Mamy 艣rodek Karnawa艂u, nie mog艂o zatem zabrakn膮膰 na moim blogu przepisu na imprezow膮 przek膮sk臋. I to banalnie prost膮 w przygotowaniu. Bo kto ma czas przed imprez膮 na d艂ugie przygotowania w kuchni? Na pewno nie ja 馃檪
Pikantny dip serowy – czy to nie brzmi przepysznie? 馃檪 Wywodzi si臋 z kuchni greckiej, gdzie znany jest pod nazw膮聽tyrokafteri. Sk艂ada si臋 zaledwie z trzech sk艂adnik贸w – sera feta, papryczki chilli oraz oliwy, kt贸re przesz艂a smakiem papryczki w czasie kr贸tkiego sma偶enia. Jest s艂ony, lekko pikantny i b艂yszcz膮cy od oliwy. Delikatnie r贸偶owy z male艅kimi paprykowymi drobinkami. Uzale偶niaj膮cy!
Przynajmniej dla mnie, wielkiej mi艂o艣niczki po艂膮czenia smaku s艂onego i pikantnego. Intensywnego, po prostu eksploduj膮cego w buzi jak ka偶dy duet przeciwstawnych nut smakowych. Swego czasu potrafi艂am nawet podsma偶y膰 kostk臋 fety na oliwie z mas膮 papryczek chilli i poda膰 na to艣cie, co akurat nie jest nawet moim wymys艂em, a 艣wietnego Nigella Slatera. Jednak powiedzmy sobie, 偶e taki dip do o wiele elegantsza wersja tej koncepcji 馃檪
Je偶eli wolicie smaki delikatniejsze, mo偶ecie po艂ow臋 fety zast膮pi膰 ricott膮, ale ja jednak gor膮co namawiam Was do wypr贸bowania wersji oryginalnej.
Dip serowy bardzo dobrze skomponuje si臋 z piwem, a tak偶e przer贸偶nymi dodatkami:
- warzywami pokrojonymi w paseczki
- chlebkiem pita pokrojonym w tr贸jk膮ty
- paluszkami grissini
- pieczonymi 艂贸deczkami ziemniak贸w.
Pikantny dip serowy – Tyrokafteri
- 1 papryczka chilli
- 2 艂y偶ki oliwy (wi臋cej je艣li potrzeba)
- 200 g sera feta (po艂ow臋 fety mo偶ecie zast膮pi膰 ricott膮, je偶eli chcecie, aby dip by艂 mniej s艂ony)
- Papryczk臋 chilli przekr贸j wzd艂u偶 na p贸艂. Na patelni umie艣膰 oliw臋 i papryczk臋 chilli i sma偶 na 艣rednim ogniu, a偶 papryczka lekko si臋 przyrumieni. Odstaw do przestygni臋cia. Nie wylewaj oliwy. Usu艅 pestki z papryczki. Pokr贸j mi膮偶sz na mniejsze cz臋艣ci, aby 艂atwiej si臋 blendowa艂.
- Ser feta pokrusz do pojemnika blendera. Dodaj papryczk臋 chilli oraz oliw臋, w kt贸rej si臋 sma偶y艂a. By膰 mo偶e nie b臋dziesz chcia艂 dodawa膰 ca艂ej papryczki. To zale偶y od jej ostro艣ci oraz tego, jak ostry dip chcesz uzyska膰.
- Zmiksuj dip na g艂adko. Dodaj wi臋cej oliwy, je艣li uznasz to za konieczne. Ja doda艂am jeszcze 2 dodatkowe 艂y偶ki oliwy, bo chcia艂am, aby dip by艂 lu藕niejszy.
- Gotowy dip podawaj z chipsami warzywnymi (przepis poni偶ej) lub innymi dodatkami – marchewk膮, papryk膮 i selerem naciowym pokrojonym w s艂upki, paluszkami grissini, 膰wiartkami pieczonych ziemniak贸w, chlebkami pita.
Chipsy z warzyw korzeniowych
- ulubione warzywa, np. burak, batat, seler, marchewka, pietruszka, pasternak
- olej
- s贸l morska *
- Wybrane warzywa wyszoruj pod wod膮, ale ich nie obieraj. Przy pomocy mandoliny, obieraczki do warzyw czy robota kuchennego, pokr贸j je na bardzo cienkie plasterki.
- Umie艣膰 plasterki w misce, skrop olejem i dodaj szczypt臋 soli morskiej. Wymieszaj wszystko r臋kami. Blach臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia i roz艂贸偶 na nim plasterki warzyw. Plasterki nie powinny si臋 ze sob膮 styka膰.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C nastawionego na termoobieg. Pozostaw uchylone drzwiczki piekarnika. Po 10-15 minutach, gdy warzywa z wierzchu si臋 obsusz膮, przewr贸膰 je na drug膮 stron臋 i piecz jeszcze ok. 5 minut. Uwa偶aj, bo warzywa szybko zaczynaj膮 si臋 przypala膰. Buraki piek膮 si臋 d艂u偶ej ni偶 np. bataty. Gotowe plasterki wyjmuj z piekarnika przy pomocy 艂opatki.
- Chipsy zajadaj najlepiej od razu. Niestety z czasem trac膮 swoj膮 chrupko艣膰 i staj膮 si臋 gumowate.