Mimo jesieni, nie opuściła mnie ochota na sałatki. O tej porze roku szczególnie przepadam za tymi z wykorzystaniem owoców i sera. Uwielbiam ich słodko-wytrawny kontrast smaków, a także chrupiące dodatki w postaci orzechów czy pestek. Zapraszam więc na sałatkę z jabłkiem, winogronami, serem pleśniowym i sosem musztardowym, apetyczną i prostą w przygotowaniu.
Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat klasycznej sałatki Waldorf, która składa się z jabłek, korzenia selera i orzechów ułożonych na sałacie. Ja zamieniłam selera korzeniowego na naciowego i uzupełniłam przepis o winogrona, ser z niebieską pleśnią oraz prażone pestki słonecznika, które według mnie dodają smaku każdej sałatce. Zamiast ciężkiego majonezowego sosu wolę lżejszy dressing na bazie oliwy Monini GranFruttato z dodatkiem musztardy, miodu i octu balsamicznego. Sos jest słodko-kwaśny i idealnie komponuje się ze składnikami sałatki.
Jesienna sałatka z jabłkiem, winogronami i serem pleśniowym
➤ czas przygotowania: 20 minut
Składniki / na 2 porcje:
- 4 garście różnych sałat (czerwona karbowana, młody szpinak, rukola, roszponka)
- 1 czerwone jabłko
- 1 łodyga selera naciowego
- 100 g czerwonych winogron, najlepiej bezpestkowych
- 50 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki pestek słonecznika
na dressing:
- 6 łyżek oliwy Monini GranFruttato
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Przygotowanie sałatki z jabłkiem i winogronami:
- Większe liście sałaty porwij w rękach. Jabłko pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokrój na cienkie plasterki. Seler naciowy pokrój na cienkie plasterki. Większe winogrona możesz przekroić na połówki, a drobne zostawić w całości. Ser pleśniowy pokrusz lub pokrój na mniejsze kawałki.
- Orzechy włoskie z grubsza posiekaj. Wsyp je na rozgrzaną patelnię razem z pestkami słonecznika i praż, często mieszając, aż się zazłocą i zaczną pachnieć.
- Przygotuj dressing – wszystkie składniki umieść w słoiku i porządnie nim wstrząśnij.
- Na półmisku rozłóż liście sałaty, roszponki, rukoli. Następnie ułóż plasterki selera naciowego, jabłek i winogrona. Posyp sałatkę serem i uprażonymi orzechami i pestkami. Na końcu polej sałatkę dressingiem i od razu podawaj.
Wpis powstał we współpracy z Monini.