Dzie艅 dobry,
Gotowanie nauczy艂o mnie, 偶e najsmaczniejsze potrawy wychodz膮 nam wtedy, gdy nie trzymamy si臋 偶adnego przepisu, tylko gotujemy instynktownie, to na co mamy ochot臋. I tak w艂a艣nie by艂o z t膮 zapiekank膮. Zainspirowa艂am si臋 greck膮 musak膮, ale zrobi艂am j膮 po swojemu, a przepis tworzy艂 si臋 sam w czasie gotowania. Efekt – m贸j M膮偶 powiedzia艂, 偶e jest to lepsza wersja musaki! Zapraszam:)
Od pomys艂u do przepisu…
Tradycyjna grecka musaka jest wed艂ug mnie za ci臋偶ka i za t艂usta (przepraszam wszystkich Grek贸w, kt贸rzy poczuli si臋 teraz ura偶eni). Sk艂ada si臋 ona z uk艂adanych warstwami plastr贸w bak艂a偶ana i ziemniak贸w oraz mielonego mi臋sa, zwie艅czonych sosem beszamelowym.
Moja wersja jest l偶ejsza od orygina艂u – sos beszamelowy zast膮pi艂am serem Feta, kt贸rym posypa艂am wierzch zapiekanki. Wewn膮trz umie艣ci艂am podgrillowane plastry ziemniak贸w, cukinii i papryki (u偶y艂am sporo warzyw, kt贸re s膮 lekko chrupi膮ce i aromatyczne dzi臋ki sma偶eniu), a mielone mi臋so doprawi艂am w stylu greckim – oregano, mi臋t膮 i cynamonem*. Zapiekanka jest aromatyczna, dobrze doprawiona i stanowi kompletny posi艂ek.聽
Cynamon w kuchni greckiej
* O wykorzystaniu oregano czy mi臋ty w kuchni greckiej pewnie s艂ysza艂 ka偶dy, ale dodatek cynamonu do mi臋snego dania dla wielu jest zaskoczeniem. Grecy bardzo cz臋sto u偶ywaj膮 cynamonu do mi臋snych da艅, jest on np. sk艂adnikiem tradycyjnej musaki. Bardzo lubi臋 to, jak cynamon ociepla smak mi臋sa i 艣wietnie komponuje si臋 z sosem pomidorowym. Szczypt膮 cynamonu doprawiam te偶 zawsze chilli con carne. Cynamon do da艅 mi臋snych dodajemy oszcz臋dnie, by podkre艣li艂, ale nie zdominowa艂 smak potrawy.
Wiejska zapiekanka w stylu greckim
z mielonym mi臋sem, cukini膮, ziemniakami, papryk膮 i serem Feta
Przepis w艂asny
na 4-6 porcji
Sk艂adniki:
- oliwa
- 500 g mi臋sa mielonego wieprzowo-wo艂owego
- 1 du偶a cebula, pokrojona w kostk臋
- 500 g passaty pomidorowej
- s贸l, pieprz
- 1 艂y偶eczka suszonego oregano
- 1/2 艂y偶eczki mielonego cynamonu
- 1/2 p臋czka 艣wie偶ej mi臋ty (lub 1 艂y偶eczka suszonej)
- 4 ziemniaki (obrane, pokrojone w plastry)
- 2 niedu偶e cukinie (pokrojone w plastry)
- 1 czerwona papryka (pokrojona na du偶e kawa艂ki)
- 200 g sera Feta
- 1 艣wie偶a chilli, posiekana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Na du偶ej patelni rozgrzej oliw臋. Podsma偶 na niej cebul臋, a nast臋pnie dodaj mi臋so mielone. Sma偶 je ok. 5 minut, mieszaj膮c i rozdrabniaj膮c drewnian膮 艂y偶k膮, a偶 zmieni kolor.聽
- Dodaj passat臋 pomidorow膮, dopraw sol膮, pieprzem, oregano, cynamonem i mi臋t膮. Je偶eli u偶ywasz chilli, dodaj j膮 teraz do sosu. Niech sos si臋 dusi, a w tym czasie zajmij si臋 warzywami.
- Rozgrzej oliw臋 na patelni grillowej lub zwyk艂ej patelni. Warzywa sma偶 z dw贸ch stron partiami, a偶 b臋d膮 zez艂ocone, przyprawiaj膮c sol膮 i pieprzem. Uzupe艂niaj oliw臋 na patelni, gdy b臋dzie to konieczne. Obsma偶one warzywa odk艂adaj na papierowy r臋cznik do ods膮czenia z nadmiaru oliwy.
- Przygotuj zapiekank臋 – w 偶aroodpornym naczyniu u艂贸偶 warstwami: po艂ow臋 plastr贸w ziemniak贸w, po艂ow臋 plastr贸w cukinii, po艂ow臋 kawa艂k贸w papryki, ca艂e mi臋so, reszt臋 papryki, reszt臋 cukinii i reszt臋 ziemniak贸w.聽
- Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym w d艂oniach serem Feta. Wstaw na 艣rodkow膮 p贸艂k臋 piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 min. (ser Feta powinien si臋 lekko roztopi膰 i zarumieni膰, a ziemniaki powinny by膰 mi臋kkie).