Puszyste placki z ricottą i jabłkami

przez Zuzanna
Puszyste placki z ricottą i jabłkami

Puszyste placki z ricottą i jabłkami to idealny pomysł na jesienne śniadanie, który zachwyci zwłaszcza dzieci. Dzięki dodatkowi ricotty, placki są bardzo lekkie i przypominają w konsystencji racuchy. Czy wasze pociechy też są fanami słodkiego początku dnia? U mnie w domu wszelkiej maści placki, naleśniki i gofry serwowane są na okrągło, ponieważ mój Tadzio je uwielbia. Dlatego też ciągle szukam nowych przepisów. Za oknem zrobiło się chłodniej i czuć, że jesień wisi w powietrzu. Sięgnęłam więc po sprawdzone połączenie jabłka z cynamonem i usmażyłam z nimi pyszne, rumiane placki.

 

Puszyste placki z ricottą i jabłkami

Powoli kończy nam się sezon na owoce jagodowe, a na salony wkraczają słodkie i rumiane jabłka. Odkąd zrobiło się chłodniej, mam zdecydowanie ochotę na ciepłe śniadania, robię wiec owsiankę z tartym jabłkiem lub placki z jabłkami. Uwielbiam te owoce, są takie pyszne, zdrowe i mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Te placki są grube i puszyste, niczym racuchy albo pancakes. Zrobicie je w kilka chwil, bo wystarczy wymieszać składniki w misce przy pomocy trzepaczki. Zatopione w cieście plastry jabłek wyglądają bardzo dekoracyjnie. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się słodkie i chrupiące jabłka. Ja wybrałam odmianę Gala.

Placki cudownie smakują polane miodem lub syropem klonowym. Możecie je też zapakować dzieciom do śniadaniówki – z pewnością umilą im przerwę w szkole.

Puszyste placki z ricottą i jabłkami

Kampania CuTE: Kultywowanie smaku Europy

Uwielbiam jabłka, dlatego z radością dołączam przepis na placki z ricottą i jabłkami do „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”, czyli kampanii informacyjno-promocyjnej prowadzonej w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.

 

Spróbuj innych przepisów z jabłkami:

 

Propozycje na słodkie śniadania:

Puszyste placki z ricottą i jabłkami

Puszyste placki z ricottą i jabłkami

 

czas przygotowania: 20 min.

liczba porcji: 12 sztuk

 

Placki z ricottą i jabłkami – Składniki:

  • 2 jabłka odmiany Gala (nadają się słodkie i chrupiące odmiany)
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 250 g sera ricotta
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek oleju
Puszyste placki z ricottą i jabłkami

 

Placki z ricottą i jabłkami – Przepis:

1. W misce umieść jajko, maślankę, ricottę, cukier i ekstrakt waniliowy i wymieszaj dokładnie trzepaczką. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Wymieszaj ponownie do połączenia wszystkich składników.
Puszyste placki z ricottą i jabłkami
Puszyste placki z ricottą i jabłkami

 

2. Jabłko obierz i pokrój na plastry o grubości pół centymetra. Możesz z nich wykroić środki, choć pestki same wypadną i nie jest to konieczne. Potrzebujesz 12 plastrów jabłka.
Puszyste placki z ricottą i jabłkami

 

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Umieść 4 plastry jabłka i smaż przez około minutę. Każdy plaster jabłka zalej 2 łyżkami ciasta. Smaż, aż na powierzchni placków pojawią się bąbelki. Wtedy odwróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Powtórz z pozostałym ciastem i plastrami jabłek.
Puszyste placki z ricottą i jabłkami

 

Przepis w wersji do druku:

Puszyste placki z ricottą i jabłkami

Puszyste placki z ricottą i jabłkami

Porcje: 12 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 250 g sera ricotta
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka odmiany Gala (nadają się słodkie i chrupiące odmiany)
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieść jajko, maślankę, ricottę, cukier i ekstrakt waniliowy i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
  2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Wymieszaj ponownie do połączenia składników.
  3. Jabłko obierz i pokrój na plastry o grubości pół centymetra. Możesz z nich wykroić środki, choć pestki same wypadną i nie jest to konieczne. Potrzebujesz 12 plastrów jabłka.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Umieść 4 plastry jabłka i smaż przez około minutę.
  5. Każdy plaster jabłka zalej 2 łyżkami ciasta. Smaż, aż na powierzchni placków pojawią się bąbelki. Wtedy odwróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
  6. Powtórz z pozostałym ciastem i plastrami jabłek.

Uwagi do przepisu:

Placki świetnie smakują polane miodem lub syropem klonowym. Zamiast jabłka możesz użyć pokrojonej na plasterki gruszki.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

Możesz też zapisać ten przepis na swojej tablicy na Pinterest:

Placki z ricotta i jablkami - pin
Wpis powstał we współpracy z EUCOFEL/KZGPOiW.

Podobne wpisy