Puszyste placki z ricottą i jabłkami to idealny pomysł na jesienne śniadanie, który zachwyci zwłaszcza dzieci. Dzięki dodatkowi ricotty, placki są bardzo lekkie i przypominają w konsystencji racuchy. Czy wasze pociechy też są fanami słodkiego początku dnia? U mnie w domu wszelkiej maści placki, naleśniki i gofry serwowane są na okrągło, ponieważ mój Tadzio je uwielbia. Dlatego też ciągle szukam nowych przepisów. Za oknem zrobiło się chłodniej i czuć, że jesień wisi w powietrzu. Sięgnęłam więc po sprawdzone połączenie jabłka z cynamonem i usmażyłam z nimi pyszne, rumiane placki.
Puszyste placki z ricottą i jabłkami
Powoli kończy nam się sezon na owoce jagodowe, a na salony wkraczają słodkie i rumiane jabłka. Odkąd zrobiło się chłodniej, mam zdecydowanie ochotę na ciepłe śniadania, robię wiec owsiankę z tartym jabłkiem lub placki z jabłkami. Uwielbiam te owoce, są takie pyszne, zdrowe i mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
Te placki są grube i puszyste, niczym racuchy albo pancakes. Zrobicie je w kilka chwil, bo wystarczy wymieszać składniki w misce przy pomocy trzepaczki. Zatopione w cieście plastry jabłek wyglądają bardzo dekoracyjnie. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się słodkie i chrupiące jabłka. Ja wybrałam odmianę Gala.
Placki cudownie smakują polane miodem lub syropem klonowym. Możecie je też zapakować dzieciom do śniadaniówki – z pewnością umilą im przerwę w szkole.
Kampania CuTE: Kultywowanie smaku Europy
Uwielbiam jabłka, dlatego z radością dołączam przepis na placki z ricottą i jabłkami do „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”, czyli kampanii informacyjno-promocyjnej prowadzonej w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.
Spróbuj innych przepisów z jabłkami:
- domowa granola jabłkowa i warstwowy deser szarlotka
- chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą
- jesienna sałatka z jabłkiem, winogronami, serem pleśniowym i sosem musztardowym
- Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem
Propozycje na słodkie śniadania:
- 5 pomysłów na letnie śniadania z sezonowymi owocami
- Jak zrobić naleśniki francuskie – crepes?
- Jak zrobić szybkie placki jogurtowe z miodem?
- Tiganites – greckie placki z oliwą
- Placuszki z ricottą, pieczonym rabarbarem i truskawkami
Puszyste placki z ricottą i jabłkami
czas przygotowania: 20 min.
liczba porcji: 12 sztuk
Placki z ricottą i jabłkami – Składniki:
- 2 jabłka odmiany Gala (nadają się słodkie i chrupiące odmiany)
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 250 g sera ricotta
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek oleju
Placki z ricottą i jabłkami – Przepis:
Przepis w wersji do druku:
Składniki:
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 250 g sera ricotta
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jabłka odmiany Gala (nadają się słodkie i chrupiące odmiany)
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- W misce umieść jajko, maślankę, ricottę, cukier i ekstrakt waniliowy i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Wymieszaj ponownie do połączenia składników.
- Jabłko obierz i pokrój na plastry o grubości pół centymetra. Możesz z nich wykroić środki, choć pestki same wypadną i nie jest to konieczne. Potrzebujesz 12 plastrów jabłka.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Umieść 4 plastry jabłka i smaż przez około minutę.
- Każdy plaster jabłka zalej 2 łyżkami ciasta. Smaż, aż na powierzchni placków pojawią się bąbelki. Wtedy odwróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Powtórz z pozostałym ciastem i plastrami jabłek.
Uwagi do przepisu:
Placki świetnie smakują polane miodem lub syropem klonowym. Zamiast jabłka możesz użyć pokrojonej na plasterki gruszki.