bakłażan
,
dania z ryżem
,
Turcja
,
wege
Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami
Dzień dobry,
Kuchnia turecka to według mnie jedna z najsmaczniejszych kuchni śródziemnomorskich. Dlatego bardzo zależało mi na tym, aby przygotować coś specjalnego z okazji zorganizowanej przez Emilię akcji kulinarnej Turcja od kuchni. Spięłam się i wreszcie, po dwóch miesiącach przerwy spowodowanej przyjściem mojego synka na świat, przygotowałam dla Was nowe danie. Ku uciesze mojego Męża, który stęsknił się za moimi, jak to określa, niebanalnymi potrawami :) Jak miło było wrócić do fotografowania! Powiem Wam, że bardzo się za tym stęskniłam:)
Pilaw z bakłażanem to danie niebanalne w smaku, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu. Dodatek cynamonu i pistacji mile Was zaskoczy. Orzechy przyjemnie chrupią fajnie kontrastując z kremową oberżyną. Smakuje równie dobrze na ciepło co w temperaturze pokojowej - właśnie taki jedliśmy w ostatnią, bardzo upalną sobotę. Polecam polać odrobiną jogurtu naturalnego i posypać posiekanymi pistacjami. Tak podany pilaw prezentuje się przepięknie :)
Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami
Składniki (na 4 porcje):
- 1 większa lub 2 mniejsze czerwone cebule
- 1 duży bakłażan
- 2 dojrzałe pomidory
- 250 g (3/4 szklanki) ryżu basmati
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60 g solonych pistacji
- pęczek koperku
- oliwa
- sól do smaku
- jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w piórka, bakłażana i pomidory w kostkę. W dużej patelni o wysokich ściankach lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż ok. 5 minut aż się zeszkli, następnie dodaj bakłażana oraz pomidory. Dodaj więcej oliwy, jeżeli patelnia zrobi się sucha, bo bakłażan chłonie jej dużo.
- Gdy warzywa się ładnie podduszą, na patelnie wsyp ryż i dobrze wymieszaj z warzywami. Dodaj cynamon, trochę soli i wlej wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez ok. 10 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę i zrobić się miękki. W międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera do dna garnka.
- W międzyczasie wyłuskaj pistacje ze skorupek i posiekaj je grubo. Posiekaj pęczek koperku. Zdejmij z patelni pokrywkę i wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pistacje i koperek i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtu naturalnego.
na podstawie tego przepisu
Danie skomponowane mistrzowsko az zrobilam sie glodna!
OdpowiedzUsuńPysznie! Twoje zdjecia sprawily, ze zrobilam sie glodna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pilaw, sama często robię, ale nigdy jeszcze nie jadłam w połączeniu z bakłazanem :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków! Cynamon, pistacje i bakłażan? To musi oryginalnie smakować :)
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia!
Jak to dobrze, że wracasz powoli do blogowania :) Potrawa bardzo mi się podoba. Nie zapomnij dodać do akcji :) P.s. Mam nadzieję, że zrobisz swoją akcję włoską w tym roku ;)
OdpowiedzUsuńDanie w moim guscie! Zdecydowanie. Musze przyznac, ze ja tez sie stesknilam za Twoimi daniami, no i oczywiscie pieknymi fotografiami. Pozdraiam, Ewa
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe smaki! Ogólnie to ja uwielbiam całą kuchnię śródziemnomorską - od hiszpańskiej po turecką! Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)
OdpowiedzUsuńale to musi być pychotka
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, z chęcią zjadłabym takie danie: )
OdpowiedzUsuńWygląda to przepysznie! Bakłażany lubię przede wszystkim ze względu na kolor ;) czyli raczej wizualnie niż smakowo... ale może po prostu nie znalazłam jeszcze idealnego przepisu? Ten tutaj na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPrzy okazji, gratulacje z okazji narodzin synka, lepiej późno niż wcale :)
Wspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńZrobię je zaraz po powrocie do domu.
Pozdrowienia!
Danie wprost idealne! Wszystko, co lubię w jednym przepisie! Czy można chcieć czegoś więcej? :D
OdpowiedzUsuńDoskonałe połączenie smaków tworzy wprost idealne danie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały blog - obserwuję :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)
Jak ja lubię te zdjęcia! :D
OdpowiedzUsuń