Dynia to moje ulubione jesienne warzywo, które dodaje kulinariom słonecznego koloru w tej ciemniejszej i chłodniejszej połowie roku. Wspaniale komponuje się z korzennymi przyprawami, orzechowymi nutami czy słodkimi suszonymi owocami, dlatego przygotowane z nią potrawy tak dobrze rozgrzewają i koją. Dyniowa kuchnia to dla mnie synonim comfort foodu. W dzisiejszym wpisie zebrałam dla Was moje ulubione, proste przepisy na dania z dyni, odpowiednie zarówno na śniadanie, obiad i kolację.
Makaron z pulpecikami dyniowymi z piekarnika
Makaron w sosie pomidorowym z bezmięsnymi klopsikami. Takie dyniowe pulpeciki to świetna obiadowa alternatywa dla wegetarian. Zobaczcie przepis na portalu kulinarnym Przepisy.pl. To on był inspiracją do przygotowania dzisiejszego dania.Występujący w nim batat postanowiłam zamienić na dynię, którą akurat miałam w domu. Klopsiki doprawione są curry oraz kminem rzymskim. Ciekawy jest również dodatek płatków migdałowych – zagęszczają one masę pulpecików, ale też dodają im wartości odżywczych. Aby było bardziej fit, upiekłam pulpeciki w piekarniku i na końcu dodałam do gotowego sosu pomidorowego.
Składniki / dla 4 osób:
- 300 g dyni (waga bez skórki i pestek), u mnie Hokkaido – niecała połowa dyni, ok. 400 g ze skórką
- 1 łyżeczka oliwy
- sól i pieprz
- 70 g kukurydzy z puszki – 3 łyżki
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 50 g płatków migdałów
- garść szczypiorku lub natki pietruszki
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej + do obtoczenia
- 400 g makaronu penne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie makaronu z pulpecikami dyniowymi z piekarnika:
- Miąższ dyni obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ułóż na papierze do pieczenia, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20 minut, aż będzie miękki.
- Upieczoną dynię umieść w misce i rozgnieć na puree. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki, curry, kmin rzymski, płatki migdałowe, szczypiorek oraz jajko. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj bułkę tartą, ok. 100 g, tak aby uzyskać konsystencję pozwalająca na uformowanie kulek.
- Z masy uformuj nieduże pulpeciki, obtocz je w bułce tartej. Ułóż je na blasze (np. tej samej, na której piekła się dynia), skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Pulpeciki piecz przez 15 minut. Obróć je na drugą stronę w połowie pieczenia.
- W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Przygotuj sos pomidorowy. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek oraz papryczkę chilli posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywa. Smaż je na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz pół szklanki wody. Dopraw oregano, solą i pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj do sosu upieczone pulpeciki dyniowe.
- Makaron podawaj z sosem i pulpecikami dyniowymi, posypany natką pietruszki lub bazylią.
1. Pasta z dyni piżmowej i tahini
2. Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą
3. Penne z dynią w 15 minut
4. Szakszuka z dynią makaronową
5. Pilaw z dynią i suszoną śliwką
A jaki jest Wasz ulubiony sposób na dynię? Podzielcie się pomysłem lub przepisem w komentarzu!
Wpis powstał we współpracy z portalem kulinarnym Przepisy.pl.