Sałatka z cykorią, halloumi i pomarańczami

przez Zuzanna

Sałatka z cykorią, halloumi i pomarańczami

W marcu przygotowałam sałatkę z halloumi i pomarańczami do mojego wyzwania fotograficznego na Instagramie #fotogotowanie. Sałatka wyszła tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na blogu. Inspiracją dla mnie była receptura od Praktykulinarni, którą zmodyfikowałam. W sałatce znajdziecie gorzkawą cykorię, którą połączyłam ze słonym serem halloumi, słodkimi pomarańczami oraz dressingiem z sokiem pomarańczowym i miodem. Sałatka pięknie prezentuje się na talerzu, na pewno zrobicie nią wrażenie na gościach.

Sałatka z cykorią, halloumi i pomarańczami

 

Sałatka z cykorią, halloumi i pomarańczami

➤ czas przygotowania: 20 min.

 

Składniki / na 2 porcje:⁠⁠

  • 1 opakowanie sera halloumi⁠⁠
  • 1 łyżka oliwy⁠⁠
  • 2 pomarańcze⁠⁠
  • 1 duża czerwona cykoria⁠⁠
  • 1 garść młodego szpinaku⁠⁠
  • 1 garść rukoli⁠⁠
  • 1/2 małej czerwonej cebuli⁠⁠
  • na sos: 1 łyżka miodu, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz oraz sok wyciśnięty z pomarańczy pozostałej po wykrojeniu segmentów⁠⁠

⁠⁠

Przygotowanie:⁠⁠

  1. Ser halloumi pokrój w plastry. Bardzo dobrze odciśnij na ręczniku papierowym. Rozgrzej patelnię grillową, skrop ją oliwą i usmaż na niej plastry sera z obu stron na rumiano. ⁠⁠
  2. Z pomarańczy odetnij skórkę, a następnie wytnij z niej segmenty. Z pozostałej części wyciśnij sok do miseczki (użyjesz do dressingu).⁠⁠
  3. Na półmisku ułóż liście cykorii, szpinaku oraz rukoli. Na nich ułóż usmażony ser halloumi oraz segmenty pomarańczy. Posyp cebulą pokrojoną w piórka. ⁠⁠
  4. Do soku pomarańczowego dodaj oliwę, miód, sól oraz pieprz. Wymieszaj i polej sałatkę. ⁠⁠

Podobne wpisy