„Buraki po burgundzku”

przez admin
Ciekawe, co Julia Child powiedzia艂aby na ten przepis? 馃檪聽
buraki po burgundzku
Buraki po burgundzku to potrawa, kt贸ra tak naprawd臋 nie istnieje 馃槈 Nie s艂yszano o niej w centralnej cz臋艣ci Francji, nie znajdziecie jej w tamtejszych ksi膮偶kach kucharskich.聽
Wymy艣lili j膮聽David Frenkiel i Luise Vindahl Andersen, autorzy ksi膮偶ki The Green Kitchen (w Polsce \”Zielono & Zdrowo\”) jako wegetaria艅sk膮 alternatyw臋 dla s艂awnego聽boef bourguignon, wo艂owiny po burgundzku. Wo艂owin臋 zamienili na buraki, dodali mi臋siste du偶e pieczarki i soczewic臋, otrzymuj膮c pyszny, tre艣ciwy gulasz. Sos oczywi艣cie sk艂ada si臋 z wytrawnego czerwonego wina, tymianku i li艣ci laurowych, podobnie jak w wersji oryginalnej.

Przygotowuj膮c beet聽bourguignon nie trzyma艂am si臋 艣ci艣le receptury Davida i Luise. Dorzuci艂am od siebie topinambur, zapomniane warzywo o wielu w艂a艣ciwo艣ciach zdrowotnych. Je偶eli nie uda si臋 Wam go dosta膰, mo偶ecie dorzuci膰 do gulaszu ro偶ne inne warzywa korzeniowe, np. pietruszk臋, czy selera. Pomin臋艂am r贸wnie偶 k艂opotliwe sk艂adniki, takiej jak cebulki per艂owe i maranta trzcinowata (maranta s艂u偶y jako zag臋stnik, wed艂ug mnie zag臋szczanie gulaszu nie jest potrzebne, ale mo偶ecie zawsze zag臋艣ci膰 potraw臋 m膮k膮).
W poni偶szym przepisie znajdziecie te偶 nietypowy dla kuchni 艣r贸dziemnomorskiej sk艂adnik, a mianowicie sos sojowy. Sk膮d on si臋 tam wzi膮艂? 馃檪 Nie mia艂am akurat bulionu warzywnego, kt贸ry wyst臋powa艂 w recepturze Davida i Luise, dlatego poszukuj膮c czego艣, co mo偶e go zast膮pi膰, doda艂am do gulaszu no艣niki smaku umami – sos sojowy oraz suszone grzyby wraz z wod膮 z ich moczenia. Moje buraki po burgundzku maj膮 zatem bogaty, winno – grzybowy smak.
I jak my艣licie, co Julia Child powiedzia艂aby na to danie? 馃槈

buraki po burgundzku

Buraki po burgundzku


Sk艂adniki (na 4 porcje):

  • 2 艂y偶ki oliwy
  • 1 du偶a cebula, posiekana
  • 4 z膮bki czosnku, posiekane
  • 8 ma艂ych burak贸w, obranych i pokrojonych na 膰wiartki
  • 6 marchewek, obranych i pokrojonych na du偶e kawa艂ki
  • 3 topinambury, obrane i pokrojone na du偶e kawa艂ki (mo偶ecie zamieni膰 na 3 pietruszki lub kawa艂ek selera korzeniowego)
  • 3 li艣cie laurowe
  • 1 艂y偶ka suszonego tymianku
  • s贸l, pieprz
  • 2 艂y偶ki przecieru pomidorowego
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 艂y偶ki sosu sojowego
  • gar艣膰 suszonych grzyb贸w
  • 400 g zielonej soczewicy
  • szczypta soli do gotowania soczewicy
  • 2 艂y偶ki oliwy
  • 8 du偶ych pieczarek, pokrojonych na plastry


Przygotowanie:

  1. W brytfannie (lub garnku z grubym dnem) na 艣rednim ogniu rozgrzej 2 艂y偶ki oliwy. Wrzu膰 cebul臋 oraz czosnek i sma偶 przez 5-7 minut, a偶 cebula si臋 zeszkli. Teraz dodaj buraki, marchewki, topinambury, li艣cie laurowe, tymianek, po szczypcie soli i pieprzu. Sma偶 mieszaj膮c od czasu do czasu przez 5 minut, a偶 warzywa lekko si臋 podsma偶膮, a aromaty uwolni膮.
  2. Suszone grzyby w艂贸偶 do miseczki i zalej 1/2 szklanki wrz膮cej wody. Po 10 minutach wyjmij grzyby i posiekaj (nie wylewaj p艂ynu). Do brytfanny z warzywami dodaj przecier pomidorowy, czerwone wino, 2 szklanki wody, sos sojowy, posiekane grzyby i wod臋 z ich moczenia. Gotuj na ma艂ym ogniu ok. 30 minut, a偶 buraki zrobi膮 si臋 mi臋kkie.
  3. W mi臋dzyczasie zagotuj 1 litr wody i zielon膮 soczewic臋. Gotuj przez ok. 20 minut, a偶 soczewica stanie si臋 mi臋kka. Pod koniec gotowania do soczewicy dodaj s贸l. Ugotowan膮 soczewic臋 odced藕 i odstaw.
  4. Na patelni rozgrzej 2 艂y偶ki oliwy i usma偶 na niej pieczarki, a偶 b臋d膮 lekko br膮zowe. Prze艂贸偶 je do brytfanki i gotuj z burakami jeszcze 10 minut.
  5. Spr贸buj burak贸w po burgundzku i ewentualnie dopraw. Wyjmij z potrawy listki laurowe.Na艂贸偶 do miseczek razem z ugotowan膮 zielon膮 soczewic膮. Podawaj na ciep艂o.聽

Uwaga do przepisu:

  • Pami臋tajcie, 偶e wszystko co gotujecie razem z burakami (tu marchewka i topinambur) przejmuje ich r贸偶owy kolor. Je偶eli chcieliby艣cie zachowa膰 kolor poszczeg贸lnych sk艂adnik贸w, musieliby艣cie ugotowa膰 buraki osobno i dopiero pod koniec doda膰 do gulaszu.
buraki po burgundzku

***
Podoba Ci si臋 ten wpis? 艢led藕 moj膮 stron臋 na聽Facebooku聽lub聽Google +, aby by膰 na bie偶膮co z kolejnymi wpisami.


Kuchnia wegetaria艅ska i wega艅skaGrzyby i warzywa jesienne. 2015

Podobne wpisy