Pilaw z dynią i suszoną śliwką

przez Zuzanna
Pilaw z dynią i suszoną śliwką
Prosty, jednogarnkowy obiad. Słodkawy i korzenny pilaw z dynią, suszoną śliwką i pestkami dyni. 

Połączenie dyni i suszonej śliwki chodziło za mną od dawna… a dokładniej od kiedy przypomniałam sobie przepis na ten tażin z wołowiną. Suszone śliwki to jedne z moich ulubionych suszonych owoców (uwielbiam też żurawinę, a nienawidzę rodzynek). Bardzo dobrze komponują się ze słodkawą dynią i świetnie równoważą aromat korzennych przypraw.

Tym razem na tej sprawdzonej kompozycji smaków oparłam mój apetyczny, pomarańczowy pilaw. To wywodzące się z kuchni tureckiej danie na bazie ryżu gotowanego w bulionie jest proste i jednogarnkowe – w sam raz na niekłopotliwy obiad, dlatego tak bardzo go z Mężem lubimy.
Pilaw z dynią i suszoną śliwką

Pilaw z dynią i suszoną śliwką jest w smaku korzenny i słodkawy. Według mnie właśnie taki powinien być, w końcu wywodzi się ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Poza dynią piżmową, suszonymi śliwkami i pięknie pachnącymi przyprawami, dodałam do niego przyjemnie chrupiące pestki dyni.

Jednak jak mój Mąż nie lubicie czysto słodkich smaków, doprawcie pilaw ostrą papryką, która też tu świetnie pasuje i przełamie słodycz.

Pilaw z dynią i suszoną śliwką

 

Pilaw z dynią i suszoną śliwką

Składniki (na 4 porcje):

  • oliwa
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • po 1/2 łyżeczki: ziaren kolendry, nasion kuminu, mielonego cynamonu, mielonej kurkumy
  • duża szczypta słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • 250 g ryżu basmati
  • 600 g miąższu dyni pokrojonego w dużą kostkę, u mnie dyni piżmowej
  • 100 g suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 50 g pestek dyni
Pilaw z dynią i suszoną śliwką


Przygotowanie:

  1. W dużej patelni o wysokich ściankach lub w brytfannie rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek i duś na średnim ogniu aż się zeszklą, 5-7 minut.
  2. Dodaj wszystkie przyprawy i krótko przesmaż je z cebulą i czosnkiem cały czas mieszając. Dodaj ryż, dynię, suszone śliwki oraz bulion lub wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego.
  3. Gotuj przez ok. 15 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę, a dynia zrobić się miękka. W międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera do dna garnka.
  4. Zdejmij z patelni pokrywkę i wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pestki dyni i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Pilaw z dynią i suszoną śliwką

Podobne wpisy