Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi.

przez admin
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi.
Od dzi艣 nie wyobra偶am sobie imprezy bez tego dipu 馃檪

Mamy 艣rodek Karnawa艂u, nie mog艂o zatem zabrakn膮膰 na moim blogu przepisu na imprezow膮 przek膮sk臋. I to banalnie prost膮 w przygotowaniu. Bo kto ma czas przed imprez膮 na d艂ugie przygotowania w kuchni? Na pewno nie ja 馃檪

Pikantny dip serowy – czy to nie brzmi przepysznie? 馃檪 Wywodzi si臋 z kuchni greckiej, gdzie znany jest pod nazw膮聽tyrokafteri. Sk艂ada si臋 zaledwie z trzech sk艂adnik贸w – sera feta, papryczki chilli oraz oliwy, kt贸re przesz艂a smakiem papryczki w czasie kr贸tkiego sma偶enia. Jest s艂ony, lekko pikantny i b艂yszcz膮cy od oliwy. Delikatnie r贸偶owy z male艅kimi paprykowymi drobinkami. Uzale偶niaj膮cy!

Przynajmniej dla mnie, wielkiej mi艂o艣niczki po艂膮czenia smaku s艂onego i pikantnego. Intensywnego, po prostu eksploduj膮cego w buzi jak ka偶dy duet przeciwstawnych nut smakowych. Swego czasu potrafi艂am nawet podsma偶y膰 kostk臋 fety na oliwie z mas膮 papryczek chilli i poda膰 na to艣cie, co akurat nie jest nawet moim wymys艂em, a 艣wietnego Nigella Slatera. Jednak powiedzmy sobie, 偶e taki dip do o wiele elegantsza wersja tej koncepcji 馃檪

Je偶eli wolicie smaki delikatniejsze, mo偶ecie po艂ow臋 fety zast膮pi膰 ricott膮, ale ja jednak gor膮co namawiam Was do wypr贸bowania wersji oryginalnej.

chipsy z buraka

 

Dip serowy bardzo dobrze skomponuje si臋 z piwem, a tak偶e przer贸偶nymi dodatkami:

  • warzywami pokrojonymi w paseczki
  • chlebkiem pita pokrojonym w tr贸jk膮ty
  • paluszkami grissini
  • pieczonymi 艂贸deczkami ziemniak贸w.
Ja zdecydowa艂am si臋 poda膰 go z domowymi chipsami z warzyw korzeniowych. Uwielbiam takie chipsy za ich lekko s艂odki smak skontrastowany z s艂on膮 sol膮 morsk膮 (ach te kulinarne kontrasty ;)). Dot膮d jednak kupowa艂am je w sklepie. Tym razem postanowi艂am zrobi膰 je sama, co jest r贸wnie banalnie proste co przygotowanie dipu, pod warunkiem, 偶e opanujecie sam proces opiekania w piekarniku 馃槈
W sieci mo偶na znale藕膰 r贸偶ne informacje na temat odpowiedniej temperatury piekarnika, od 150 do nawet 200 stopni C. Przetestowa艂am je wszystkie, zaczynaj膮c od tej wy偶szej. bo lubi臋 mie膰 efekt szybko. Rezultatem by艂y dwie pierwsze ca艂kiem spalone blachy chips贸w 馃檪
Gdy ju偶 ogarn臋艂am, 偶e nale偶y opieka膰 je w 150 stopniach C z termoobiegiem, ale z uchylonymi drzwiczkami piekarnika (ju偶 nie pami臋tam niestety, kto napisa艂 tak膮 dobr膮 rad臋), z rozp臋du zamkn臋艂am drzwiczki piekarnika po przewr贸ceniu chips贸w na drug膮 stron臋.. i kolejna blacha posz艂a do 艣mieci. Ale za 4 razem si臋 uda艂o 馃檪
Potem zacz臋艂am nawet eksperymentowa膰 ze smakami, czego efektem by艂y bardzo fajne chipsy ze s艂odkich ziemniak贸w z w臋dzon膮 papryk膮 oraz widoczne na powy偶szym zdj臋ciu chipsy buraczane z octem balsamicznym i sol膮 morsk膮. Jednak do s艂onego serowego dipu proponuj臋 Wam nie dodawa膰 do chips贸w nic poza ewentualnie malutk膮 szczypt膮 soli (mo偶na j膮 tak naprawd臋 ca艂kowicie pomin膮膰).
pikantny dip serowy

Pikantny dip serowy – Tyrokafteri

Sk艂adniki:
  • 1 papryczka chilli
  • 2 艂y偶ki oliwy (wi臋cej je艣li potrzeba)
  • 200 g sera feta (po艂ow臋 fety mo偶ecie zast膮pi膰 ricott膮, je偶eli chcecie, aby dip by艂 mniej s艂ony)
Przygotowanie:
  1. Papryczk臋 chilli przekr贸j wzd艂u偶 na p贸艂. Na patelni umie艣膰 oliw臋 i papryczk臋 chilli i sma偶 na 艣rednim ogniu, a偶 papryczka lekko si臋 przyrumieni. Odstaw do przestygni臋cia. Nie wylewaj oliwy. Usu艅 pestki z papryczki. Pokr贸j mi膮偶sz na mniejsze cz臋艣ci, aby 艂atwiej si臋 blendowa艂.
  2. Ser feta pokrusz do pojemnika blendera. Dodaj papryczk臋 chilli oraz oliw臋, w kt贸rej si臋 sma偶y艂a. By膰 mo偶e nie b臋dziesz chcia艂 dodawa膰 ca艂ej papryczki. To zale偶y od jej ostro艣ci oraz tego, jak ostry dip chcesz uzyska膰.
  3. Zmiksuj dip na g艂adko. Dodaj wi臋cej oliwy, je艣li uznasz to za konieczne. Ja doda艂am jeszcze 2 dodatkowe 艂y偶ki oliwy, bo chcia艂am, aby dip by艂 lu藕niejszy.
  4. Gotowy dip podawaj z chipsami warzywnymi (przepis poni偶ej) lub innymi dodatkami – marchewk膮, papryk膮 i selerem naciowym pokrojonym w s艂upki, paluszkami grissini, 膰wiartkami pieczonych ziemniak贸w, chlebkami pita.
chipsy z warzyw korzeniowych

Chipsy z warzyw korzeniowych

Sk艂adniki:
  • ulubione warzywa, np. burak, batat, seler, marchewka, pietruszka, pasternak
  • olej
  • s贸l morska *
* Je偶eli robisz chipsy do dipu serowego, dodaj tylko odrobin臋 soli lub nie s贸l ich w og贸le, poniewa偶 feta jest wystarczaj膮co s艂ona.
Przygotowanie:
  1. Wybrane warzywa wyszoruj pod wod膮, ale ich nie obieraj. Przy pomocy mandoliny, obieraczki do warzyw czy robota kuchennego, pokr贸j je na bardzo cienkie plasterki.
  2. Umie艣膰 plasterki w misce, skrop olejem i dodaj szczypt臋 soli morskiej. Wymieszaj wszystko r臋kami. Blach臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia i roz艂贸偶 na nim plasterki warzyw. Plasterki nie powinny si臋 ze sob膮 styka膰.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C nastawionego na termoobieg. Pozostaw uchylone drzwiczki piekarnika. Po 10-15 minutach, gdy warzywa z wierzchu si臋 obsusz膮, przewr贸膰 je na drug膮 stron臋 i piecz jeszcze ok. 5 minut. Uwa偶aj, bo warzywa szybko zaczynaj膮 si臋 przypala膰. Buraki piek膮 si臋 d艂u偶ej ni偶 np. bataty. Gotowe plasterki wyjmuj z piekarnika przy pomocy 艂opatki.
  4. Chipsy zajadaj najlepiej od razu. Niestety z czasem trac膮 swoj膮 chrupko艣膰 i staj膮 si臋 gumowate.

Podobne wpisy