Bób inaczej 2 – Letni hummus z bobu

przez admin

Dzień dobry,
Pamiętacie, że postanowiłam w tym sezonie przygotować bób inaczej, ciekawiej? Był już korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią, a dziś przedstawiam wam przepis na hummus z bobu. Hummus to moja ulubiona pasta na kanapki, zazwyczaj przygotowuję ją z ciecierzycy lub białej fasoli. Byłam bardzo ciekawa, jak w tej roli sprawdzi się bób.

Pastę z bobu przygotowuje się łatwo i szybko, gdy tylko uporamy się z jego obieraniem. Tym razem obierałam już ugotowany bób, stąd poszło mi o wiele sprawniej niż przy pilawie.

Hummus z bobu jest według mnie lżejszy i delikatniejszy, taki letni, ale jednocześnie bardziej gorzki niż tradycyjny hummus. Jego smak dobrze komponuje się z sokiem z cytryny, dlatego proponuje polać nim hummus rozsmarowany na kanapce.

Letni hummus z bobu

przepis inspirowany blogiem Kulinarna pasja Hani-Kasi
z poniższego przepisu wychodzi dość dużo pasty, więcej niż gdy robię hummus z puszki ciecierzycy, tak więc możecie ewentualnie zmniejszyć ilości

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny (plus cytryna do polania gotowego hummusu)
  • opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy za\’atar (patrz oryginalny przepis), u mnie marokańskiej Ras el-Hanout*
  • sól, pieprz

* Ras el-Hanout – curry, kolendra, kumin, papryka, sól, koper włoski, pieprz

Przygotowanie:

  1. Bób ugotuj i obierz z łupinek. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Gotowy polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Świetny z chrupkim pieczywem lub pitą.

Podobne wpisy