Pizza z grilla to rewelacyjny pomysł na ciepłe dni, kiedy jak najwięcej czasu chcemy spędzać na dworze. Wyobraźcie sobie, że siedzicie w ogrodzie z przyjaciółmi lub rodziną, popijacie wino i delektujecie się pyszną pizzą prosto z rusztu. Gwarantuję Wam, że zrobicie tym przepisem furorę na przyjęciu w ogrodzie i zaimponujecie wegetarianom.
Skąd właściwie ten pomysł? Czy pizzę można grillować? Zastanówcie się chwile, jakie warunki panują w piecach we włoskich pizzeriach. To dzięki bardzo wysokiej temperaturze, nieosiągalnej w domowych piekarnikach, pizza ma chrupiący i apetycznie przypieczony spód. Grill może rozgrzać się dużo bardziej od piekarnika, dzięki czemu pizza z rusztu smakuje rewelacyjnie. Dodatkowo, kto ma ochotę odpalać piekarnik, kiedy upał za oknem? Pizzę możecie upiec na kamieniu do pizzy ułożonym na grillu, ale również bezpośrednio na ruszcie. Ciasto z grilla jest cudownie chrupiące od spodu, a pizza ma lekko dymny posmak i ślady po kratce grilla.
Na pizzy z grilla możecie ułożyć dowolne dodatki (sos pomidorowy, mozzarellę i inne składniki), ale ja proponuję Wam bardzo prosty przepis, który nie wymaga sosu pomidorowego i maksymalnie dużo czasu spędzicie na dworze. Na pizzy ułożyłam warzywa – pieczarki portobello, czerwoną cebulę i paprykę. Najpierw je ugrillowałam, dzięki czemu stały się miękkie i słodkawe w smaku. Zamiast pomidorowego sosu wystarczyły pomidorki koktajlowe oraz smakowa, lekko pikantna oliwa do posmarowania ciasta. Dopełnieniem tej kompozycji jest słony ser śródziemnomorski Apetina w bloczku, pokruszyłam go i obsypałam warzywa. Pod wpływem ciepła lekko się rozpuszcza i smakuje genialnie!
Ciasto na pizzę z grilla różni się trochę od mojego ulubionego ciasta na pizzę włoską. Przede wszystkim spody są grubsze i mają w sobie więcej oliwy, dzięki czemu zdecydowanie lepiej się grillują. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, aby powoli urosło przez noc w lodówce. Oczywiście, moglibyście też zrobić ciasto z większą ilością drożdży i przygotować pizzę tego samego dnia, jednak uważam, że długo leżakowane ciasto jest najpyszniejsze i zdrowsze dla naszych żołądków.
Zanim zabierzecie się do grillowania, przygotujcie sobie wcześniej wszystkie dodatki. Ustawcie je na stoliczku w pobliżu grilla, aby potem móc sprawnie obłożyć nimi ciasto. Pizzę możecie przygotować na grillu gazowym lub na brykiet, albo w domu na patelni grillowej. Podany poniżej czas grillowania może różnić się w zależności od rodzaju grilla oraz grubości, na jakie rozwałkujecie ciasto.
Domowa pizza z grilla z pieczarkami portobello, papryką, cebulą, pomidorkami i serem śródziemnomorskim
Składniki / na 2 pizze dla 4 osób:
Ciasto na pizzę z grilla:
- 200 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki (2 g) drożdży instant
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 300 g mąki typu \’00\’ (lub mąki pszennej poznańskiej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 2 pieczarki portobello pokrojone na plasterki
- 4 łyżki oliwy extra virgin + do posmarowania ciasta
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 2 łyżki listków tymianku + do posypania
- 125 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1/2 opakowania sera śródziemnomorskiego Apetina Classic w bloczku
Przygotowanie pizzy z grilla:
- Dzień wcześniej zrób ciasto: Wodę wlej do kubka, dodaj drożdże oraz oliwę i wymieszaj. W misce wymieszaj mąkę z solą. Stopniowo wlej wodę z drożdżami do mąki i wymieszaj wszystko widelcem. Następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj przez ok. 8 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ja swoje ciasto wyrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski posmarowanej oliwą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto do lodówki, aby powoli rosło przez całą noc.
- W dniu grillowania: Wyjmij ciasto z lodówki na godzinę przez planowanym grillowaniem, aby się ogrzało. Rozgrzej grilla gazowego lub tradycyjnego na średnią/maksymalną moc. Poniżej przepisu znajdziesz instrukcję, jak zrobić pizzę na patelni grillowej.
- Czerwoną paprykę, cebulę i pieczarki portobello przełóż do miski, polej 2 łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj dłońmi, aż warzywa pokryją się oliwą. Rozłóż je na aluminiowych tackach z rowkami i grilluj z obu stron, aż zmiękną i lekko zbrązowieją, ok. 4 minuty na stronę. W miseczce wymieszaj pozostałe 2 łyżki oliwy, ząbek czosnku starty na tarce lub rozgnieciony w prasce, płatki chilli oraz listki tymianku.
- Szybko zagnieć wyrośnięte ciasto i podziel je na 2 części. Rozwałkuj je na 2 płaskie placki. Posmaruj pierwszy placek oliwą przy pomocy pędzelka i ułóż posmarowaną stroną na grillu. Posmaruj górną część ciasta cienką warstwą oliwy. Grilluj przez 2-3 minuty, następnie szczypcami odwróć ciasto na drugą stronę.
- Posmaruj jego wierzch oliwą z dodatkami, następnie ułóż na nim połowę grillowanych warzyw oraz połowę pomidorków koktajlowych. Posyp połową pokruszonego sera Apetina. Przykryj grilla pokrywą i grilluj pizzę przez 3-6 minut, aż jej spód będzie upieczony, a pomidorki na wierzchu ogrzeją się i trochę popękają.
- Zdejmij pizzę z grilla zsuwając ją szczypcami na talerz. Gdy chwilę przestygnie, posyp listkami tymianku i pokrój na kawałki. Powtórz czynności dla pozostałego ciasta i dodatków.
➤ Domowa pizza z patelni grillowej: Powyższą pizzę możesz również przygotować na patelni grillowej. Sposób przygotowania nie różni się znacznie od wyżej opisanego. Ugrilluj na patelni warzywa, potem ciasto z obu stron, obłóż je dodatkami i przykryj patelnię przykrywką (czy też kawałkiem papieru do pieczenia), aby dodatki do pizzy, szczególnie pomidorki, miały szansę się ogrzać. Alternatywnie możesz ją przełożyć do piekarnika ustawionego na górną grzałkę i chwilę dopiec.
Partnerem wpisu jest marka Apetina. Po więcej pysznych przepisów zapraszam na stronę apetyczneinspiracje.pl