Kapelusze pieczarek smacznie nafaszerowane czosnkiem, chilli i natką pietruszki, zapieczone z serem mozzarella. Prosta i aromatyczna przekąska na imprezę, przyjęcie…lub na co dzień :)
Jakiś czas temu, przy okazji przepisu na pieczarki faszerowane po liguryjsku, pisałam Wam o pieczarkach portobello, brązowych, dużych pieczarkach wykorzystywanych w kuchni śródziemnomorskiej. Pieczarki te uważane są za prawdziwy przysmak, niestety nie wszędzie można je kupić. Dlatego bardzo ucieszyłam się, że w Lidlu pojawiły się białe pieczarki o dużych kapeluszach, które z powodzeniem mogą nam zastąpić pieczarki portobello.
Takie pieczarki świetnie nadają się do grillowania lub faszerowania. Ich duże rozmiary pozwalają na upakowanie sporej ilości aromatycznych dobroci! Pieczarki same w sobie nie mają wyrazistego smaku, dlatego nie szczędziłam czosnku, papryczki chilli, a także dużej ilości świeżej natki pietruszki, które według mnie stanowią z pieczarkami idealny duet. Do tego koniecznie mozzarella, przecież żaden inny ser tak pięknie nie roztapia się w piekarniku!
Wykorzystałam tu mozzarellę przeznaczoną do pizzy (sprzedawaną już startą), a nie taką w kulkach. Jeżeli nie możecie takiej dostać, zamieńcie ją na żółty ser.
Wykorzystałam tu mozzarellę przeznaczoną do pizzy (sprzedawaną już startą), a nie taką w kulkach. Jeżeli nie możecie takiej dostać, zamieńcie ją na żółty ser.
Mój przepis może nie jest wyszukany, ale bezbłędnie pyszny! Proste połączenie aromatycznych dodatków i ciągnącego się sera, oto co mam dziś dla Was :)
Pieczarki zapiekane z mozzarellą świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, bo dobrze komponują się z piwem i białym winem. Możecie podać go także z sosem z pieczonych pomidorów (idealnym zresztą do wszystkich przekąsek).
Pieczarki zapiekane z mozzarellą świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, bo dobrze komponują się z piwem i białym winem. Możecie podać go także z sosem z pieczonych pomidorów (idealnym zresztą do wszystkich przekąsek).
Pieczarki zapiekane z mozzarellą
Składniki:
- 6 dużych pieczarek, portobello lub o białych kapeluszach
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- pęczek natki pietruszki
- sól
- 150 g tartej mozzarelli (takiej do pizzy) lub sera żółtego
Przygotowanie:
- Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij nóżki (moje grzyby były sprzedawane już z odciętymi nóżkami).
- Czosnek, chilli i natkę pietruszki drobno posiekaj i nałóż do kapeluszy grzybów, lekko posól.
- Nadzienie przykryj sporą ilością startej mozzarelli lub innego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 8 minut, na koniec przełącz na górną grzałkę (grill) i piecz, aż ser się zrumieni (ok. 2 minuty). Podawaj od razu jako przystawkę lub danie główne. Pasuje do nich piwo, a także białe wino, albo sos z pieczonych pomidorów.
***