Jesienna sałatka z jabłkiem, winogronami, serem pleśniowym i sosem musztardowym

przez Zuzanna
Sałatka z jabłkiem, winogronami i serem pleśniowym

Mimo jesieni, nie opuściła mnie ochota na sałatki. O tej porze roku szczególnie przepadam za tymi z wykorzystaniem owoców i sera. Uwielbiam ich słodko-wytrawny kontrast smaków, a także chrupiące dodatki w postaci orzechów czy pestek. Zapraszam więc na sałatkę z jabłkiem, winogronami, serem pleśniowym i sosem musztardowym, apetyczną i prostą w przygotowaniu. 

Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat klasycznej sałatki Waldorf, która składa się z jabłek, korzenia selera i orzechów ułożonych na sałacie. Ja zamieniłam selera korzeniowego na naciowego i uzupełniłam przepis o winogrona, ser z niebieską pleśnią oraz prażone pestki słonecznika, które według mnie dodają smaku każdej sałatce. Zamiast ciężkiego majonezowego sosu wolę lżejszy dressing na bazie oliwy Monini GranFruttato z dodatkiem musztardy, miodu i octu balsamicznego. Sos jest słodko-kwaśny i idealnie komponuje się ze składnikami sałatki.

 

Jesienna sałatka z jabłkiem, winogronami, serem pleśniowym i sosem musztardowym

Jesienna sałatka z jabłkiem, winogronami i serem pleśniowym

 

➤ czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki / na 2 porcje:

  • 4 garście różnych sałat (czerwona karbowana, młody szpinak, rukola, roszponka)
  • 1 czerwone jabłko
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 100 g czerwonych winogron, najlepiej bezpestkowych
  • 50 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki pestek słonecznika

na dressing:

  • 6 łyżek oliwy Monini GranFruttato
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz
Jesienna sałatka z jabłkiem, winogronami, serem pleśniowym i sosem musztardowym

 

Przygotowanie sałatki z jabłkiem i winogronami:

  1. Większe liście sałaty porwij w rękach. Jabłko pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokrój na cienkie plasterki. Seler naciowy pokrój na cienkie plasterki. Większe winogrona możesz przekroić na połówki, a drobne zostawić w całości. Ser pleśniowy pokrusz lub pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Orzechy włoskie z grubsza posiekaj. Wsyp je na rozgrzaną patelnię razem z pestkami słonecznika i praż, często mieszając, aż się zazłocą i zaczną pachnieć.
  3. Przygotuj dressing – wszystkie składniki umieść w słoiku i porządnie nim wstrząśnij.
  4. Na półmisku rozłóż liście sałaty, roszponki, rukoli. Następnie ułóż plasterki selera naciowego, jabłek i winogrona. Posyp sałatkę serem i uprażonymi orzechami i pestkami. Na końcu polej sałatkę dressingiem i od razu podawaj.
Jesienna sałatka z jabłkiem, winogronami, serem pleśniowym i sosem musztardowym

 

Wpis powstał we współpracy z Monini.

 

Podobne wpisy