Dziś mam dla Was pomysł na niebanalny bożonarodzeniowy lub sylwestrowy deser. Świąteczne tiramisu z Panettone w szklaneczkach to wariacja na temat tradycyjnego włoskiego dania. Zamiast biszkoptów wykorzystałam do niego kawałki Panettone moczonego w kawie i przełożonego kremem na bazie mascarpone z dodatkiem skórki pomarańczowej. Uwielbiam takie deserki w szklaneczkach i to, że każdy ma swoją indywidualna porcję (nie trzeba się martwić krojeniem tiramisu). Robi się je zdecydowanie prościej od klasycznego tiramisu, a efekt naprawdę robi wrażenie na gościach. Drożdżowa babka Panettone gości w coraz większej liczbie domów na Święta. Często wręczana jest w prezencie gwiazdkowym rodzinie lub pracownikom. Jeśli zawita i u Was, gorąco zachęcam do wykorzystania jej do tego dania.
Co to jest Panettone?
Panettone to tradycyjny chleb mediolański, wypiekany w okrągłej wysokiej formie z długo wyrastającego ciasta drożdżowego. Przygotowuje się go we Włoszech tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nazwa pochodzi od włoskiego „panetto”, oznaczającego mały bochenek chleba. Panettone jest niezwykle delikatne, ma wspaniały smak i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. W zależności od wersji możecie być wzbogacone skórkami cytrusów, migdałami, rodzynkami czy czekoladą.
Według legendy Panettone pochodzi z XVI wieku, kiedy to piekarz o imieniu Antonio zakochał się w księżniczce i upiekł dla niej złoty, maślano-jajeczny chleb. Na przestrzeni wieków przepis ewoluował i w XIX wieku, w czasie zjednoczenia Włoch, chleb został udekorowany kandyzowanymi wiśniami i zielonym cytronem, aby oddać kolorystykę włoskiej flagi.
Proces przygotowania Panettone jest długi i dość skomplikowany, a składniki powinny być najwyższej jakości. Mało kto potrafi zrobić go samodzielnie, dlatego zazwyczaj kupowane jest w sklepie, w kolorowych ozdobnych pudełkach i stanowi częsty podarunek świąteczny. Myślę, że żaden Włoch nie wyobraża sobie bez niego Świąt.
Gdzie kupić oryginalne włoskie Panettone?
Panettone nie należy do tanich ciast, ale zdecydowanie warte jest swojej ceny. Będzie stanowić prawdziwą ozdobę świątecznego stołu. Możecie nim także obdarować najbliższych w czasie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia oraz przygotować na jego bazie pyszne desery.
Zdaję sobie sprawie, że oryginalne włoskie produkty nie są łatwo dostępne, dlatego chciałam Wam polecić sklep Maveat.pl, czyli supermarket internetowy z szerokim wyborem wysokiej jakości produktów Made in Italy. Znajdziecie w nim cała gamę przysmaków, poza Panettone w różnych wariantach, m.in. makarony, ryż do risotto, piadinę, mąkę, włoską kawę, spód do pizzy, sosy do makaronów, pesto, oliwki czy oliwę. Szczególnie moją uwagę zwrócił dział z włoskimi serami i wędlinami, które możecie zamówić prosto do swojego domu. W sklepie Maveat.pl dostaniecie oryginalną włoska mortadelę, prosciutto cotto, pancettę, salami oraz guanciale używane do spaghetti carbonara. Zakupicie również różne warianty sera pecorino, ricottę, mascarpone czy bawolą mozzarellę, z których następnie możecie wyczarować wspaniałe dania kuchni włoskiej. Ja bardzo cenię sobie możliwość zrobienia zakupów przez Internet i otrzymania produktów prosto pod moje drzwi.
Jak podać Panettone? Co mogę przygotować z Panettone, które zostało mi po Świętach?
Panettone jest bogate w smaku i nie potrzebuje wiele dodatków. Na świąteczny stół możecie je podać posypane cukrem pudrem (ułóżcie na cieście szablon w kształcie gwiazdki, aby otrzymać dekoracyjny kształt), albo podać z kremem na bazie mascarpone. Ciasto możecie pokroić na kawałki i ułożyć z porcjami kremu na talerzykach lub też przekroić Panettone na 2-3 krążki i przełożyć kremem niczym tort.
Panettone to duży wypiek, może się więc okazać, że nie zjecie całego w czasie świątecznego obiadu i zostanie Wam na kolejne dni. Kawałki podsuszonego ciasta możecie wtedy wykorzystać do przygotowania różnych deserów. Jednym z nich jest tiramisu, które prezentuje Wam w dzisiejszym wpisie. Poniżej zostawiam Wam inne propozycje:
- grzanki z Panettone podane z masłem, dżemem czy kremem czekoladowym
- tosty francuskie z Panettone namoczonego w jajku z mlekiem i usmażonego na maśle
- różnego rodzaju deserki w szklankach, gdzie warstwami układami kawałki Panettone, dowolny krem oraz owoce
- pudding chlebowy wykonany na bazie Panettone zalanego kremem ze śmietanki i jajek i zapieczonego
- grzanki z Panettone, dodane do sałatki.
Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach
czas przygotowania: 30 min. + chłodzenie w lodówce
liczba porcji: 6
Świąteczne tiramisu z Panettone – Składniki:
- 3 duże żółtka jaj
- 75 g cukru
- 250 g sera mascarpone
- 250 ml śmietanki 36% tłuszczu
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 250 ml espresso lub mocnej kawy
- 15 ml likieru amaretto, rumu, Cointreau lub marsali
- 350 g Panettone pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki kakao do posypania
- dodatkowo: 6 szklanek, pucharków lub kieliszków do wina
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 84 Świąteczne tiramisu z panettonma - przygotowanie](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-przygotowanie-1.jpg)
Świąteczne tiramisu z Panettone – Przepis:
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 85 Świąteczne tiramisu z panettonma - przygotowanie](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-przygotowanie-8.jpg)
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 86 Świąteczne tiramisu z panettonma - przygotowanie](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-przygotowanie-2.jpg)
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 87 Świąteczne tiramisu z panettonma - przygotowanie](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-przygotowanie-3.jpg)
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 88 Świąteczne tiramisu z panettonma - przygotowanie](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-przygotowanie-4.jpg)
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 89 Świąteczne tiramisu z panettonma - przygotowanie](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-przygotowanie-5.jpg)
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 90 Świąteczne tiramisu z panettonma - przygotowanie](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-przygotowanie-6.jpg)
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 91 Świąteczne tiramisu z panettonma - przygotowanie](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-przygotowanie-7.jpg)
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 92 Świąteczne tiramisu z panettonma - przygotowanie](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-przygotowanie-9.jpg)
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 93 Świąteczne tiramisu z panettonma - przygotowanie](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-przygotowanie-10.jpg)
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 94 Świąteczne tiramisu z panettonma - przygotowanie](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-przygotowanie-11.jpg)
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 95 Świąteczne tiramisu z panettonma - przygotowanie](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-przygotowanie-12.jpg)
![Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach 96 Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-1-819x1024.jpg)
Przepis w wersji do druku:
![tiramisu-z-panettone-3 Świąteczne tiramisu z Panettone w szklankach](https://www.chilliczosnekioliwa.pl/wp-content/uploads/2021/12/tiramisu-z-panettone-3-585x585.jpg)
Składniki:
- 3 duże żółtka jaj
- 75 g cukru
- 250 g sera mascarpone
- 250 ml śmietanki 36% tłuszczu
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 250 ml espresso lub mocnej kawy
- 15 ml likieru amaretto, rumu, Cointreau lub marsali
- 350 g Panettone pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Zaparz espresso. Dodaj rum, marsalę, Cointreau lub likier amaretto i odstaw do ostygnięcia.
- Jajka włóż do zlewu i przelej wrzątkiem. Następnie oddziel żółtka od białek.
- Żółtka razem z cukrem umieść w szklanej lub metalowej misce. Postaw ja na rondlu z bardzo delikatnie gotującą się wodą. Żółtka miksuj na parze aż uzyskasz puszysty i jasny krem. Odstaw z ciepła.
- Teraz dodawaj porcjami mascarpone i miksuj cały czas aż otrzymasz gęsty i jednolity krem. Dodaj skórkę startą z pomarańczy.
- W osobnej misce ubij śmietankę, następnie dodaj ją do kremu z mascarpone i delikatnie wymieszaj przy pomocy łopatki.
- Kawę przelej do szerokiego naczynia. Panettone pokrój na kawałki (dużą kostkę).
- Partiami maczaj kawałki panettone w kawie i układaj na dnie szklanek. Następnie nałóż warstwę kremu. Przykryj kolejną warstwą panettone maczanego w kawie. Powtarzaj, aż wypełnij wszystkie szklanki, postaraj się, aby ostatnią warstwą był krem.
- Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc. Przed podaniem posyp deser kakao.