Dzień dobry,
Gotowanie nauczyło mnie, że najsmaczniejsze potrawy wychodzą nam wtedy, gdy nie trzymamy się żadnego przepisu, tylko gotujemy instynktownie, to na co mamy ochotę. I tak właśnie było z tą zapiekanką. Zainspirowałam się grecką musaką, ale zrobiłam ją po swojemu, a przepis tworzył się sam w czasie gotowania. Efekt – mój Mąż powiedział, że jest to lepsza wersja musaki! Zapraszam:)
Od pomysłu do przepisu…
Tradycyjna grecka musaka jest według mnie za ciężka i za tłusta (przepraszam wszystkich Greków, którzy poczuli się teraz urażeni). Składa się ona z układanych warstwami plastrów bakłażana i ziemniaków oraz mielonego mięsa, zwieńczonych sosem beszamelowym.
Moja wersja jest lżejsza od oryginału – sos beszamelowy zastąpiłam serem Feta, którym posypałam wierzch zapiekanki. Wewnątrz umieściłam podgrillowane plastry ziemniaków, cukinii i papryki (użyłam sporo warzyw, które są lekko chrupiące i aromatyczne dzięki smażeniu), a mielone mięso doprawiłam w stylu greckim – oregano, miętą i cynamonem*. Zapiekanka jest aromatyczna, dobrze doprawiona i stanowi kompletny posiłek.
Cynamon w kuchni greckiej
* O wykorzystaniu oregano czy mięty w kuchni greckiej pewnie słyszał każdy, ale dodatek cynamonu do mięsnego dania dla wielu jest zaskoczeniem. Grecy bardzo często używają cynamonu do mięsnych dań, jest on np. składnikiem tradycyjnej musaki. Bardzo lubię to, jak cynamon ociepla smak mięsa i świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Szczyptą cynamonu doprawiam też zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy.
Wiejska zapiekanka w stylu greckim
z mielonym mięsem, cukinią, ziemniakami, papryką i serem Feta
Przepis własny
na 4-6 porcji
Składniki:
- oliwa
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 500 g passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 pęczka świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej)
- 4 ziemniaki (obrane, pokrojone w plastry)
- 2 nieduże cukinie (pokrojone w plastry)
- 1 czerwona papryka (pokrojona na duże kawałki)
- 200 g sera Feta
- 1 świeża chilli, posiekana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę, a następnie dodaj mięso mielone. Smaż je ok. 5 minut, mieszając i rozdrabniając drewnianą łyżką, aż zmieni kolor.
- Dodaj passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem, oregano, cynamonem i miętą. Jeżeli używasz chilli, dodaj ją teraz do sosu. Niech sos się dusi, a w tym czasie zajmij się warzywami.
- Rozgrzej oliwę na patelni grillowej lub zwykłej patelni. Warzywa smaż z dwóch stron partiami, aż będą zezłocone, przyprawiając solą i pieprzem. Uzupełniaj oliwę na patelni, gdy będzie to konieczne. Obsmażone warzywa odkładaj na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oliwy.
- Przygotuj zapiekankę – w żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami: połowę plastrów ziemniaków, połowę plastrów cukinii, połowę kawałków papryki, całe mięso, resztę papryki, resztę cukinii i resztę ziemniaków.
- Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym w dłoniach serem Feta. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 min. (ser Feta powinien się lekko roztopić i zarumienić, a ziemniaki powinny być miękkie).