Połączenie dyni i suszonej śliwki chodziło za mną od dawna… a dokładniej od kiedy przypomniałam sobie przepis na ten tażin z wołowiną. Suszone śliwki to jedne z moich ulubionych suszonych owoców (uwielbiam też żurawinę, a nienawidzę rodzynek). Bardzo dobrze komponują się ze słodkawą dynią i świetnie równoważą aromat korzennych przypraw.
Pilaw z dynią i suszoną śliwką jest w smaku korzenny i słodkawy. Według mnie właśnie taki powinien być, w końcu wywodzi się ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Poza dynią piżmową, suszonymi śliwkami i pięknie pachnącymi przyprawami, dodałam do niego przyjemnie chrupiące pestki dyni.
Jednak jak mój Mąż nie lubicie czysto słodkich smaków, doprawcie pilaw ostrą papryką, która też tu świetnie pasuje i przełamie słodycz.
Pilaw z dynią i suszoną śliwką
Składniki (na 4 porcje):
- oliwa
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku posiekany
- po 1/2 łyżeczki: ziaren kolendry, nasion kuminu, mielonego cynamonu, mielonej kurkumy
- duża szczypta słodkiej papryki
- sól do smaku
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
- 250 g ryżu basmati
- 600 g miąższu dyni pokrojonego w dużą kostkę, u mnie dyni piżmowej
- 100 g suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 50 g pestek dyni
Przygotowanie:
- W dużej patelni o wysokich ściankach lub w brytfannie rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek i duś na średnim ogniu aż się zeszklą, 5-7 minut.
- Dodaj wszystkie przyprawy i krótko przesmaż je z cebulą i czosnkiem cały czas mieszając. Dodaj ryż, dynię, suszone śliwki oraz bulion lub wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego.
- Gotuj przez ok. 15 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę, a dynia zrobić się miękka. W międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera do dna garnka.
- Zdejmij z patelni pokrywkę i wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pestki dyni i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtu naturalnego.