Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone i żurawiną w cukrze

przez Zuzanna
Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone

Ciasto mandarynkowe udekorowane kremem mascarpone i żurawiną w cukrze to moja propozycja na świąteczny stół lub gwiazdkowe przyjęcie. Wygląda bardzo elegancko, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Ciasto mandarynkowe ma piękny pomarańczowy kolor i jest bardzo wilgotne, dzięki wykorzystaniu pulpy z owoców, mąki migdałowej oraz oliwy. Możecie zrobić go na ksylitolu, aby było bardziej fit. Zapraszam Was do świątecznego pieczenia!

 

Wilgotne ciasto mandarynkowe

Czy Wam też mandarynki nieodłącznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem? Uwielbiam ich słodki smak i żywy kolor, dlatego postanowiłam zamknąć je w pysznym świątecznym cieście. Jego przygotowanie jest trochę nietypowe, ponieważ mandarynki gotujemy, aby stały się bardzo miękkie, a następnie miksujemy na pulpę razem ze skórką. Zatem cały ich aromat znajdzie się w gotowym wypieku.

Ciasto mandarynkowe jest bardzo wilgotne – takie, jak lubię najbardziej! Ma w sobie sporo jajek, mąkę migdałową oraz oliwę, którą lubię dodawać do ciast właśnie dla poprawy konsystencji wypieku. Do ciasta mandarynkowego wybrałam oliwę extra vergine Monini GranFruttato – jej owocowy aromat pasuje tu idealnie!

Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone

 

Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone i żurawiną w cukrze

 

czas przygotowania: 1 godz. 20 min. + 50 min. pieczenie

liczba porcji: 8

 

Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone – Składniki:

na ciasto mandarynkowe:

  • 4-6 mandarynek (ok. 380 g) -najlepiej bez pestek
  • 5 jajek
  • 125 g cukru lub ksylitolu
  • 50 ml Oliwy Extra Vergine GranFruttato
  • 300 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
dodatkowo: masło do wysmarowania formy

 

na krem mascarpone:

  • 125 g mascarpone
  • 125 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 75 g cukru pudru lub ksylitolu zmielonego na puder
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub 1 mandarynki

 

Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone- Przepis:

1. Zaczniemy od przygotowanie ciasta mandarynkowego. Zgromadź potrzebne składniki.
Ciasto mandarynkowe z oliwą i mąką migdałową - przygotowanie

 

2. Mandarynki włóż do rondelka, przykryj wodą, zagotuj, następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 1 godzinę, najlepiej pod przykryciem.  W razie potrzeby dolewaj wodę. Odcedź i zostaw do ostygnięcia.
Ciasto mandarynkowe z oliwą i mąką migdałową - przygotowanie

 

3. Gdy mandarynki już ostygną, przekrój je na pół i usuń ewentualne pestki. Umieść je w malakserze razem ze skórką i zmiksuj na gładką masę.
Ciasto mandarynkowe z oliwą i mąką migdałową - przygotowanie

 

4. Dodaj jajka, oliwę oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz zmiksuj.
Ciasto mandarynkowe z oliwą i mąką migdałową - przygotowanie

 

5. W drugiej misce wymieszaj mielone migdały z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i kardamonem.
Ciasto mandarynkowe z oliwą i mąką migdałową - przygotowanie

 

6. Suche składniki przełóż do mokrych i wymieszaj masę tylko do połączenia składników.

Ciasto mandarynkowe z oliwą i mąką migdałową - przygotowanieCiasto mandarynkowe z oliwą i mąką migdałową - przygotowanie

 

7. Okrągłą blaszkę o średnicy 22-24 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto mandarynkowe z oliwą i mąką migdałową - przygotowanie

 

8. Wylej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 50-60 min, do suchego patyczka.
Ciasto mandarynkowe z oliwą i mąką migdałową - przygotowanie

 

9. Odstaw na kratce do ostygnięcia.
Ciasto mandarynkowe z oliwą i mąką migdałową - przygotowanie

 

10. Gdy ciasto się studzi, przygotuj krem mascarpone.
 Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone i żurawiną

 

11. Włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj.
włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj.

 

12. Gdy ciasto ostygnie, nałóż na niego krem mascarpone przy pomocy łyżki lub szerokiego noża. Udekoruj żurawiną w cukrze.
włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj.

 

Przepis w wersji do druku:

Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone

Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone

Porcje: 8 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 4-6 mandarynek (ok. 380 g) - najlepiej bez pestek
  • 5 jajek
  • 125 g cukru lub ksylitolu
  • 50 ml Oliwy Extra Vergine GranFruttato
  • 300 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy
  • 125 g mascarpone
  • 125 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 75 g cukru pudru lub ksylitolu zmielonego na puder
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub 1 mandarynki

Sposób przygotowania:

  1. Mandarynki włóż do rondelka, przykryj wodą, zagotuj, następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 1 godzinę, najlepiej pod przykryciem.  W razie potrzeby dolewaj wodę. Odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  2. Gdy mandarynki już ostygną, przekrój je na pół i usuń ewentualne pestki. Umieść je w malakserze razem ze skórką i zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka, oliwę oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz zmiksuj.
  3. W drugiej misce wymieszaj mielone migdały z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i kardamonem. Suche składniki przełóż do mokrych i wymieszaj masę tylko do połączenia składników.
  4. Okrągłą blaszkę o średnicy 22-24 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 50-60 min, do suchego patyczka. Odstaw na kratce do ostygnięcia.
  5. Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj.
  6. Gdy ciasto ostygnie, nałóż na niego krem mascarpone przy pomocy łyżki lub szerokiego noża. Udekoruj żurawiną w cukrze.

Uwagi do przepisu:

Przygotowanie żurawiny w cukrze: W rondlu wymieszaj pół szklanki wody i pół szklanki cukru. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw na 2-3 minuty. Do rondla wrzuć żurawinę i dobrze wymieszaj, aby owoce pokryły się syropem. Odstaw żurawinę na całą noc w chłodne miejsce. Przełóż żurawinę na durszlak i pozwól, aby odciekła z nadmiaru syropu. Do szerokiego naczynia wsyp cukier. Partiami przekładaj do niego żurawinę i obtaczaj w cukrze. Pozostaw ją do wyschnięcia na kratce przez 1-2 godziny. Aby przygotować mielone migdały, wystarczy, że zmielisz płatki migdałowe w malakserze (robot z ostrzem w kształcie litery S).

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone

Jak przygotować żurawinę w cukrze?

 

Żurawina w cukrze – Składniki:

  • 1 opakowanie świeżej żurawiny (350 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru drobnego

 

Żurawina w cukrze – Przygotowanie:

1. W rondlu wymieszaj 1/2 szklanki wody i 1/2  szklanki cukru. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw na 2-3 minuty.
Żurawina w cukrze przygotowanie

 

2. Do rondla wrzuć żurawinę i dobrze wymieszaj, aby owoce pokryły się syropem. Przełóż żurawinę do pojemnika z pokrywką. Odstaw na całą noc w chłodne miejsce.
Żurawina w cukrze przygotowanie
3. Przełóż żurawinę na durszlak i pozwól, aby odciekła z nadmiaru syropu.

 

4. Do szerokiego naczynia wsyp cukier. Partiami przekładaj do niego żurawinę i obtaczaj w cukrze. Obtoczone żurawiny układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je do wyschnięcia przez co najmniej 1-2 godziny.
Żurawina w cukrze przygotowanie
5. Żurawinę w cukrze przechowuj w szczelnym pojemniku, inaczej cukier złapie wilgoć.

 

Wskazówka:
Do dekoracji możesz przygotować także rozmaryn w cukrze, który będzie przypominał choinkowe ośnieżone gałązki. Wystarczy, że gałązki rozmarynku zanurzysz w syropie cukrowym (tym, który zostanie Ci po przygotowaniu żurawiny), poczekasz aż odcieknie jego nadmiar, a następnie obtoczysz je w drobnym cukrze. Odstaw je do wysuszenia razem z żurawiną w cukrze i użyj do dekoracji ciasta.

 

Możesz też zapisać ten przepis na swojej tablicy na Pinterest:

Ciasto mandarynkowe z kremem mascarpone pin it

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy