Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym

przez admin
Moja wariacja na temat popularnych w kuchni arabskiej cieciorkowych kulek. Żółciutkie falafele z dynią podane z sosem pomidorowo- grzybowym umilą Wam jesienny obiad. Danie wegańskie.
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym
Ostatnio uświadomiłam sobie, że mija już prawie rok odkąd z Mężem wykluczyliśmy z naszej diety mięso. Wegetariańskie odżywianie weszło nam już w krew i mięsa nam nie brakuje. Nasza dieta nie jest w cale uboga, ani monotonna. Oj dogadzamy sobie, o tak!
Mój Mąż stwierdził, że to właśnie dzięki różnorodnym, smacznym posiłkom nie brakuje mu mięsa. A dzisiejsza propozycja smakowała mu bardzo 🙂

Przygotowałam falafele w trochę innych wydaniu. Bazowałam na sprawdzonej, najlepszej pod słońcem recepturze z książki The Lebanese Kitchen, ale do cieciorkowych kulek dodałam startej dyni, cynamonu i kurkumy, aby nadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru. 
Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się z bułką lub makaronem spaghetti. Połączenie suszonych grzybów i pomidorów to dla mnie odkrycie. Ten niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego Olivera, kulinarnego geniusza 🙂
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym to doskonały jesienny comfort food, sycący i rozgrzewający. Myślę, że satysfakcjonujący nawet dla zagorzałego mięsożercy. A Wy co sądzicie? 🙂

Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym

Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym

Składniki (na 4 porcje):

Falafele dyniowe:

  • 200 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie i odcedzonej
  • 200 g miąższu dyni (u mnie 1/2 niedużej Hokkaido) startego na tarce
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry (możecie zamienić na natkę pietruszki)
  • 2 łyżki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (u mnie był to rzepakowy rafinowany)

Sos pomidorowo-grzybowy:

  • 25 g suszonych leśnych grzybów, np. borowików
  • oliwa
  • 1 papryczka peperoncino lub 1 łyżeczka płatków chilli (lub do smaku)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
  • sól, pieprz

Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania falafeli dyniowych. Wszystkie składniki, oprócz oleju, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka. Ciecierzyca pod wpływem intensywnego miksowania powinna utworzyć lepką masę, dzięki czemu będzie możliwe ulepienie falafeli.
  2. Przełóż zmiksowaną masę do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą (aby nie obsychała) i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  3. Zajmij się sosem pomidorowo-grzybowym. Suszone grzyby włóż do miseczki, zalej 1/2 szklanki wrzątki i odstaw na 10 minut. 
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć rozkruszone peperoncino, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekane grzyby wraz z wodą z moczenia. Dodaj pomidory z puszki i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 15-20 minut. 
  5. Wracamy do falafeli. Uformuj masę w kulki wielkości orzecha włoskiego (pomaga moczenie dłoni w wodzie). Jeżeli masz, możesz oczywiście wykorzystać specjalną foremkę do falafeli.
  6. W garnku (ja używam patelni o wysokich ściankach) rozgrzej grubą warstwę oleju, tak na wysokość 1/2 falafela. Olej jest dość gorący, gdy zaczyna pryskać po spryskaniu go odrobiną wody. Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  7. Usmażone falafele podawaj gorące z sosem pomidorowo-grzybowym. Pasuje do nich pieczywo, ryż, mogą być też pieczone ziemniaki, a także makaron (uzyskamy wtedy coś w rodzaju wegańskiego makaronu z sosem pomidorowym i klopsikami). Smacznego!
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Jesień pełna warzywKuchnia wegetariańska i wegańska

Podobne wpisy