Prosty warzywny gulasz inspirowany kuchnią hiszpańską, wspaniale pachnący wędzoną papryką pimenton. Idealny zimowy wege obiad :)
W listopadzie przyniosłam z warzywniaka kilka niedużych dyni piżmowych. Najbardziej lubię właśnie takie małe sztuki, w sam raz na jedną potrawę. Nie mam spiżarni, ale moje dynie świetnie przechowały się w kuchni, na półeczce obok ziemniaków. Zaglądam do nich tylko co jakiś czas i sprawdzam, czy nie pojawiły się oznaki pleśni. Uważam, że dynia świetnie nadaje się do zimowych, rozgrzewających potraw, więc teraz w styczniu przyszła wreszcie pora na ich wykorzystanie.
I tak oto powstała dzisiejsza potrawa – prosty gulasz warzywny z dynią i białą fasolą inspirowany kuchnią hiszpańską. Mój gulasz doprawiłam specjalnym składnikiem – wędzoną papryką pimenton, o unikalnym aromacie dymu wędzarniczego. Dzięki tej przyprawie gulasz smakuje niesamowicie!
Aromatu wędzonej papryki nie da się niczym zastąpić. Jednak bez problemu kupicie ją w sklepach typu kuchnie świata, a także w lepiej zaopatrzonych supermarketach, dlatego gorąco zachęcam Was do jej spróbowania :)
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g dyni piżmowej (można zastąpić inną dynią)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól
- oliwa
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g)
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 400 g ugotowanej białej fasoli (można dać 2 puszki białej fasoli lub zastąpić ja fasolą czerwoną)
- sól
- 4 garście świeżego szpinaku
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Dynię pokrój na duże kawałki (nie trzeba jej obierać) i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Posyp kuminem, wędzoną papryką oraz solą. Polej ok. 1 łyżką oliwy, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.
- W tym czasie pokrój w kostkę cebulę. Na dużej głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Gdy cebula się zeszkli (po ok. 5 minutach), dodaj marchewkę, obraną i pokrojoną na duże kawałki.
- Dodaj pomidory z puszki, wędzoną paprykę, ugotowaną białą fasolę i dopraw całość solą. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Na końcu dodaj upieczoną dynię oraz świeży szpinak. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku. Gotowy z dyni i fasoli podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie tu pasował świeży chleb lub gotowane ziemniaki.