Dzień dobry,
Pamiętacie, że postanowiłam w tym sezonie przygotować bób inaczej, ciekawiej? Był już korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią, a dziś przedstawiam wam przepis na hummus z bobu. Hummus to moja ulubiona pasta na kanapki, zazwyczaj przygotowuję ją z ciecierzycy lub białej fasoli. Byłam bardzo ciekawa, jak w tej roli sprawdzi się bób.
Pastę z bobu przygotowuje się łatwo i szybko, gdy tylko uporamy się z jego obieraniem. Tym razem obierałam już ugotowany bób, stąd poszło mi o wiele sprawniej niż przy pilawie.
Hummus z bobu jest według mnie lżejszy i delikatniejszy, taki letni, ale jednocześnie bardziej gorzki niż tradycyjny hummus. Jego smak dobrze komponuje się z sokiem z cytryny, dlatego proponuje polać nim hummus rozsmarowany na kanapce.
Letni hummus z bobu
przepis inspirowany blogiem Kulinarna pasja Hani-Kasi
z poniższego przepisu wychodzi dość dużo pasty, więcej niż gdy robię hummus z puszki ciecierzycy, tak więc możecie ewentualnie zmniejszyć ilości
Składniki:
- 500 g bobu
- 4 łyżki pasty tahini
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny (plus cytryna do polania gotowego hummusu)
- opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy za\’atar (patrz oryginalny przepis), u mnie marokańskiej Ras el-Hanout*
- sól, pieprz
* Ras el-Hanout – curry, kolendra, kumin, papryka, sól, koper włoski, pieprz
Przygotowanie:
- Bób ugotuj i obierz z łupinek. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Gotowy polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Świetny z chrupkim pieczywem lub pitą.