Maj to dla mnie szparagi, ale też zielenina, mnóstwo zieleniny! Szpinak, botwinka, szczaw, koperek, dymka, a jak się utrafi to i młoda marchewka z nacią czy rzodkiewka z bujną czupryną z liści. Z warzywniaka wracam obładowana tym całym dobrodziejstwem, no po prostu oprzeć się nie mogę, taka jestem po zimie stęskniona zieleni!
A potem gotuję z tego najczęściej po grecku. Tak, Grecy są dla mnie mistrzami lekkich, warzywnych i superzdrowych dań. Tym razem przygotowałam spanakorizo (inaczej \”szpinak i ryż\”) – tradycyjny, obecny w praktycznie każdym greckim domu prosty pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, wzbogacony o dymkę, koperek i pora. Świetny jako samodzielne danie wegetariańskie (podaje się go z dodatkiem fety i ewentualnie jajka) lub jako dodatek do mięsa czy ryb. Spanakorizo można przygotować w wersji z pomidorami lub bez, ja jednak uważam, że ich słodycz sprawia, że pilaw jest jeszcze pyszniejszy. Dlatego też oparłam się na przepisie z bloga My Greek Dish.
Spanakorizo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego świetne sprawdzi się jako obiad do pracy. Tak naprawdę to sfotografowałam ten przepis do majowego menu z cyklu \”Proste obiady na 7 dni\”, który tym razem będzie składał się z wiosennych, sezonowych propozycji do lunchboxa. Potrawa jest jednak na tyle pyszna, prosta i uniwersalna, że postanowiłam ją opublikować również w formie osobnego posta, aby na pewno Wam nie umknęła :)
➤ Spróbuj także:
Spanakorizo – Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku
Składniki / na 2-3 porcje:
- 500 g świeżego szpinaku
- 2-3 łyżki oliwy extra virgin
- 4 cebulki dymki pokrojone na plasterki
- 1/2 pora przekrojonego na pół i na plasterki
- 200 g pomidorów malinowych pokrojonych w kostkę (poza sezonem można zamienić na pomidory z puszki lub passatę)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g ryżu długoziarnistego (ja użyłam brązowego)
- sól i pieprz
- pół niedużego pęczka świeżego koperku
- do podania: ok. 100 g sera feta pokrojonego w kostkę, cytryna do wyciśnięcia
Jak przygotować spanakorizo – ryż ze szpinakiem po grecku?
- Zacznij od dokładnego umycia szpinaku z resztek ziemi. Ja wkładam go do dużej miski z zimną wodą i czekam aż piasek opadnie na dno. Wodę zmieniam jeszcze 2-3 razy, aż będę mieć pewność, że pozbyłam się całego piasku. Szpinak wyjmij z wody, osusz i oderwij łodyżki (nie potrzeba noża, wystarczy chwycić pęczek i urwać ręką). Liście z grubsza pokrój i odstaw. Oczywiście możesz też wybrać szpinak baby, wtedy odpadną te wszystkie ceregiele. Ale w sezonie kupuję \”duży\” szpinak na straganie.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulki dymki oraz pora. Smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu aż się zeszklą. Następnie dodaj szpinak i smaż mieszając przez 2 minuty, aż zwiędnie.
- Na patelnię włóż pomidory malinowe (lub z puszki/passatę), koncentrat pomidorowy, ryż oraz niecałą szklankę ciepłej wody. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj przykrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niedużym ogniu przez 15-20 minut w przypadku białego ryżu (aż zmięknie i wchłonie cały płyn), brązowy ryż trzeba gotować dłużej – 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszaj zawartość patelni.
- Na koniec dodaj posiekany koperek. W razie potrzeby dopraw. Spanakorizo podawaj z pokruszona fetą oraz cząstkami cytryny, aby każdy mógł wycisnąć sobie sok na potrawę.
➤ Rada: Zamiast fety do spanakorizo możesz podać również jajko sadzone lub upieczoną/usmażoną pierś z kurczaka.