Ciasto mandarynkowe udekorowane kremem mascarpone i żurawiną w cukrze to moja propozycja na świąteczny stół lub gwiazdkowe przyjęcie. Wygląda bardzo elegancko, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Ciasto mandarynkowe ma piękny pomarańczowy kolor i jest bardzo wilgotne, dzięki wykorzystaniu pulpy z owoców, mąki migdałowej oraz oliwy. Możecie zrobić go na ksylitolu, aby było bardziej fit. Zapraszam Was do świątecznego pieczenia!
Wilgotne ciasto mandarynkowe
Czy Wam też mandarynki nieodłącznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem? Uwielbiam ich słodki smak i żywy kolor, dlatego postanowiłam zamknąć je w pysznym świątecznym cieście. Jego przygotowanie jest trochę nietypowe, ponieważ mandarynki gotujemy, aby stały się bardzo miękkie, a następnie miksujemy na pulpę razem ze skórką. Zatem cały ich aromat znajdzie się w gotowym wypieku.
Ciasto mandarynkowe jest bardzo wilgotne – takie, jak lubię najbardziej! Ma w sobie sporo jajek, mąkę migdałową oraz oliwę, którą lubię dodawać do ciast właśnie dla poprawy konsystencji wypieku. Do ciasta mandarynkowego wybrałam oliwę extra vergine Monini GranFruttato – jej owocowy aromat pasuje tu idealnie!
Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone i żurawiną w cukrze
czas przygotowania: 1 godz. 20 min. + 50 min. pieczenie
liczba porcji: 8
Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone – Składniki:
na ciasto mandarynkowe:
- 4-6 mandarynek (ok. 380 g) -najlepiej bez pestek
- 5 jajek
- 125 g cukru lub ksylitolu
- 50 ml Oliwy Extra Vergine GranFruttato
- 300 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
na krem mascarpone:
- 125 g mascarpone
- 125 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 75 g cukru pudru lub ksylitolu zmielonego na puder
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub 1 mandarynki
Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone- Przepis:
Przepis w wersji do druku:
Składniki:
- 4-6 mandarynek (ok. 380 g) - najlepiej bez pestek
- 5 jajek
- 125 g cukru lub ksylitolu
- 50 ml Oliwy Extra Vergine GranFruttato
- 300 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- dodatkowo: masło do wysmarowania formy
- 125 g mascarpone
- 125 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 75 g cukru pudru lub ksylitolu zmielonego na puder
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub 1 mandarynki
Sposób przygotowania:
- Mandarynki włóż do rondelka, przykryj wodą, zagotuj, następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 1 godzinę, najlepiej pod przykryciem. W razie potrzeby dolewaj wodę. Odcedź i zostaw do ostygnięcia.
- Gdy mandarynki już ostygną, przekrój je na pół i usuń ewentualne pestki. Umieść je w malakserze razem ze skórką i zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka, oliwę oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz zmiksuj.
- W drugiej misce wymieszaj mielone migdały z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i kardamonem. Suche składniki przełóż do mokrych i wymieszaj masę tylko do połączenia składników.
- Okrągłą blaszkę o średnicy 22-24 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 50-60 min, do suchego patyczka. Odstaw na kratce do ostygnięcia.
-
Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj.
- Gdy ciasto ostygnie, nałóż na niego krem mascarpone przy pomocy łyżki lub szerokiego noża. Udekoruj żurawiną w cukrze.
Uwagi do przepisu:
Przygotowanie żurawiny w cukrze: W rondlu wymieszaj pół szklanki wody i pół szklanki cukru. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw na 2-3 minuty. Do rondla wrzuć żurawinę i dobrze wymieszaj, aby owoce pokryły się syropem. Odstaw żurawinę na całą noc w chłodne miejsce. Przełóż żurawinę na durszlak i pozwól, aby odciekła z nadmiaru syropu. Do szerokiego naczynia wsyp cukier. Partiami przekładaj do niego żurawinę i obtaczaj w cukrze. Pozostaw ją do wyschnięcia na kratce przez 1-2 godziny. Aby przygotować mielone migdały, wystarczy, że zmielisz płatki migdałowe w malakserze (robot z ostrzem w kształcie litery S).
Jak przygotować żurawinę w cukrze?
Żurawina w cukrze – Składniki:
- 1 opakowanie świeżej żurawiny (350 g)
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru drobnego
Żurawina w cukrze – Przygotowanie: