Pilaw z dynią i suszoną śliwką
Prosty, jednogarnkowy obiad. Słodkawy i korzenny pilaw z dynią, suszoną śliwką i pestkami dyni.
Połączenie dyni i suszonej śliwki chodziło za mną od dawna... a dokładniej od kiedy przypomniałam sobie przepis na ten tażin z wołowiną. Suszone śliwki to jedne z moich ulubionych suszonych owoców (uwielbiam też żurawinę, a nienawidzę rodzynek). Bardzo dobrze komponują się ze słodkawą dynią i świetnie równoważą aromat korzennych przypraw.
Tym razem na tej sprawdzonej kompozycji smaków oparłam mój apetyczny, pomarańczowy pilaw. To wywodzące się z kuchni tureckiej danie na bazie ryżu gotowanego w bulionie jest proste i jednogarnkowe - w sam raz na niekłopotliwy obiad, dlatego tak bardzo go z Mężem lubimy.
Pilaw z dynią i suszoną śliwką jest w smaku korzenny i słodkawy. Według mnie właśnie taki powinien być, w końcu wywodzi się ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Poza dynią piżmową, suszonymi śliwkami i pięknie pachnącymi przyprawami, dodałam do niego przyjemnie chrupiące pestki dyni.
Jednak jak mój Mąż nie lubicie czysto słodkich smaków, doprawcie pilaw ostrą papryką, która też tu świetnie pasuje i przełamie słodycz.
Pilaw z dynią i suszoną śliwką
Składniki (na 4 porcje):
- oliwa
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku posiekany
- po 1/2 łyżeczki: ziaren kolendry, nasion kuminu, mielonego cynamonu, mielonej kurkumy
- duża szczypta słodkiej papryki
- sól do smaku
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
- 250 g ryżu basmati
- 600 g miąższu dyni pokrojonego w dużą kostkę, u mnie dyni piżmowej
- 100 g suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 50 g pestek dyni
Przygotowanie:
- W dużej patelni o wysokich ściankach lub w brytfannie rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek i duś na średnim ogniu aż się zeszklą, 5-7 minut.
- Dodaj wszystkie przyprawy i krótko przesmaż je z cebulą i czosnkiem cały czas mieszając. Dodaj ryż, dynię, suszone śliwki oraz bulion lub wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego.
- Gotuj przez ok. 15 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę, a dynia zrobić się miękka. W międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera do dna garnka.
- Zdejmij z patelni pokrywkę i wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pestki dyni i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Prezentuje się obłędnie, a smakować musi tak samo. Jeszcze nigdy tego dania nie jadłem, ale to Twoje wydanie mnie tak poruszyło, że postaram się takie zrobić. Pozdrawiam i zapraszam do udziału w zabawie na moim blogu! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam dosłownie każdy składnik tej potrawy, a już zwłaszcza dynię- mega!
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące i pełne smaku danie.
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że wszystkie składniki się świetnie ze sobą skomponowały :)
OdpowiedzUsuńA Twoje zdjęcia są cudowne :)
To danie jest chyba pode mnie ;) Pycha składniki!
OdpowiedzUsuńO mniam! Danie wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiamy suszone śliwki a rodzynek już nie :P
Jak pysznie wygląda, a do tego taki żółty. Kojarzy mi się z latem, chyba przez ten kolor, a że jestem spragniona słońca to biorę cały talerz :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) połączenie śliwek i dyni ciekawe :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńPyszne danie, do tego zdjęcia bardzo apetyczne! ;)
OdpowiedzUsuńZjadłbym całą michę :D
OdpowiedzUsuńAleż to musiało być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńSmacznego.
Bardzo ciekawe połączenie smaków.Zjecia profesjonalne😃
OdpowiedzUsuń