Marzec to dla mnie początek wiosny. Wiem, że z pogodą w tym miesiącu bywa różnie, jednak wyraźnie dłuższe dni napawają mnie optymizmem i nadzieją :) Lubię w tym czasie otaczać się kwiatami, sadzić rzeżuchę i jeść zielone warzywa. Dzisiejszy przepis jest właśnie w takim wiosennym duchu. Jest to pizza z patelni z nadzieniem ze szpinaku i pora, podana z jajkami, szynką Prosciutto oraz serem Burrata. Wygląda bardzo efektownie i smakuje przepysznie!
Pizza z patelni to doskonała alternatywa dla klasycznej pizzy z piekarnika. Jest równie smaczna, a nie wymaga pieczenia. Kluczem do jej przygotowania jest dobrej jakości nieprzywierająca patelnia z przykrywką, na której usmażycie ciasto, ale też ugotujecie od góry dodatki. Jeśli nie macie w kuchni piekarnika lub nie chce Wam się go rozgrzewać, to zachęcam Was do wykonania pizzy właśnie w ten sposób.
Chciałam, aby moja pizza miała wiosenny zielony kolor, dlatego przygotowałam do niej nadzienie z pora i szpinaku, doprawione czosnkiem, papryczkami chilli oraz aromatyczną oliwą GranFruttato od Monini. Szpinak świetnie komponuje się z jajkami, a taką pizzę możecie zaserwować na śniadanie. Pizzę zwieńczyłam dodatkami w iście włoskim stylu – szynką Prosciutto i serem Burrata, aby szły w parze z włoską oliwą. W ten sposób powstała piękna, kolorowa i sycąca pizza, którą spokojnie najedzą się dwie osoby.
Przy okazji tego przepisu zapraszam Was do udziału w wiosennym konkursie Monini \”Dostawa włoskiego smaku!\”. Nagroda główna to kultowy włoski skuter, a co tydzień możecie zdobyć super nagrody dodatkowe: zestawy oliw Monini oraz gotówkę. Wystarczy kupić produkty Monini za co najmniej 10 zł w okresie od 22.02 do 18.04.2021 r., wypełnić formularz zgłoszeniowy i wykonać proste zadanie konkursowe.
Wiosenna pizza z patelni ze szpinakiem, jajkami, szynką Prosciutto i serem Burrata
➤ czas przygotowania: 1 godz. + 1 godz. wyrastanie ciasta
Składniki / na 1 pizzę o średnicy 26-28 cm:
- 3-4 g (1/2 saszetki) suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 150 ml ciepłej wody
- 250 g mąki pszennej typ 500 lub do pizzy
- 1 łyżka siemienia lnianego lub innych ziaren (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka Oliwy Extra Vergine Monini GranFruttato
- 300 g szpinaku
- 3-4 łyżki Oliwy Extra Vergine Monini GranFruttato
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- szczypta chilli w płatkach
- sól i pieprz
- 3 jajka
- 3 plastry szynki Prosciutto lub Szwarcwaldzkiej
- 60-80 g sera Burrata
Przygotowanie wiosennej pizzy z patelni ze szpinakiem:
- W dzbanku wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Ostaw na 5 minut, aż na powierzchni pojawi się piana.
- Do misy robota dodaj mąkę, siemię lniane oraz sól. Zamontuj hak do ciasta drożdżowego i chwilę wymieszaj składniki na małej prędkości. Stopniowo dodawaj wodę z drożdżami, a następnie oliwę. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Jeżeli nie masz robota kuchennego, możesz wyrobić ciasto na pizzę ręcznie.
- Miskę posmaruj oliwą i umieść w niej wyrobione ciasto. Przykryj folią plastikową i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- W międzyczasie przygotuj dodatki do pizzy. Szpinak porządnie umyj z piasku, odetnij końce, a następnie drobno go posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekanego pora. Gdy się zeszkli dodaj pokrojony na plasterki czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj szpinak, przykryj pokrywką i smaż, aż zwiędnie. Na koniec dopraw solą, pieprzem i chilli w płatkach.
- Z ciasta uformuj kulę. Rozwałkuj na podsypanym mąka blacie na koło o średnicy ok. 26-28 cm. (zależnie od wielkości twojej patelni).
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Następnie umieść ciasto do pizzy i smaż przez ok. 4 minuty, aż spód stanie się lekko brązowy. Wtedy przy pomocy łopatki odwróć ciasto na drugą stronę.
- Rozłóż na nim farsz szpinakowy, zrób w nim wgłębienia i wbij jajka. Przykryj pokrywką i smaż na średnim-małym ogniu przez ok. 8 minut, aż jajka się zetną, a ciasto przysmaży na złoto od spodu. Jeśli ciasto będzie rumienić się za szybko, po prostu obniż moc palnika.
- Gotową pizzę udekoruj kawałkami szynki oraz sera Burrata. Opcjonalnie możesz posypać jeszcze chilli w płatkach.