Wymarzyłam sobie cheeseburgery, wege cheeseburgery. Roztopiłam więc kozi ser na kapeluszach pieczarek i podałam z cebulą karmelizowaną z miodem i czerwonym winem. Może nie są to prawdziwe burgery, ale i tak są to jedne z najlepszych kanapek, jakie zrobiłam w życiu :)
Dziś mam dla Was kolejny przepis z pieczarką w roli głównej! Bardzo się cieszę, że przepis na pieczarki zapiekane z serem mozzarella spotkał się z Waszym ciepłym przyjęciem, bo mam jeszcze kilka apetycznych pomysłów na te duże kapelusze.
Tym razem wymyśliłam sobie wegetariańskie burgery. A właściwie cheeseburgery. Bardzo lubię przygotowywać bezmięsne kotleciki, ale niestety trochę jest z nimi roboty. A taką dużą pieczarkę (jeśli macie dostęp, wybierzcie portobello) wystarczy ugrillować, zestawić ze smakowitymi dodatkami i już możemy cieszyć się pyszną kanapką.
Na pieczarkach roztopiłam plastry sera koziego, który z grzybami tworzy bardzo zgrabny duet smakowy, a moje burgery przeobraził w cheeseburgery :) Jeżeli nie możecie dostać sera koziego w plastrach, zastąpcie go serem żółtym z mleka krowiego albo mozzarellą.
Zwieńczeniem moich pysznych wege kanapek jest czerwona cebula karmelizowana z czerwonym winem, miodem, octem balsamicznym i ziołami prowansalskimi. Jej, ale to jest dobre! Słodkie, kwaśne, z winnym posmakiem. Do pieczarek idealne!
Zresztą nie tylko do pieczarek. Od dawna chciałam sobie taką konfiturę z czerwonej cebuli przygotować i dzisiejszy przepis okazał się idealnym pretekstem. Z poniższego przepisu wychodzi jej trochę więcej niż potrzeba do burgerów, dlatego resztę zjedliśmy ze smakiem na kanapkach. Moje ulubione połączenie to bułeczka z masłem, kozim serem i karmelizowaną cebulą <3 Pomidory o tej porze roku są już nie te, warto więc sobie sprawić jakiś inny przyjemny dodatek do pieczywa.
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
Składniki (na 4 porcje):
karmelizowana czerwona cebula:
- 0,5 kg czerwonej cebuli
- oliwa
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka cukru
na burgery:
- 4 duże pieczarki, portobello lub białe
- oliwa
- sól
- 4 plastry sera koziego (można zastąpić serem żółtym)
- 4 bułki grahamki lub inne
Przygotowanie:
- Zaczynamy od karmelizowanej cebuli. Cebule pokrój w piórka. Przy takiej ilości cebuli przydatna będzie mandolina albo robot kuchenny.
- Na patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć na nią cebulę i duś przez ok.10 minut, aż zmięknie. Wlej wino i gotuj, mieszając od czasu do czasu, a gdy płyn prawie wyparuje, dodaj pozostałe składniki, czyli miód, ocet balsamiczny, sól, zioła prowansalskie i cukier. Smaż jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą, cukrem lub octem balsamicznym. Gotową karmelizowaną cebulę możesz przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Smakuje świetnie na kanapce z serem kozim.
- Teraz zabieramy się za burgery. Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij od nich ogonki. Natrzyj je oliwą, lekko posól, ułóż na blasze kapeluszami do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C ustawionego na górną grzałkę. Grilluj przez 5-7 minut, następnie na każdym kapeluszu ułóż po plastrze sera koziego i grilluj jeszcze ok. 2 minuty, aż ser się rozpuści.
- Bułki przekrój na pół, skrop ich wnętrze oliwą. Wstaw do piekarnika, rozcięciami do góry, na 2-3 minuty pod górną grzałkę, aby je podgrzać i lekko zrumienić. Możesz spokojnie dołożyć je na blachę do pieczarek pod koniec ich pieczenia.
- Nałóż do bułki karmelizowanej czerwonej cebuli (zapewne trochę Ci zostanie, dojedz na kanapkach z kozim serem), na wierzchu ułóż pieczarkę z roztopionym kozim serem. Przykryj wierzchem bułki. Powtórz z pozostałymi 3 burgerami. Podawaj od razu.