Pasta i basta #5 – Bucatini all’Amatriciana (z pomidorami i boczkiem)

przez Zuzanna
Bucatini all Amatriciana - przepis

Dziś mam dla Was przepis na klasyczne włoskie danie – Bucatini all’Amatriciana. Jest to prosty do zrobienia makaron w sosie pomidorowym z dodatkiem guanciale (wędzonego podgardla) i sera pecorino, który pochodzi z regionu Lacjum. Lekko pikantny sos o głębokim aromacie boczku z nutką wina to rewelacyjna propozycja na obiad we włoskim stylu w chłodniejsze dni.

Co to jest Bucatini all’Amatriciana?

Nazwana na cześć Amatrice, górskiego miasteczka w Lacjum, Amatriciana jest jednym z najsłynniejszych dań makaronowych w regionie (obok Gricia, Cacio e pepe, Arrabbiata i prawdopodobnie najsłynniejszej Carbonary). Wszystkie są szybkie i łatwe do przygotowania, ale muszą być gotowane ostrożnie i uważnie, ponieważ kluczem do ich smaku są wysokiej jakości składniki. W przypadku bucatini all’Amatriciana powinniśmy postawić na słodkie, dojrzałe pomidory, ser pecorino kupiony w kawałku i przeznaczony do samodzielnego starcia oraz wysokiej jakości mięso.

guanciale (wędzone podgardle)

guanciale (wędzone podgardle)

makaron bucatini

makaron bucatini

Jakie są składniki Bucatini all’Amatriciana?

Bucatini all’Amatriciana to niezwykle popularne danie, które możecie dostać w niemal każdej restauracji w Rzymie. Jak wiele innych regionalnych dań, także to jest przedmiotem dyskusji na temat najlepszego składu i sposobu przygotowania. Każda gospodyni z regionu będzie miała swój przepis na ten włoski specjał. Przedmiotem sporów jest na przykład dodawanie do sosu czosnku oraz cebuli. Także nie wszystkie receptury uwzględniają wino oraz papryczkę chilli, ale ja nie wyobrażam sobie tego sosu bez pikanterii, która równoważy bogaty smak Guanciale.

W większości receptur na klasyczne Bucatini all’Amatriciana znajdziecie następujące składniki:

  • makaron bucatini – podobny do spaghetti, tylko grubszy i z dziurką biegnącą przez całą długość makaronu. Popularny w regionie Lacjum, szczególnie w Rzymie. Świetnie łączy się z bogatymi, gęstymi sosami. Jest naprawdę pyszny i warto zadać sobie trud, aby zakupić go do tego dania, ale jeśli nie możecie go dostać, to zastąpcie go zwykłym spaghetti.
  • guanciale – to peklowane podgardle wieprzowe, które ma silniejszy, bardziej wieprzowy smak niż inne wędliny i naprawdę dodaje głębi smaku potrawom (choć zamiast tego można użyć wysokiej jakości pancetty, jeśli nie można jej nigdzie znaleźć). Guanciale to specjalność centralnych Włoch – regionu Lacjum oraz Umbria. Podaje się je z chlebem, pokrojone na cienkie plasterki, albo dodaje do makaronów, takich jak all’amatriciana oraz carbonara.
  • soczyste, słodkie pomidory – poza sezonem najlepiej wybrać jest pomidory w puszce, które zachowują pełnię letniego smaku. Polecam Wam pomidory pelati, o charakterystycznym podłużnym, gruszkowatym kształcie. Słodko-kwaśne (z przewagą słodkiego) o intensywnym zapachu i mięsistej strukturze. Idealnie zastępują świeże pomidory.
  • ser Pecorino Romano – jest to twardy, dojrzewający ser, wytwarzany z mleka owczego. Pochodzi głownie z Sardynii, Lacjum i Toskanii. Ma bardzo przyjemny, ostry, słony smak. Najczęściej ściera się go na makarony, ale może również stać się elementem deski z włoskich serów i wędlin.

Składniki do mojego Bucatini all’amatriciana pochodzą z włoskiego supermarketu internetowego Maveat.pl, w którym dostaniecie szeroki wybór najwyższej jakości produktów Made in Italy, w tym oryginalne regionalne wędliny, sery oraz makarony. Możecie zamówić wybrane produkty z dostawą do domu, a następnie cieszyć się włoskimi przepisami w wersji najbardziej zbliżonej do oryginału i przywołać wspomnienia z włoskich podróży.

Bucatini all Amatriciana - przepis

Bucatini all’Amatriciana (makaron z pomidorami i boczkiem)

 

czas przygotowania: 25 min.

liczba porcji: 4

 

Bucatini all’Amatriciana – Składniki:

  • 150 g guanciale – wędzonego podgardla (można zamienić na pancettę)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka (400 g) całych pomidorów
  • sól do smaku
  • 400 g makaronu bucatini (lub spaghetti)
  • 50 g Pecorino Romano do posypania
  • opcjonalnie – świeża bazylia lub natka pietruszki do przystrojenia

 

Bucatini all’Amatriciana – Przepis:

1. Zgromadź wszystkie składniki. Z guanciale usuń skórę, następnie pokrój je na plastry o grubości 1 cm, a te na paski o szerokości ok. 1/2 cm. Jeśli masz guanciale w cienkich plasterkach, to pokrój je na paski.
Bucatini all'Amatriciana - przygotowanie

 

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią guanciale. Smaż często mieszając, aż guanciale się przyrumieni, ok. 7-8 min.
Bucatini all'Amatriciana - przygotowanie

 

3. Dopraw chilli w płatkach oraz pieprzem i smaż jeszcze chwilkę.
Bucatini all'Amatriciana - przygotowanie

 

4. Teraz wlej na patelnię wino. Gotuj często mieszając, pozwalając aby większość wina odparowała. Jednocześnie zeskrobuj kawałeczki guanciale z patelni.
Bucatini all'Amatriciana - przygotowanie

 

5. Dodaj pomidory z puszki, rozgniatając je wcześniej w dłoniach lub widelcem. Zmniejsz ogień do małego i gotuj sos przez ok. 10 min., aż zgęstnieje. Spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw go solą i pieprzem.
Bucatini all'Amatriciana - przygotowanie

 

6. W międzyczasie zagotuj duży garnek osolonej wody. Wrzuć do niego bucatini i gotuj 2 minuty krócej, niż podaje czas na opakowaniu. Odcedź makaron pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania.
Bucatini all'Amatriciana - przygotowanie

 

7. Gdy sos zgęstnieje, wrzuć do niego makaron razem z wodą z gotowania i szybko mieszaj, aby dokładnie obtoczył się sosem. Gotuj przez ok. 2 minuty.
Bucatini all'Amatriciana - przygotowanie

 

8. Makaron przełóż na talerze i posyp startym serem Pecorino. Jeśli chcesz możesz go udekorować listkami bazylii lub natki pietruszki. Podawaj od razu.

 

Przepis w wersji do druku:

Bucatini all Amatriciana - przepis

Bucatini all'Amatriciana

Porcje: 4 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 150 g guanciale (można zamienić na pancettę)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka (400 g) całych pomidorów
  • sól do smaku
  • 400 g makaronu bucatini
  • 50 g Pecorino Romano do posypania
  • opcjonalnie - świeża bazylia lub natka pietruszki do przystrojenia

Sposób przygotowania:

  1. Z guanciale usuń skórę, następnie pokrój je na plastry o grubości 1 cm, a te na paski o szerokości ok. 1/2 cm. Jeśli masz guanciale w cienkich plasterkach, to pokrój je na paski.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią guanciale. Smaż często mieszając, aż guanciale się przyrumieni, ok. 7-8 min. Dopraw chilli w płatkach oraz pieprzem i smaż jeszcze chwilkę.
  3. Teraz wlej na patelnię wino. Gotuj często mieszając, pozwalając aby większość wina odparowała. Jednocześnie zeskrobuj kawałeczki guanciale z patelni.
  4. Dodaj pomidory z puszki, rozgniatając je wcześniej w dłoniach lub widelcem. Zmniejsz ogień do małego i gotuj sos przez ok. 10 min., aż zgęstnieje. Spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw go solą i pieprzem.
  5. W międzyczasie zagotuj duży garnek osolonej wody. Wrzuć do niego bucatini i gotuj 2 minuty krócej, niż podaje czas na opakowaniu. Odcedź makaron pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania.
  6. Gdy sos zgęstnieje, wrzuć do niego makaron razem z wodą z gotowania i szybko mieszaj, aby dokładnie obtoczył się sosem. Gotuj przez ok. 2 minuty.
  7. Makaron przełóż na talerze i posyp startym serem Pecorino. Jeśli chcesz możesz go udekorować listkami bazylii lub natki pietruszki. Podawaj od razu.

Uwagi do przepisu:

Zamiast guanciale możesz wykorzystać do tego dania pancettę lub ewentualnie boczek wędzony. Jeśli nie możesz dostać bucatini - zamień je na spaghetti.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

 

Możesz też zapisać ten przepis na swojej tablicy na Pinterest:

Bucatini all'Amatriciana - Pin it

Wpis powstał we współpracy z supermarketem internetowym Maveat.pl 

Podobne wpisy