Dzień dobry,
Dziś chciałam was zainspirować do przygotowania lekkich i aromatycznych dań z naszej poczciwej fasolki szparagowej. Dań, w których nie będzie ona jedynie dodatkiem, ale będzie grała główne skrzypce. Tak właśnie fasolkę szparagową traktuje się w kuchni śródziemnomorskiej, czego efektem są potrawy idealne do letniego menu. Co ważne, nie rozgotowuje się jej, lecz jada jędrną i chrupiącą. Myślę, że warto jest się przyjrzeć śródziemnomorskim zwyczajom i przenieść je do naszych domów. W moim zagościła przepyszna sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i aromatyzowaną cebulką. Przepis na dole posta, a wcześniej moje fasolowo-szparagowe opowieści.
Fasolka szparagowa po śródziemnomorsku…
Choć fasola nie jest typowym warzywem śródziemnomorskim – pochodzi z Ameryki, a do Europy trafiła dzięki wyprawom Kolumba pod koniec XV w. – szybko zadomowiła się w śródziemnomorskiej kuchni i obecnie występuje w wielu daniach.
Jeżeli chodzi o tradycyjne dania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła i inne aromatyczne składniki. Z fasolki przygotowuje się sałatki, gulasze lub też podaje się ją na ciepło z różnymi dodatkami.
- W Prowansji zieloną fasolkę podaje się z cytrynowym sosem aioli (rodzaj czosnkowego majonezu).
- W Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie, fasolkę podaje się z natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami. W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami kopru włoskiego.
- W Grecji, Turcji i krajach Arabskich znane są dania z rodzaju fasolakia yahni, czyli gulasze, w których fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek, z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta.
- Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem.
- W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy podawanych z kuskusem.
W krajach śródziemnomorskich fasolka szparagowa to częsta podstawa sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana \”na chrupiąco\” (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak:
- cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna
- orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki
- pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska
- parmezan, feta
- fasolka świetnie łączy się z octem winnym – białym, czerwonym lub balsamicznym
- dużo, dużo oliwy:)
Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych daniach/połączeniach smakowych tradycyjnie zarezerwowanych dla szparagów, np. pakuneczki z fasolki owinięte boczkiem lub szynką parmeńską.
P.s. Korzystałam z książki Clifford A. Wright \”Mediterranean Vegetables\”.
Moja sałatka
Według mnie fasolka szparagowa najlepiej komponuje się z białym octem winnym, czosnkiem i natką pietruszki. Poniższy przepis to mój własny patent. Sałatka jest lekka, chrupiąca i jakaś taka elegancka:) Wyrazisty smak suszonych pomidorów świetnie równoważy orzeźwiająca natka pietruszki i smak octowej cebulki. Myślę, że danie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu lub pomysł na kolację.
Wskazówki do przepisu:
- Fasolkę gotujemy krótko, jedynie 5 minut, a następnie przekładamy do zimnej wody. Ma być jędrna i chrupiąca, jak na składnik sałatki przystało. Ponadto, dzięki takiemu przygotowaniu zachowuje intensywnie zielony kolor i swoje składniki odżywcze:)
- Alternatywnie możemy zrobić sałatkę z fasolki, która została nam z obiadu.
- Do sałatki dodajemy marynowaną cebulkę własnej roboty. To bardzo proste! Pokrojoną w piórka czerwoną cebulę zalewam octem winnym i odstawiam na kilka minut. Cebula w tym czasie mięknie i traci swój ostry, cebulowy smak. Następnie odciskam z niej nadmiar płynu i gotowe. Taką cebulkę przygotowuję również jako dodatek do hamburgerów.
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej
z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką
Przepis własny
na 2-4 porcje
Składniki:
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała czerwona cebula
- biały ocet winny
- kilka suszonych pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- 4-5 łyżek oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, czarny pieprz
do podania:
- świeży chleb
- schłodzone białe wytrawne wino
Przygotowanie:
- Odcinam końce fasolki szparagowej, większe strąki kroję na pół, wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut. Odcedzam i przekładam do zimnej wody.
- Cebulę kroję w piórka, przekładam do miseczki, zalewam białym octem winnym, mieszam i odstawiam na 10 minut. Następnie odcedzam i odciskam nadmiar octu.
- Suszone pomidory kroję w paski, natkę grubo siekam.
- Przygotowuję czosnkowy winegret: do słoiczka wlewam 2/3 oliwy i 1/3 soku z cytryny, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiam solą i pieprzem.
- W misce mieszam wszystkie składniki sałatki z sosem. Podaję ze świeżym chlebem, który maczam w resztkach czosnkowego winegretu. Świetne z białym winem. Smacznego:)