Francuski klasyk czyli Tarta Tatin z jabłkami. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie dodała do karmelu soli morskiej, bo uwielbiam połączenie smaku słonego ze słodyczą.
Mówi się, że w miłości przeciwieństwa się przyciągają. Podobnie ma się rzecz w kuchni!
Słodki i kwaśny, słony i ostry i wreszcie słodki i słony. Myślę, że potrawy oparte na przeciwstawnych smakach intensywniej pobudzają nasze kubki smakowe i dlatego tak je uwielbiamy. Z tego powodu zawsze dodaję do kruchego ciasta szczyptę soli, a do sosu pomidorowego szczyptę cukru.
Jakie są Wasze ulubione potrawy skomponowane z przeciwstawnych nut smakowych? Ja uwielbiam na przykład słodki sos chilli, a także ser feta podsmażony z mnóstwem posiekanej papryczki chilli (to zestawienie uzależnia!). Cenię sobie także słony smak w deserach, a wynalazcę solonego karmelu uważam za geniusza. Lody waniliowe z karmelem i solonymi orzeszkami – poezja!
Nie byłabym więc sobą, gdybym do francuskiej Tarty Tatin z jabłkami nie dodała szczypty ( a tak naprawdę łyżeczki) płatków soli morskiej, która dodała temu znanemu klasykowi tej ekstra smakowitości i nowego wymiaru!
Tarta Tatin to odwrócone ciasto z jabłkami, które dusi się w karmelu na patelni, następnie przykrywa ciastem i piecze w piekarniku. Wybrałam prosty przepis z Delicious Magazine z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, ale dodałam więcej soli, ponieważ chciałam, aby była wyraźnie wyczuwalna, a nie tylko podkreślała słodycz.
Najbardziej ekscytujący jest moment przekładania ciasta na paterę. Ponieważ piecze się do góry nogami, do ostatniej chwili nie wiemy, czy się udało. Gdy naszym oczom ukażą się apetyczne, złociste jabłka, satysfakcja jest ogromna :)
Ale moment ten jest nie tylko ekscytujący, jest też niebezpieczny. Patelnia jest gorąca, a kryjący się pod warstwą francuskiego ciasta sos karmelowy jeszcze bardziej. Polecam Wam zatem odlanie sosu karmelowego do miseczki i polanie nim tarty przed podaniem.
Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem
inspiracja Delicious Magazine
Składniki:
- 4 średnie jabłka (polecana odmiana to Golden Deliciuos, ale można użyć innych)
- 200 g cukru
- 50 ml wody
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli morskiej (lub do smaku)
- opakowanie ciasta francuskiego (moje miało 275 g)
- mąka do podsypania ciasta francuskiego
ponadto: patelnia żeliwna 20-22 cm
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, przekrój na połówki i usuń z nich ogonki oraz gniazda nasienne.
- Na patelni żeliwnej (lub takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) umieść cukier oraz wodę i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Mieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką. Następnie zwiększ ogień do średniego-dużego i podgrzewaj, aż cukier zamieni się w ciemnozłoty karmel. Trwa to ok. 5 minut. Nie spal karmelu, gdyż wtedy zrobi się gorzki. Możesz przygotować sobie na wszelki wypadek miskę z zimną wodą, w której zanurzysz patelnię, jeśli karmel zacznie za bardzo ciemnieć.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło (karmel się spieni), a następnie płatki soli morskiej i wymieszaj. Na patelni poukładaj ciasno połówki jabłek rozcięciem do góry (jabłka skurczą się w czasie pieczenia). Puste miejsca możesz wypełnić kawałkami jabłek, lub też od razu wszystkie jabłka pokroić na ósemki i nimi wypełnić ciasto patelnię.
- Połóż z powrotem patelnię na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut. Delikatnie przemieszaj jabłka z karmelem. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Ciasto francuskie podsyp mąką i rozwałkuj. Ja kupiłam prostokątne ciasto francuskie, które wystarczyło odwinąć z opakowania i podsypać mąką. Z ciasta wytnij okrąg nieco większy od średnicy patelni (wykorzystałam do tego talerz obiadowy) i przykryj nim przestudzone jabłka (koniecznie odwrócone rozcięciem do góry). Brzegi ciasta zawiń ostrożnie pomiędzy krawędź patelni i jabłka. Natnij ciasto na środku, aby powietrze miało ujście.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Przed wyłożeniem na talerz radzę zlać sos karmelowy do miseczki, inaczej możesz się pochlapać i poparzyć. Nakryj patelnię dużym talerzem i ostrożnie przewróć do góry nogami, tak aby ciasto znalazło się na talerzu.
- Podawaj Tartę Tatin na ciepło, polaną odlanym sosem karmelowym, z lodami waniliowymi lub śmietaną.
***