ze szparagami możecie podać z włoską sałatką ziemniaczaną lub pieczonymi ziemniaczkami. 

Roladki z kurczaka z pesto rosso, mozzarellą i szparagami


Roladki z kurczaka z pesto rosso, mozzarellą i szparagami


➤ czas przygotowania: 45 min. 


Składniki / na 4 porcje:

  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 8 grubszych lub 12 cieńszych zielonych szparagów
  • 4 łyżeczki Monini Pesto Rosso
  • 1 kulka mozzarelli 125 g 
  • Oliwa Extra Vergine Monini Classico w sprayu 
  • listki bazylii do dekoracji 
dodatkowo - wykałaczki 


Przygotowanie roladek z kurczaka ze szparagami:

  1. Piersi z kurczaka umyj i oczyść. Każdą z piersi przetnij wzdłuż na pół przy pomocy ostrego noża, tak aby otrzymać w sumie 4 cienkie filety. Następnie rozbij delikatnie mięso i dopraw solą i pieprzem.
  2. Jeżeli masz do dyspozycji cieniutkie szparagi, powinny ugotować się w czasie grillowania mięsa. Nieco grubsze (takie jak moje) zblanszuj przed dodatniem do roladek, dzięki czemu zyskasz pewność, że nie będą surowe w gotowej roladce. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki. Zagotuj wodę na patelni (lub innym szerokim i płaskim naczyniu), umieść w niej szparagi i blanszuj je przez 3 minuty. Odcedź i przepłucz zimną wodą. 
  3. Filety z kurczaka posmaruj pesto rosso, ułóż po 2 plasterki sera mozzarella, a na końcu po 2-3 zielone szparagi. Mięso z kurczaka zawiń w roladkę i zabezpiecz wykałaczkami. 
  4. Roladki spryskaj oliwą i dopraw solą i pieprzem. Umieść na rozgrzanym grillu (na aluminiowej tacce) lub patelni grillowej wykałaczkami do dołu i grilluj 5-7 minut na stronę, aż mięso w środku nie będzie surowe. Alternatywnie możesz też takie roladki upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Przed podaniem wyjmij z roladek wykałaczki. 
Roladki z kurczaka z pesto rosso, mozzarellą i szparagami

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.